Odwrócone ciasto z ananasem

Pyszne, aromatyczne ciasto retro z ananasem. Delikatnie karmelowe, dzięki utartej mieszance masła, brązowego cukru i miodu, którą smarujemy spód blaszki. Ciasto rozpływa się w ustach i jest delikatnie wilgotne od kawałków ananasa. Do jego przygotowania radzę użyć blaszki bez wyjmowanego dna. Bardzo polecam… (inspiracja z książki Clandestine Cake Club)

odwracane ciasto z ananasem

Odwrócone ciasto z ananasem
Składniki:
Spód:
50g masła
50g jasnego brązowego cukru
1 łyżka naturalnego miodu
5 krążków ananasa z puszki
8 kandyzowanych wiśni
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
130g miękkiego masła
130g jasnego brązowego cukru
ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu
waniliowego)
2 jajka
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka syropu ananasowego z puszki

odwracane ciasto z ananasem

Spód:
1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę i posmarować nią spód tortownicy o średnicy 20cm. Tortownica powinna być nierozkładana, bez wyjmowanego dna, jako jeden kawałek (inaczej podczas pieczenia może wypłynąć roztopione masło).

2. Na środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej).

odwracane-ciasto-z-ananasem7

Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą.

4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać ziarenka wanilii lub aromat, wymieszać.

5. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto.

6. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze, więc proszę obserwować, może być już gotowe po 35 minutach). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygnięte ciasto oddzielić nożem od ścianek tortownicy i ostrożnie wyjąć je z blaszki, odwracając do góry dnem.

Udanych wypieków:)

odwracane ciasto z ananasem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Pyszne CIASTO kokosowe z kremem ananasowym

Torcik ananasowo – kokosowy bez pieczenia

Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem

Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym

Ciasto orzechowe z ananasem

14 komentarzy do “Odwrócone ciasto z ananasem”

  1. Witam, czy jeśli zrobię je z podwójnej porcji na większą blachę to nie wyjdzie zbyt tłuste? Ze względu na tak duża ilość masła? Nie doczytałem się w komentarzach aby ktoś już o to pytał nad robil. Będę wdzięczna za odp :)

    Odpowiedz
  2. Obłędnie karmelowe, bardzo proste w wykonaniu, a zarazem efektowne retro ciasto do herbaty. Wiśnie kandyzowane zastąpiłam owocami z kompotu i też sprawdziły się świetnie :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Ja używam robota planetarnego marki Philips i jestem z niego zadowolona, ale do ucierania masła i tak używam robota ręczonego, robota planetarnego używam do ubijania piany i wyrabiania ciasta drożdżowego, pozdrawiam serdecznie, udanych wypieków!

    Odpowiedz
  4. Teraz tak przyglądnęłam się Twoim pięknym zdjęciom tego ciasta i zauważyłam, że u Ciebie spód ma jasny kolor i wygląda jak krem:) A mój spód wygląda na to, że chyba za mało go miksowałam, bo miał ciemniejszy kolor i był bardziej zwarty, a nie kremowy. Chyba pośpiech mnie zgubił:( Ale i tak dzięki Twoim przepisom (które są jasne, proste i klarowne) poczułam się bardziej pewniej w kuchni i bardzo zaprzyjaźniłam się z moim piekarnikiem:)
    Mogę zadać inne pytanie? Czy używasz może robota planetarnego? Przymierzam się do kupna, ale jest taki duży wybór, że nie łatwo coś wybrać, a i cena nie jest mała, więc jest to dość trudna decyzja. Taki sprzęt to najlepiej wybrać z polecenia kogoś kto posiada lub używał już takie roboty kuchenne :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    Odpowiedz
  5. Proszę o podpowiedz co mogłam zrobić źle? Samo ciasto pod owocami jest przepyszne i rozpływa się w ustach, ale ananasy strasznie przesiąkły masłem i nie czuć nic tylko smak masła, a nie owoców i kolor owoców wyszedł mi ciemniejszy:(
    Czy masło w czasie mojego pieczenia mogły się przypalić, przez chwilę piekło się w temperaturze o 10 C więcej zanim wyrównałam ?

    Odpowiedz
  6. Ciasto wyszło bardzo dobre. Zniknęło w kilka godzin. Teraz piekę wersję z malinami ,rośnie pięknie ale czy zasmakuje równie dobrze?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz