Ciasteczka z orzechami i dżemem – Kruche, delikatne ciasteczka z aromatycznymi, uprażonymi orzechami. Odrobinę waniliowe z dodatkową nutą smakową, którą daje owocowy dżem. Bardzo smaczne o apetycznym wyglądzie. Polecam … (inspiracja http://www.joyofbaking.com )
Ciasteczka z orzechami i dżemem
Składniki:
110g miękkiego masła
50g cukru
1 duże jajko
aromat waniliowy
130g mąki
szczypta soli
100g mieszanki orzechów, np. włoskich, laskowych, migdałów
około 10 łyżeczek dżemu (użyłam dżemu z owoców leśnych)
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wszystkie orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je na 8-10 minut do piekarnika. Gdy ostygną, drobno je posiekać lub zmiksować.
Utrzeć mikserem masło z cukrem (około 3 minuty). Dodać żółtko i parę kropli aromatu waniliowego, dobrze wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z solą i wsypywać ją do masła, mieszać do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Białko ubić.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać w białku, a następnie w poszatkowanych orzechach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kuleczce zrobić wgłębienie (ja zrobiłam końcówką łyżki drewnianej) i nałożyć trochę dżemu (tak około 1/3 łyżeczki). Piec w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.
Udanych wypieków :)
Ile mozna przechowywac ciastka i czy można zrobić wcześniej
tak około tygodnia, pozdrawiam serdecznie
Najlepsze jakie robiłam !
Ile mniej więcej wyjdzie z tego ciastek?
około 20 ciastek, pozdrawiam
ciasteczka są po prostu fantastyczne, przepyszne, cudowne! Nie mogę przestać ich jeść :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że jednak, smakowały, pozdrawiam serdecznie
Witam ponownie :) Te ciastka również robiłam i na początku nie zachwycił mnie ich smak. Schowałam je do blaszanego pudełka i po kolejnej degustacji zwracam honor.Smak przegryzł się, jest bardzo wykwintny tylko muszę przy następnym pieczeniu popracować nad kształtem gdyż moje nie wyglądają tak apetycznie,ale niebo w gębie.Polecam i pozdrawiam cieplutko.
nie trzeba proszku, pozdrawiam
Proszek do pieczenia nie jest konieczny?
brzmi wspaniale:), cieszę, się że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasteczka wyszly swietne, a takze roznorodnie smakujace, poniewaz blache z ciasteczkami przedzielilam na 4 czesci i kazda czesc byla z innym dzemem :) Rodzince smakowaly! Pozdrawiam i dziekuje.
Pyszne…….nie wyszły mi tak jak na obrazku ale co przepyszne…… !!!!
Wyglądają przecudownie .
Ciesze się, dobrej zabawy i smacznego :)
pozdrawiam
Cudne jutro robię