Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)
1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.
3. Białko ubić na sztywną pianę.
4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Smacznego:)
wspaniale:) cieszę się, że smawkoało, pozdrawiam serdecznie
Przepis bardzo fajny- ja również boję się surowych jajek więc skorzystałam z rady Sylwii i użyłam ubitej śmietanki. Smak niepowtarzalny :)
myślę, że tak podczas podgrzewania też puszczą sok, pozdrawiam
czy zamiast mrożonych truskawek mogę użyć zwykłych ? Pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Nie dodałam ubitej piany z białek do kremu z mascarpone,wyszło mi 6 pucharków pysznego deseru, mus zrobiłam ze świeżych truskawek-bo teraz na nie sezon. dzięki.
tak w punkcie 2. do żółtek, pozdrawiam
czy do musu dodaje się cukier?
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Juz sie chlodzi :))) wyglada bajecznie i mam nadzieje ze tak samo bedzie smakowalo. Czesto bede go robic, pozdrawiam ;)
Witam
Właśnie zrobiłam ten deser – przepyszny ,super połączenie :) Polecam
Jak możecie bać sie surowych jaj???!!! Unia Europejska – jajka maja pieczątki . Sa badane i wystarczy je sparzyć przed by uniknąć salmonelli!!! Ludzie , tego uczą w szkole.
DZIEKUJE BEDZIE PO WIGILJI :p
na około 7-8 porcji,
pozdrawiam
Witam, na ile porcji jest ten deser???