Smaczny, bardzo aromatyczny torcik z gruszek. Delikatny z małą ilością kalorii, ponieważ w ogóle możemy nie dodawać cukru. Prawie cały torcik składa się z gruszek, ma ciekawy kolor i intensywny korzenny smak, który mu nadają imbir, cynamon i goździki. Polecam do wypróbowania :) (oryginalny przepis z gazety „Moje gotowanie” wrzesień 2010).
Składniki:
1kg gruszek + 2 gruszki
2 goździki
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
starta skóra z połówki cytryny
4 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku
150g herbatników
4 łyżki masła
aromat waniliowy
dekoracja:
200ml śmietany kremówki
1 fix do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 gruszka
wiórki czekoladowe
Gruszki umyć, 1kg owoców obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Zagotować 1 szklankę wody z goździkami, imbirem, cynamonem, skórką cytrynową i jeśli ktoś chce, z cukrem. Dodać gruszki i gotować 10 minut.
Żelatynę zalać odrobiną ciepłej wody i rozpuścić.
Wyjąć z gotujących się owoców goździki i zmiksować kompot gruszkowy na mus. Dodać żelatyną i mieszać, aż się rozpuści.
Ciastka pokruszyć, dodać masło, parę kropli aromatu waniliowego i wyrobić masę. Wylepić nią dno tortownicy o średnicy 22cm, wstawić do lodówki.
Gdy puree gruszkowe przestygnie, 2 gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić, wsypać do masy gruszkowej, wymieszać. Przelać mus do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki, aż stężeje.
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fixem. Przed podaniem torcik udekorować pokrojoną gruszką i bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi.
Smacznego :)
ciasto bardzo smaczne, czuć nutkę korzennego smaku, ale przede wszystkim te gruszki mmm… :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
ja akurat korzennego smaku jakoś specjalnie nie wyczułam :) a ciasto jest pyszne! zrobiłam Mężowi na urodziny, był zachwycony! dziękuję za kolejny cudny i szybki przepis
Jak dla mnie zbyt intensywny korzenny smak. Ogólnie spoko jeśli ktoś lubi wyraziste smaki :))