Przepyszny placek z kruszonką, najsmaczniejszy jaki jadłam :) Przygotowuje się go bardzo szybko. Bardzo kruchy, delikatny, rozpływa się w ustach. Migdały dodają fantastycznego smaku i aromatu, a śliwki soczystości. Świetnie smakuje na ciepło. Gorąco polecam :) (przepis z gazety „Sól i pieprz” październik 10/2010)
Składniki:
200g miękkiego masła
150g cukru
200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
150g mielonych migdałów
50g płatków migdałów
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
500-600g śliwek
Masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, migdały i zagnieść krótko.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, ¾ ciasta wyłożyć dno tortownicy i lekko docisnąć. Posypać równomiernie płatkami migdałowymi i mąką ziemniaczaną.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Rozłożyć na cieście ciasno obok siebie i równomiernie posypać pozostałą kruszonką (jeśli ciasto wyszło zbyt klejące, a nie kruszonka, to odrywać kawałeczki ciasta i układać na owocach). Piec w temperaturze 170-180oC przez około 50 minut. Przed podaniem placek można oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ale uważam, że kruszonka jest tak pyszna, że już nic nie trzeba.
Smacznego :)
Fenomenalny! Piekłam już dwa razy, bo zostało mi trochę śliwek po robieniu powideł i aż żałowałam, że nie odłożyłam ich więcej. Cudnie pachnie, jeszcze lepiej smakuje i znika w 3 minuty ;)
Cieszę się ,bardzo u mnie też szybko znika, uwielbiam to ciasto,
będę musiała zrobić jakieś nowe zdjęcia:)
pozdrawiam serdecznie
Witam.
Czy do ciasta można użyć mrożonych śliwek lub innych owoców?
tak można, tylko proszę owoce wcześniej rozmrozić,
pozdrawiam
Nie mam doświadczenia w kuchni, szczególnie w słodkościach. Trafiłam na Twoją stronę przez przypadek i regularnie z niej korzystam. Wszystko mi się udaje. Dziękuję Ci serdecznie za pomysły. Pozdrawiam.
bardzo mi miło i bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam, czy moge dodac zwyklej maki?
tak, mąki pszennej,
pozdrawiam
Czy w tym cieście naprawdę nie ma jajek?
naprawdę nie ma jajek,
pozdrawiam
Czy myśli Pani, że można zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką pszenną pełnoziarnistą?
Pozdrawiam :)
I jeszcze jedno pytanie – czy nadały by się zamiast śliwek gruszki lub jabłka? :)
myślę, że można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej i użyć gruszek lub jabłek, placek jest super, bardzo polecam
Tak też wygląda :) Bardzo lubię ciasta ze śliwkami, więc mam nadzieję, że jednak uda mi się je znaleźć o tej porze roku. Pozdrawiam i gratuluję bardzo fajnego bloga, często z niego korzystam :)
dziękuję i bardzo się cieszę:) życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Znalazłam śliwki więc będzie ze śliwkami :) Ale mam kolejne pytanie – czy wie Pani czym ewentualnie można zastąpić mielone migdały? Myślałam, żeby dodać ok 100 g mąki pełnoziarnistej w miejsce migdałów mielonych i dodać trochę olejku migdałowego, co Pani myśli? Ewentualnie jakieś inne sugestie? :)
dobrze Pani wymyśliła może być mąka pełnoziarnista, ale można również dać inne orzechy, będzie jeszcze smaczniej włoskie lub laskowe,
pozdrawiam
Upiekłam placek na urodziny męża bo uwielbia ciasta ze śliwkami. Myślałam, ze zostanie na dzień następny na urodziny córki ale się myliłam…Zniknął w okamgnieniu :) Teraz zabieram się za placek ale spróbuję z jabłkami. Polecam
Ja uwielbiam ten placek, u mnie też znika cały od razu, pozdrawiam serdecznie:)
Witam,
jaką blachę użyć to wypieku? tortownice? jeżeli tak jaka średnica? pozdrawiam p.s. pysznie wygląda!:)
wszystko jasne. doczytałam :)
smacznego! pozdrawiam serdecznie
Czy to ciasto rzeczywiście jest bez jajka ani żółtka??
tak, bez jajka, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, pyszna kruszonka :)