Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem – Nowe pyszne ciasto w Małej Cukierence z makiem, kokosem i ananasem. Trochę zajmuje czasu, ale jest bardzo smaczne. Ananas zanurzony jest w kokosowym kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam…

Na końcu postu znajdują się wybrane komentarze, które dostaną zestawy cukierków.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suchego maku
Krem kokosowy:
900ml mleka
250g cukru pudru
1 budyń waniliowy bez cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g wiórków kokosowych
1 puszka ananasa w plastrach
Krem śmietanowy:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
1 galaretka w proszku (na 500ml wody)
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
80g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
bita śmietana, marcepan do ozdoby
srebrny barwnik spożywczy w proszku

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem kokosowy:
5. Wiórki kokosowe zemleć w blenderze.

6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier puder i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, obie mąki, żółtka i wymieszać mikserem.
Rozmieszany budyń z mąką wlać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Zdjąć z ognia, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

7. Ananasa osączyć zachowując syrop. Plastry pokroić na kawałeczki.
Syrop dopełnić wodą do 300ml.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki i nasączyć ją połową syropu.

9. Masło utrzeć mikserem, ucierać przez około 3 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń kokosowy, dodałam go w 6 partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

10. Połowę kremu kokosowego wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać kawałeczki ananasa, docisnąć je łyżką.
Na ananasa wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto przykryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć i biszkopt nasączyć pozostałym syropem.

Krem śmietanowy:
11. Galaretkę zalać 250ml gorącej wody, wymieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

12. Na patelnię przełożyć 1 łyżkę masła, cukier i podgrzewać mieszając, aż się rozpuszczą. Dodać wiórki kokosowe (80g) i prażyć je, aż się przyrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Zdjąć z ognia, przełożyć na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

13. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie stopniowo wlewać lekko tężejącą galaretkę (patrz FILM) cały czas ubijając mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.

14. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać pokrojone na prostokąty. Każdy kawałek ciasta możemy ozdobić kleksem bitej śmietany i gwizdkami wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

59 komentarzy do “Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem”

  1. Właśnie się zabieram do robienia „prawie” tego ciasta… bardzo lubię opierać się na Pani przepisach (bo zawsze robię „cos” po swojemu ) więc dziękuję za inspiracje ! Przy okazji, nie wyrównuje biszkoptu (zawsze odnosiło to u mnie odwrotny skutek ) po prostu odwracam go spodem do góry i jest rowniusienki !
    Pozdrawiam !

    Odpowiedz
  2. Da radę, jeśli zrobię go w formie tortu? 20 cm? Dwie warstwy markowego biszkoptu+jeden zwykły, dwie warstwy kremu budyniowego, a do oblozenia masa ze śmietany i galaretki?

    Odpowiedz
  3. Witam, na Pani stronę trafiłam przez przypadek, ale zagoszczę tu na dobre;)
    Na pewno wypróbuję nie jeden przepis.

    Co do ciasta – zrobiłam na święta, wszyscy zgodnie uznali, że ciasto dobre, jednak zbyt dużo kremu. Następnym razem zmniejszę proporcję kremu budyniowego do 3/4 albo nawet o połowę.
    Do kremu budyniowego dodałam też połowę cukru pudru i dla mnie było w sam raz. Gdybym dała tyle co w przepisie, na pewno ciasto byłoby za słodkie.

    Pozdrawiam;)

    Odpowiedz
  4. Ciasto upieklam na swieta,balam sie tr oche ze nie wyjdzie mi take jak na zdjeciach.jednak udalo mi sie ,wszystkim smakowalo,jest fantastyczne,nie za slodkie,delikatne.ja mieszkania we wloszech i dla moich znajomych i dla mie jest na prawde. Bardo bardo smaczne.pozdrawiam pani serdecznie i zycie wszyskiego dobrego na swieta i na nowy rok .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz