Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejny, pyszny torcik bez pieczenia. Tym razem z dodatkiem wiórków kokosowych i ananasa. Przygotowałam go przy współpracy z marką dr Gerard, podobnie jak Ciasto Lemon Bez Pieczenia. Torcik jest nie za słodki, ładnie się prezentuje i jest ciekawy w smaku. Lubię połącznie ananasa z kokosem, polecam…

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia
Składniki:
Spód:
220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard
100g roztopionego, ostygniętego masła
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
250g serka mascarpone
450ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 puszka ananasa w plastrach
15g żelatyny
140-150ml zimnej wody
100g wiórków kokosowych
Wierzch:
300ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
wafelki z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

1. Wiórki kokosowe (100g) wsypać na patelnię i prażyć, aż delikatnie się przyzłocą i zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Black dr Gerard przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, lekko docisnąć.

Krem:
3. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

4. Ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.

6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonego ananasa. Na owoc wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Poukładać pozostałego ananasa i przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny. Najlepiej na całą noc.

Wierzch:
7. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki, można przy pomocy małej tylki z nacięciem nr 580s, jak na zdjęciu. Na koniec ciasto ozdobić pokrojonymi wafelkami z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego! :)

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

.