Torcik z truskawkami na biszkoptach

Szybki w przygotowaniu, prosty, smaczny torcik z truskawkami na biszkoptach. Ładnie, efektownie wygląda obłożony biszkoptami i świetnie smakuje. Jest lekki, waniliowy, kremowy i możemy go również przygotować z innymi owocami jagodowymi. Wspaniały deser na lato, goście będą zachwyceni. Bardzo polecam…

torcik z truskawkami

Torcik z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 220g podłużnych biszkoptów (użyłam 22 sztuki)
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki zimnej wody
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
350-400g umytych, obranych truskawek
650g serka homogenizowanego waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) lub cukru z prawdziwą wanilią
Do dekoracji:
truskawki
wiórki czekoladowe

torcik z truskawkami

1. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały poza formę.

2. Na środku tortownicy ułożyć 3-4 połamane biszkopty, nie muszą ciasno przylegać do siebie. Następnie dookoła brzegu tortownicy poukładać podłużne biszkopty jeden obok drugiego. Dzięki folii i biszkoptom ułożonym na środku, pionowo ułożone biszkopty powinny się trzymać, jeśli nie, to po przygotowaniu kremu proszę trochę nanieść go na spód tortownicy pod pionowo układane biszkopty.

3. Truskawki pokroić na kawałeczki.

4. Żelatynę przesypać do rondelka z grubym dnem i zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko), zdjąć z ognia.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Dodać do niej serek waniliowy i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką do połączenia składników.

6. Trzy-cztery łyżki masy śmietankowej dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie żelatynę dodać do reszty kremu i dokładnie wymieszać.

7. Około 1/3 kremu przełożyć do tortownicy z biszkoptami. Na wierzchu poukładać połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłożyć połowę pozostałego kremu i poukładać resztę truskawek. Wierzch przykryć pozostałym kremem. Torcik wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

8. Deser po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjąć z tortownicy i ściągnąć folię. Wierzch ozdobić truskawkami i wiórkami czekolady.

Smacznego:)

torcik z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

41 komentarzy do “Torcik z truskawkami na biszkoptach”

  1. Niestety tragedia.. Żelatyna nie dała rady, tort się rozplynal.. Pół dnia + cała noc stał w lodówce. Proporcje jak w przepisie…

    Odpowiedz
  2. Witam. Czy schłodzony po calej nocy torcik da się przewieźć okolo 2 godzin w samochodzie bez lodowki turystycznej? Czy sie rozpusci?

    Odpowiedz
  3. Chcialabym ten torcik zrobic corce na urodzinki bo uwielbia truskawki . Mam jednak najmniejsza forme o srednicy 24cm. Czy mam odpowiednio zwiekszyc skladniki czy zostawic jak jest? Czy odegra to istotna role w wygladzie torciku?

    Odpowiedz
  4. Czy zamiast serków waniliowych mozna dodać serek maskarpone?
    Jedli tak to czy wagowo te sama ilość?
    Dziekuje z góry
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz