Ciasto Lemon Bez Pieczenia – Witajcie Kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne, cytrynowe ciasto bez pieczenia, które przygotowałam z marką dr Gerard. Powstało smakowite, proste w przygotowaniu ciasto z wykorzystaniem śmietankowo – cytrynowych podwójnych markiz Mafijnych Lemon. Ciasto nie jest za słodkie, wygląda smakowicie, jest bardzo aromatyczne. Ma wspaniały cytrynowy zapach i smak. Będzie idealnym dodatkiem na rodzinne spotkanie. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, więc pyszności będzie na dłużej, bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Lemon Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
130g roztopionego, przestygniętego masła
Krem:
700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard
1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać (można wymieszać krótko mikserem). Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło.
Spód:
2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć (patrz FILM).
Krem:
3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce (patrz FILM). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Bardzo dobre ciasto :)
co prawda z pośpiechu trochę nabroiłem z ilościami ciastek bo mi brakło, ale nie ma to jak szybka improwizacja :D
super ciacho :)
Mam pytanie, czy ten krem można zastąpić np kremem karpatkowym?
To jest przepis na standardową blachę¿?
użyłam blaszki 26x26cm, pozdrawiam
Ile czasu potrzebuje ciasto,zeby się dobrze „przegryzło”?
noc w lodówce, pozdrawiam
witam gdzie można kupić takie ciasteczka ? :)
w każdym supermarkecie teraz powinny być, ja widziałam, nawet w moim lokalnym sklepie są na wagę i w opakowaniach, nie powinno być problemu z ich kupnem, pozdrawiam serdecznie
Wygląda na pyszne ciasto ale gdzie kupić markizy mafijne lemon?
mam pytanko gdzie Pani dostała ciasteczka ? w jakim sklepie moge je kupić ? pozdrawiam :)
Te ciastka to nic zdrowego, sama chemia!