Placek ze śliwkami i kruszonką

Przepyszny placek z kruszonką, najsmaczniejszy jaki jadłam :) Przygotowuje się go bardzo szybko. Bardzo kruchy, delikatny, rozpływa się w ustach. Migdały dodają fantastycznego smaku i aromatu, a śliwki soczystości. Świetnie smakuje na ciepło. Gorąco polecam :)  (przepis z gazety „Sól i pieprz” październik 10/2010)

Placek ze śliwkami i kruszonką 1

Składniki:
200g miękkiego masła
150g cukru
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
150g mielonych migdałów
50g płatków migdałów
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
500-600g śliwek

Masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, migdały i zagnieść krótko.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, ¾ ciasta wyłożyć dno tortownicy i lekko docisnąć. Posypać równomiernie płatkami migdałowymi i mąką ziemniaczaną.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Rozłożyć na cieście ciasno obok siebie i równomiernie posypać pozostałą kruszonką (jeśli ciasto wyszło zbyt klejące, a nie kruszonka, to odrywać kawałeczki ciasta i układać na owocach). Piec w temperaturze 170-180°C przez około 50 minut. Przed podaniem placek można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ale uważam, że kruszonka jest tak pyszna, że już nic nie trzeba.
Smacznego :)

Placek ze śliwkami i kruszonką 2

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Placek ze śliwkami i kruszonką”

  1. Upiekłam placek na urodziny męża bo uwielbia ciasta ze śliwkami. Myślałam, ze zostanie na dzień następny na urodziny córki ale się myliłam…Zniknął w okamgnieniu :) Teraz zabieram się za placek ale spróbuję z jabłkami. Polecam

    Odpowiedz
  2. dobrze Pani wymyśliła może być mąka pełnoziarnista, ale można również dać inne orzechy, będzie jeszcze smaczniej włoskie lub laskowe,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Znalazłam śliwki więc będzie ze śliwkami :) Ale mam kolejne pytanie – czy wie Pani czym ewentualnie można zastąpić mielone migdały? Myślałam, żeby dodać ok 100 g mąki pełnoziarnistej w miejsce migdałów mielonych i dodać trochę olejku migdałowego, co Pani myśli? Ewentualnie jakieś inne sugestie? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz