Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam…

Na końcu postu znajdują się wybrane komentarze, które dostaną zestawy cukierków.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku
Krem kokosowy:
900ml mleka
250g cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g wiórków kokosowych
1 puszka ananasa w plastrach
Krem śmietanowy:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 galaretka w proszku (na 500ml wody)
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
80g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
bita śmietana, marcepan do ozdoby
srebrny barwnik spożywczy w proszku

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem kokosowy:
5. Wiórki kokosowe zemleć w blenderze.

6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier puder i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, obie mąki, żółtka i wymieszać mikserem.
Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Ananasa osączyć zachowując syrop. Plastry pokroić na kawałeczki.
Syrop dopełnić wodą do 300ml.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć ją połową syropu.

9. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy, dodałam go w 6 partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

10. Połowę kremu kokosowego wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałeczki ananasa, docisnąć je łyżką.
Na ananasa wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto przykryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym syropem.

Krem śmietanowy:
11. Galaretkę zalać 250ml gorącej wody, wymieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

12. Na patelnię przełożyć 1 łyżkę masła, cukier i podgrzewać mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać wiórki kokosowe (80g) i prażyć je, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę (patrz FILM) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

WYNIKI:

1. JustynaB.
28 listopada 2017 o 14:14

Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa :) Mam zawsze lepiła niewielki, podłużne szyszki, obfite w toffi… smak był nieziemski :) Czasami końcówkę takiej szyszki maczała w czekoladzie – to dopiero rozpusta! Jako, że była z nas rodzina łakomczuchów, toffi było tak dużo, że czasem ciężko było szyszki pogryźć! Pamiętam, jak kiedyś w takiej szyszce „zgubiłam” trzy mleczaki na raz :D Niestety teraz sklepowe szyszki są bardzo suche, to absolutnie nie ten smak jaki pamiętam z dzieciństwa… Szyszki posypywałyśmy czasem makiem, ja posypałabym je też sezamem, solą… może do środka dodałabym trochę kawy? Ale z tradycją nie ma co za wiele kombinować. Szyszki z cukierków Werther’s Original byłyby na poły dla smaku a na poły dla wspomnień :)

2. Jagoda
28 listopada 2017 o 16:36

Druga propozycja na wykorzystanie cukierków Werther’s Original to domowej roboty praliny, które stałyby się bombonierką ♥ Jedną bazą do wykonania pralin byłyby rozpuszczone cukierki plus słodka śmietanka. Druga baza to cukierki połączone ze śmietanką oraz mocną kawą. Nadzienie zależy od naszej fantazji. Doskonale pasuje tutaj nadzienie w postaci zmielonych migdałów, wiórków kokosowych czy orzechów laskowych. W tym zestawieniu widzę również suszoną śliwkę z czekoladą. Dla dorosłych zrobiłabym wersję z nadzieniem adwokatowym.

3. Karolina Kos
28 listopada 2017 o 17:10

Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original.
Pozdrawiam

4. Monika
29 listopada 2017 o 17:53

Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają mnie
a kombinowanie z wypiekami brzmi niczym wyzwanie dumnie.
Jako, że lubię zdrowsze ciasta z warzywami
i spędzać czas z takimi zabawami
dyniowe cudo bym upiekła
oryginalnego smaku się nie wyrzekła.
Do dyniowego ciasta cukierki bym włożyła,
razem z orzechami w przekroju po upieczeniu bym je zauważyła.
Powidła śliwkowe wzbogaciły by smak,
i polewą z gorzkiej czekolady oraz karmelków udekorowałabym tak.
Zdrowie i smakowitość to efekty doskonałe
takie eksperymenty w kuchni są dla mnie wspaniałe.

Print Friendly, PDF & Email

25 myśli na temat „Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

    • Ja mam robot Philips, ona nie wyrobi ciasta drożdżowego przegrzewa się, więc radzę szukać dobrego, mocnego miksera, który wyrobi spokojnie ciasto drożdżowe, pozdrawiam serdecznie

    • Bardzo polecam Pani robot Clatronic, jeden z tańszych na rynku, mam kilka lat i wielu członków mojej rodziny, fantastycznie wszystko wyrabia, także drożdżowe :)

    • użyłam niebieskiej galaretki Frugo kupiłam ją w Carrefour, ale może być inna np. brzoskwiniowa, cytrynowa, dowolnie, pozdrawiam serdecznie

  1. Witam, a jaka alternatywa dla osób nielubiących kokosa? Ostatnio wykonałam już to ciasto, było przepyszne, ale okazało się, że są osoby nieprzepadające za kokosem. Ananas faktycznie gorzej się kroi. Dziś wypróbowuję wersję z brzoskwiniami, mam już krem budyniowy bez kokosu. Pytanie czym wzbogacić ciasto? Co fajnego można dać na wierzch? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.