Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejny, pyszny torcik bez pieczenia. Tym razem z dodatkiem wiórków kokosowych i ananasa. Przygotowałam go przy współpracy z marką dr Gerard, podobnie jak Ciasto Lemon Bez Pieczenia. Torcik jest nie za słodki, ładnie się prezentuje i jest ciekawy w smaku. Lubię połącznie ananasa z kokosem, polecam…
Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia
Składniki:
Spód:
220g kakaowych, podwójnych markiz Mafijnych Black dr Gerard
100g roztopionego, ostygniętego masła
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem:
250g serka mascarpone
450ml śmietanki kremówki 30%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 puszka ananasa w plastrach
15g żelatyny
140-150ml zimnej wody
100g wiórków kokosowych
Wierzch:
300ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
wafelki z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard
1. Wiórki kokosowe (100g) wsypać na patelnię i prażyć, aż delikatnie się przyzłocą i zaczną pachnieć. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Black dr Gerard przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło, kakao i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać, lekko docisnąć.
Krem:
3. Żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać. Odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści (potrwa to około 30 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.
4. Ananasa osączyć i pokroić na kawałeczki.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie w 3 partiach wlać żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać dokładnie mikserem. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
6. Około 1/3 gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonego ananasa. Na owoc wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Poukładać pozostałego ananasa i przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 4 godziny. Najlepiej na całą noc.
Wierzch:
7. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Wierzch ciasta ozdobić ubitą śmietanką, robiąc ozdobne rozetki, można przy pomocy małej tylki z nacięciem nr 580s, jak na zdjęciu. Na koniec ciasto ozdobić pokrojonymi wafelkami z kremem kokosowym w białej czekoladzie Pryncypałki dr Gerard i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego! :)
Jaki wymiar formy??
tortownica o średnicy 23cm, pozdrawiam
dalem 140ml wody + zelatyna i sie calosc pieknie zwazyla po dodaniu do kremowki z mascarpone ktora byla pieknie sztywna
Panie Marku ,tak bywa czasami dlatego ja najperw „hartuje” śmietanę dodając parę łyżek ubitej śmietany do chłodnej żelatyny, rozmieszam delikatnie i dopiero dodaję do reszty, mam nadzieję że nastepnym razem wyjdzie, spróbuję ten przepis zrobić na święta, bo prosty a smaki ladnie się łączą, dam znać jak wyszło. 🌹
Pani Natalio czy mogę dodać śmietan fix 2 szt.zamiast żelatyny ?
nie jestem pewna czy to się utrzyma, pozdrawiam serdecznie
filmika mi brakuje…
Witam,jak dam śmietankę 36% to mniej żelatyny…? Dziękuję.
ja bym dała tyle samo, pozdrawiam
Przepyszne ciasto. Polecam ten przepis!