Tiramisu owocowe – Zapraszam na przepyszny deser owocowy z lekką masą serową i biszkoptami. Jest to tiramisu bez kawy i alkoholu, z dużą ilością owoców, więc nadaje się dla dzieci. W smaku jak dla mnie rewelacyjne. Nie za słodkie, do musu owocowego w ogóle nie dodajemy cukru. Soczyste, delikatnie waniliowe i dobrze schłodzone, orzeźwiające. Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują. Do tego deser pięknie się prezentuje. W przygotowaniu bardzo łatwy i szybki, najlepiej jak go zrobimy dzień wcześniej. Bardzo polecam… Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję.
Tiramisu owocowe
Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)
1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.
3. Białko ubić na sztywną pianę.
4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.
Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowym. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Smacznego:)
wspaniale, bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Idealne połączenie smaków. To zdanie nie tylko moje ale także kilku innych osób ;)
Wypróbowałam ten przepis też bez jajek. Użyłam samych wiśni ale chyba lepszy by był z truskawkami. Ogólnie deser ok choć wolę w wersji oryginalnej tj. z kawą
bardzo dobre, ominęłam tylko to jajko (serek mascarpone zmieszałam z serkiem waniliowym), biszkopty nasączone w soku, ten serek i mus z owoców – bajka na lato i zimę, pyszny deser na każdą okazję, jakaś odmiana:)polecam
bardzo zmieni smak i konsystencję, nie polecam,
pozdrawiam ciepło
Czy zamiast serka mascarpone można użyć np. gęstego jogurtu naturalnego, czy za bardzo mieni to smak i konsystencję..?
Dzis zrobilam ten przepyszny deser:) Zamiast jajek tak jak „Milkicja” uzylam bitej smietamy w ilosci 300ml jednak nie ubijalam jej calkiem na „sztywno”, by latwo polaczyc ja z serkiem.Uzylam owocow lesnych,rowniech swietnie smakuja. Poczestowalam tym deserem moich Angielskich sasiadow gdyz mieszkam w Londynie. Byli zachwyceni:D:D Polecam ten deser!!!
może rzeczywiście Pani za długo miesza, albo wychodzi Pani dobrze i ta masa zgęstnieje jak postoi trochę w ziemnym miejscu, mi ta masa też nie wychodzi jakaś bardzo gęsta, ale jak zostawię tiramisu na noc w chłodnym miejscu to gęstnieje, tak jakby tężeje,
pozdrawiam
Robię tiramisu od dłuższego czasu i nie jestem zadowolona z konsystencji masy. Serek mascarpone z żółtkami i cukrem wychodzą mi ok, ale jak dodaję pianę to masa się potwornie rozrzedza. Robi się taka lejąca. Zastanawiam się gdzie robię błąd? Za długo mieszam masę z pianą? Z drugiej strony robią mi się takie piankowe grudki i mieszam, żeby je zlikwidować (oczywiście powoli i delikatnie). Jest na to jakaś rada?
witam serdecznie i pozdrawiam
dobry pomysł, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Rozmieszałam serek mascarpone i połączyłam z ubitą śmietaną 30%.
Deser przepyszny…. Brak słów….ale…Ja się boję surowych jajek więc je pominęłam.
Juz go wydrukowalam,jutro go robie:))
Jej, wspaniałe ;) Już zapisuje go do zeszytu :)
Wow..ślinka cieknie..