Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem

Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem – Nowa, pyszna babka w Małej Cukierence :). Bardzo aromatyczna, delikatnie pomarańczowa, wilgotna, z dodatkiem czekolady. Bardzo ładnie się prezentuje i apetycznie, będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Jest taka wiosenna ozdobiona żółtą polewą czekoladową i kolorowymi cukierkami w kształcie jajeczek, polecam… W faktach o poranku TVP3 Wrocław zniknęła błyskawicznie :).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem

Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem
Składniki:
Ciasto – Składnik powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
4 jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody
skórka starta z 1 pomarańczy
170g naturalnego jogurtu
3 łyżki kakao bez cukru + 4 łyżki gorącej wody
100g posiekanej mlecznej czekolady
Polewa:
100g białej czekolady
50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów)
żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Dodatkowo:
kolorowe cukierki w kształcie jajeczek
żółty maczek cukrowy

Ciasto:
1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Do miski przełożyć masło i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i dalej ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Kakao przełożyć do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż powstanie dosyć gęsta pasta, odstawić do ostygnięcia.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

5. Do maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta i do tej mniejszej ilości ciasta dodać pastę kakaową, wymieszać dokładnie łyżką. Dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać (patrz FILM).

6. Do przygotowanej blaszki przełożyć 1/2 jasnego ciasta, wyrównać. Wyłożyć 1/2 ciemnego ciasta i wyrównać. Wyłożyć pozostałe jasne ciasto i ciemne, wyrównać łyżką.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
7. Babkę ostrożnie wyjąć z blaszki.
Do rondelka lub miseczki wlać śmietankę i zagotować ją na gazie lub w mikrofalówce. Gorącą śmietanką zalać połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi (ja jeszcze czekoladę ze śmietanką wstawiłam na parę sekund do mikrofalówki). Do polewy można dodać ciut żółtego barwnika spożywczego, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
Gotową polewą udekorować babkę, na wierzchu poukładać cukierki i posypać żółtym maczkiem (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem

  1. Upiekłam babkę na Święta: zamiast mlecznej, dodałam do ciemnej części gorzką czekoladę.
    Baaardzo wszystkim smakowała. Prezentowała się też okazale (nie miałam kolorowych cukierków, ozdobiłam wierzch rodzynkami w czekoladzie).
    Bardzo dziękuję za wszystkie inspiracje. Ciasta zawsze się udają.

  2. Przepięknie wygląda i pysznie smakuje. Zrobiłam na Wielkanoc, i kawałek który został do dzisiaj był równie wilgotny i dobry ( jak nie lepszy) jak zaraz po upieczeniu.
    Z Pani przepisów wypróbowałam jeszcze babeczki waniliowe- pychota, dla dzieci strzał w 10!

Dodaj komentarz

.