Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.

Tiramisu owocowe

Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Smacznego:)

Tiramisu owocowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do wpisu „Tiramisu owocowe”

  1. Robię tiramisu od dłuższego czasu i nie jestem zadowolona z konsystencji masy. Serek mascarpone z żółtkami i cukrem wychodzą mi ok, ale jak dodaję pianę to masa się potwornie rozrzedza. Robi się taka lejąca. Zastanawiam się gdzie robię błąd? Za długo mieszam masę z pianą? Z drugiej strony robią mi się takie piankowe grudki i mieszam, żeby je zlikwidować (oczywiście powoli i delikatnie). Jest na to jakaś rada?

    Odpowiedz
  2. może rzeczywiście Pani za długo miesza, albo wychodzi Pani dobrze i ta masa zgęstnieje jak postoi trochę w ziemnym miejscu, mi ta masa też nie wychodzi jakaś bardzo gęsta, ale jak zostawię tiramisu na noc w chłodnym miejscu to gęstnieje, tak jakby tężeje,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzis zrobilam ten przepyszny deser:) Zamiast jajek tak jak „Milkicja” uzylam bitej smietamy w ilosci 300ml jednak nie ubijalam jej calkiem na „sztywno”, by latwo polaczyc ja z serkiem.Uzylam owocow lesnych,rowniech swietnie smakuja. Poczestowalam tym deserem moich Angielskich sasiadow gdyz mieszkam w Londynie. Byli zachwyceni:D:D Polecam ten deser!!!

    Odpowiedz
  4. bardzo dobre, ominęłam tylko to jajko (serek mascarpone zmieszałam z serkiem waniliowym), biszkopty nasączone w soku, ten serek i mus z owoców – bajka na lato i zimę, pyszny deser na każdą okazję, jakaś odmiana:)polecam

    Odpowiedz
  5. Wypróbowałam ten przepis też bez jajek. Użyłam samych wiśni ale chyba lepszy by był z truskawkami. Ogólnie deser ok choć wolę w wersji oryginalnej tj. z kawą

    Odpowiedz
  6. Jak możecie bać sie surowych jaj???!!! Unia Europejska – jajka maja pieczątki . Sa badane i wystarczy je sparzyć przed by uniknąć salmonelli!!! Ludzie , tego uczą w szkole.

    Odpowiedz
  7. Juz sie chlodzi :))) wyglada bajecznie i mam nadzieje ze tak samo bedzie smakowalo. Czesto bede go robic, pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  8. Nie dodałam ubitej piany z białek do kremu z mascarpone,wyszło mi 6 pucharków pysznego deseru, mus zrobiłam ze świeżych truskawek-bo teraz na nie sezon. dzięki.

    Odpowiedz
  9. Czy do tych zmiksowanych owoców nie dodaje się np. zelatyny by zgestniały? boje sie ze jak dam je na serek to mi sie obie masy zleja ;)

    Odpowiedz
  10. Hm…..nie wyszedl mi tak dobry jak piszecie…wogule byl jakis dziwny…..stal w lodowce przez noc…..przeszedl wszystkimimi zapachami…chyba :( owoce bez smaku serek marcapone tez , dod. Do niego ubitej smietany z cukrem wanil. I pudrem….byyl taki za smietanowy…mdly… :( ech nie wiem co bylo jie tak goscie nie zjedli ..porazka .

    Odpowiedz
  11. Deser wyszedł pyszny. Zrobiłam na dzień mamy. Zamiast jajek do serka mascarpone dodałam ubita śmietanę kremówkę . Wyszło pysznie. Polecam :)

    Odpowiedz
  12. W dzisiejszych czasach surowe jaka już nie przejdą. I całe szczęście. Właściwie już nie spotyka się takich przepisów. Nawiasem mówiąc, na dźwięk słowa „tiramisu” dostaję pewnego odruchu – na myśl o tych jajkach. Nawet, jeśli jest to przepis zmodyfikowany i tak odbiera mi apetyt.

    Odpowiedz
    • Jajka trzeba umyć, zanurzyć na 3 sekundy we wrzątku i bakterie, jeżeli takowe były, są unieszkodliwione. Może w dzisiejszych czasach takich rzeczy już w szkole nie uczą. Nie można się bać surowych jaj, bakterie muszą bać się nas.;)

      Odpowiedz
  13. Dopiero teraz trafiłam na Twoją stronę.Już jak się ogląda cieknie ślinka.Na pewno wypróbuję Twoje przepisy.Mam jednak pytanie:czy można by te przepisy umieścić w pdf ? żeby ich nie przepisywać tylko ściągnąć.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz