Rolada z bananami i czekoladą

Dzisiaj w Małej Cukierence pyszna, piękna rolada z bananami i czekoladą. Na pachnącym biszkopcie kakaowym i z kremem zrobionym z bitej śmietany. Środek jest czekoladowy z owocami, a wierzch wykończony bitą śmietaną wymieszaną z sokiem (ja użyłam likieru bananowego). Rolada nie jest za słodka, jest lekka, rozpływa się w ustach, a wszystkie smaki świetnie do siebie pasują. Gości najpierw urzekł wygląd rolady, a po chwili smak… Bardzo polecam.

rolada z bananami i czekolada

Rolada z bananami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
15g kakao
Krem i nadzienie:
700g śmietanki kremówki 36%
2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżki cukru pudru
100ml soku bananowego lub likieru bananowego (możemy też użyć kokosowego)
100g startej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%)
2-3 dojrzałe banany
sok z około 1/2 cytryny
Dodatkowo:
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
posypka czekoladowa (czekolada w płatkach)
1 banan + trochę soku z cytryny
cieniutkie paluszki czekoladowe około 120g
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao.

2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

3. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

4. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał) o wymiarach 35x42cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w 160oC) przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją trochę cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć z wierzchu blachę, papier opędzlować zimną wodą, poczekać krótką chwilę i ostrożnie zdjąć papier.

6. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon i odstawić do przestygnięcia na około 1-2 godziny.

rolada z bananami i czekolada

Krem i nadzienie:
7. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Podzielić ją na pół i do jednej części dodać czekoladę, a do drugiej sok bananowy, dokładnie wymieszać.

8. Banany obrać, odciąć końcówki i skropić sokiem z cytryny.

9. Ciasto rozwinąć i posmarować je śmietanką z czekoladą. Na wierzchu poukładać banany jeden za drugim tak, żeby stykały się końcami i ciasto zwinąć w rulon.

10. Wierzch rolady posmarować śmietanką z sokiem, zostawiając trochę śmietany na rozetki, którymi ozdobimy wierzch ciasta.

11. Z odłożonej śmietany na wierzchu rolady zrobić ozdobne rozetki. Boki rolady przy spodzie posypać posypką czekoladową. Roztopić 50g czekolady na parze. Przełożyć ją do plastikowego woreczka i odciąć końcówkę, ozdobić roztopioną czekoladą wierzch ciasta robiąc esy-floresy.

12. Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ozdobić nim wierzch ciasta razem z czekoladowymi paluszkami. Rolada z bananami można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Udanych wypieków:)

rolada z bananami i czekolada

rolada z bananami i czekolada

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do wpisu „Rolada z bananami i czekoladą”

  1. Wygląda naprawdę rewelacyjnie;) a po składnikach widać, że również rewelacyjnie musi smakować;) u mnie dziś zagościły mufinki z gruszką także godne polecenia;)

  2. u mnie dzisiaj też gruszki, przed chwilą kupiłam, jeszcze nie wiem co z nich przygotować:) pozdrawiam serdecznie

  3. a u mnie rolada z truskawkami – pychotka, ale ta z bananami wygląda obłędnie, będzie na następną okazję …pozdrawiam

  4. czy jest jakaś szansa że będzie wiecej filmów z przepisami ? przepisy są bardzo super ciasta mega apetyczne,ale uwielbiam oglądać filmy zdecydowanie łatwej się wtedy piecze ;D
    a rolada palce lizac ;)

  5. A mnie zastanawia nadzienie tej pięknie wykończonej i rozkrojonej rolady z kremem widocznie czekoladowym a tej jeszcze w trybie przygotowania jakby z białym śmietanowym kremem, to jak to w końcu jest? 2 różne rolady czy krem ściemniał?

  6. Witam, jaki inny krem można użyć? Np. Z ciasta „puszek” czy coś na bazie mascarpone ale bez owoców? Czy rolady nie trzeba nasączyć?

  7. Rolada wygląda pysznie :) ale czy ja dobrze widzę, że do ciasta biszkoptowego nie idzie proszek do pieczenia? czy to ciasto wyrośnie?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.