Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową – Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik z ricottą i truskawkami. Jest bardzo smaczny, aromatyczny, delikatnie cytrynowy i waniliowy. Do tego jest wilgotny i smakuje fantastycznie. Polewa z truskawek wygląda smakowicie i dzięki niej sernik nabiera charakteru. Moi goście byli zachwyceni, sernik zniknął błyskawicznie. Sernik mało rośnie i po upieczeniu, może trochę opaść. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik z Ricottą i Polewą Truskawkową
Składniki:
Spód:
230g ciastek typu digestive
100g masła, roztopionego
Masa serowa:
800g ricotty
250g serka mascarpone
220g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
skórka starta z 1 cytryny
Polewa truskawkowa:
500g truskawek, umytych pokrojonych na kawałeczki
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Spód:
1. Ciastka przełożyć do blendera i zmiksować. Przesypać do miski, dodać roztopione, przestygnięte masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem od pieczenia, tylko dno, wyrównać.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery i krótko wymieszać mikserem, aż sery się połączą. Dodać cukier, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną i skórę z cytryny, wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać.
3. Tortownicę owinąć dwa razy folią aluminiową (patrz FILM) i wstawić ją do większej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Następnie wlać tyle gorącej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy.
Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięty sernik wyjąć z blaszki i zdjąć folię aluminiową. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Schłodzony sernik wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.
Wierzch:
5. Pokrojone truskawki przełożyć do rondelka, dodać cukier i postawić na gazie. Gotować, mieszając przez około 3-5 minut, aż truskawki puszczą sok (patrz FILM). Mąkę ziemniaczaną zalać około 60ml zimnej wody i wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę wlać do truskawek i ugotować gęsty kisiel truskawkowy. Gdy kisiel się zagotuje, trzymać go na małym ogniu, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Kisiel ma być trochę ciepły.
6. Trochę ciepły kisiel truskawkowy wylać na wierzch sernika. Sernik wstawić jeszcze do lodówki na około 1-2 godziny.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, mam dwa pytania
1. Czy ciasto mogę mrozić?
2. Czy mogę użyć mrożone truskawki?
Pozdrawiam
można użyć mrożonych truskawek, myślę, że można mrozić, pozdrawiam
Jaka średnica tortownicy? Pozdrawiam
23cm pozdrawiam
Sernik jest przepyszny znika błyskawicznie.
Pyszny sernik. Zamiast ricotty dałam zwykły twaróg, bo ricotta niestety jest zbyt droga
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Oby wyszedł:) Bardzo szybki w przygotowaniu przepis.
Zdecydowanie za dużo masła jeśli dajemy ciasteczka zbozone /pełnoziarniste ( z lidla)wszysyko pływa w masle i obcieka. Proponuje zmienszyc nawet o polowe. Uważać też czy ma się szczelna blachę,moja była.nie do końca ale wydaje mi sie że będzie ok, narazie się schladza :)
Witam mam 750 g mascarpone i 250 ricotty, czy ciasto się uda?
Czy moge uzyc piekarnika z funkcja termo obiegu I na ile stopni wtedy
na termoobiegu 160C, pozdrawiam
Na jakiej tortownicy najlepiej piec?
Robilam w zeszlym tygodniu i wyszedl na prawde pyszny, tylko troche plaski. Moja tortownica ma 24 cm.
Pysznie jest na pani stronie pani Natalio!
ja robiłam na ciut mniejszej 23cm, pozdrawiam serdecznie
Witam A zamiast kisielu truskawkowego można spać coś innego.pozdrawiam dorota