Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową

Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową – Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik z ricottą i truskawkami. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do tego jest wilgotny i smakuje fantastycznie. Polewa z truskawek wygląda smakowicie i dzięki niej sernik nabiera charakteru. Moi goście byli zachwyceni, sernik zniknął błyskawicznie. Sernik mało rośnie i po upieczeniu, może trochę opaść. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową

Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową
Składniki:
Spód:
230g ciastek typu digestive
100g masła, roztopionego
Masa serowa:
800g ricotty
250g serka mascarpone
220g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
Polewa truskawkowa:
500g truskawek, umytych pokrojonych na kawałeczki
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową

Spód:
1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać do miski, dodać roztopione, przestygnięte masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem od pieczenia, tylko dno, wyrównać.

Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery i krótko wymieszać mikserem, aż sery się połączą. Dodać cukier, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną i skórę z cytryny, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać.

3. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową (patrz FILM) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.

Wierzch:
5. Pokrojone truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na gazie. Gotować, mieszając przez około 3-5 minut, aż truskawki puszczą sok (patrz FILM). Mąkę ziemniaczaną zalać około 60ml zimnej wody i wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę wlać do truskawek i ugotować gęsty kisiel truskawkowy. Gdy kisiel się zagotuje, trzymać go na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Kisiel ma być trochę ciepły.

6. Trochę ciepły kisiel truskawkowy wylać na wierzch sernika. Sernik wstawić jeszcze do lodówki na około 1-2 godziny.

Udanych wypieków :)

Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

43 komentarze do “Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową”

  1. Zdecydowanie za dużo masła jeśli dajemy ciasteczka zbozone /pełnoziarniste ( z lidla)wszysyko pływa w masle i obcieka. Proponuje zmienszyc nawet o polowe. Uważać też czy ma się szczelna blachę,moja była.nie do końca ale wydaje mi sie że będzie ok, narazie się schladza :)

    Odpowiedz
  2. Na jakiej tortownicy najlepiej piec?
    Robilam w zeszlym tygodniu i wyszedl na prawde pyszny, tylko troche plaski. Moja tortownica ma 24 cm.
    Pysznie jest na pani stronie pani Natalio!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz