Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…
Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.
3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.
4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.
Udanych wypieków:)
Tarta przepyszna. Co prawda za pierwszym razem wyszła mi trochę zbyt wodnista, ale może dlatego że dodałam więcej rabarbaru niż w przepisie. Za drugim razem dodałam łyżkę więcej zmielonych migdałów i dwie łyżki zmielonych orzechów włoskich (zostały mi z innego dania) i całość wyszła chyba jeszcze lepiej
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tarta najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam… Przepyszna… zawsze do niej wracam :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieklam tarte z rabarbarem.ciasto zrobilam z maki razowej orkiszowej.zamiast budyniu dalam make ziemniaczana .popodpieczeniu posypalam mielonymi migdalami i platkami migdalowymi.tarta smakuje przepysznie.napewno przepis wykorzystam jeszcze nie raz.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
bardzo dobry pomysł, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Naprawdę świetny przepis! Ja rabarbar zmieszałam z czerwonymi porzeczkami, co daje kwaskowy smak. W sam raz na upały! :)
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie:)
Wczoraj zrobiłam tą tarte i wyszła przepyszna :) Przepis zapisałam. Myśle, że baze ciasta wykorzystam tez do innych słodkości bo jest prosta i wychodzi dokładnie taka jak chciałam- krucha i nie twarda :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam nie przepadam za bardzo za rabarbarem czy w tej wersji można użyć jabłek ??
nie przepadam za bardzo za rabarbarem czy można użyć jabłek ??
to wspaniale! gratulację, pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za przepis, moje pierwsze bliskie spotkanie z rabarbarem i pełen sukces – tarta pyszna i uchwalona przez całą rodzinkę :)
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Genialne ciasto, od dziś moje ulubione =dzięki za fantastyczny przepis. U mnie migdały były w płatkach-super tarta
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie