Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…
Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.
3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.
4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.
Udanych wypieków:)
przepyszna tarta :) wszyscy się zachwycają :)
tak następnym razem, proszę dodać więcej mąki, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tarta jest rewelacyjna! Pomysł dodania suchego budyniu wyklucza problem z sokiem z rabarbaru. Jedynie co, to miałam problem z kruchym ciastem, nie dało się go rozwałkować, bo kleiło się do wszystkiego. Pewnie dodałam za mało mąki?
Będzie to jedna z moich ulubionych tart!
Pozdrawiam :)
Agnieszka: ciesze sié, ze smakowala, pozdrawiam:)
dodajemy twarde, nie rozpuszczamy go, pozdrawiam
A czy masło do ciasta dodajemy twarde czy podgrzane w garnku (w płynie)?
Przepis naprawdę dobry, a tarta przepyszna :-)
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
Tarta jest naprawdę pyszna:-) Super pomysł z dodaniem migdałów! Zajadam się nią od rana:-)
pozdrawiam!
mieszamy proszek budyniowy z rabarbarem, pozdrawiam
A budyń gotujemy,czy mieszamy prosze z rabarbarem?
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Robiłam tą tarte przed wczoraj .. I była pyszna a zwłaszcza na gorąco … Z reszty rabarbaru zrobiłam mus i mocniej go posłodziłam i polałam na gorącą tarte :D Było pyszne :D Świetny przepis …
mi nie wypływał, ale to nie jest źle, a ogólnie tarta smakuje? pozdrawiam
Właśnie jem tartę z tego przepisu. Coś chyba zrobiłam nie tak, bo z ukrojonego ciasta wypływa sok…