Dzisiaj w Małej Cukierence pyszna, piękna rolada z bananami i czekoladą. Na pachnącym biszkopcie kakaowym i z kremem zrobionym z bitej śmietany. Środek jest czekoladowy z owocami, a wierzch wykończony bitą śmietaną wymieszaną z sokiem (ja użyłam likieru bananowego). Rolada nie jest za słodka, jest lekka, rozpływa się w ustach, a wszystkie smaki świetnie do siebie pasują. Gości najpierw urzekł wygląd rolady, a po chwili smak… Bardzo polecam.
Rolada z bananami i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
100g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (15g)
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
15g kakao
Krem i nadzienie:
700g śmietanki kremówki 36%
2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżki cukru pudru
100ml soku bananowego lub likieru bananowego (możemy też użyć kokosowego)
100g startej czekolady (użyłam gorzkiej o zawartości kakao 60%)
2-3 dojrzałe banany
sok z około 1/2 cytryny
Dodatkowo:
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
posypka czekoladowa (czekolada w płatkach)
1 banan + trochę soku z cytryny
cieniutkie paluszki czekoladowe około 120g
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blachę można posmarować trochę masłem, aby papier lepiej się trzymał) o wymiarach 35x42cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w 160°C) przez około 12-15 minut. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
5. Rozłożyć czystą ściereczkę i równomiernie posypać ją trochę cukrem pudrem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika od razu przełożyć na ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem (lub ciasto nakryć ściereczką, następnie na ściereczkę położyć deskę i dopiero odwrócić do góry dnem). Zdjąć z wierzchu blachę, papier opędzlować zimną wodą, poczekać krótką chwilę i ostrożnie zdjąć papier.
6. Ciepłe ciasto zwinąć razem ze ściereczką w luźny rulon i odstawić do przestygnięcia na około 1-2 godziny.
Krem i nadzienie:
7. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Podzielić ją na pół i do jednej części dodać czekoladę, a do drugiej sok bananowy, dokładnie wymieszać.
8. Banany obrać, odciąć końcówki i skropić sokiem z cytryny.
9. Ciasto rozwinąć i posmarować je śmietanką z czekoladą. Na wierzchu poukładać banany jeden za drugim tak, żeby stykały się końcami i ciasto zwinąć w rulon.
10. Wierzch rolady posmarować śmietanką z sokiem, zostawiając trochę śmietany na rozetki, którymi ozdobimy wierzch ciasta.
11. Z odłożonej śmietany na wierzchu rolady zrobić ozdobne rozetki. Boki rolady przy spodzie posypać posypką czekoladową. Roztopić 50g czekolady na parze. Przełożyć ją do plastikowego woreczka i odciąć końcówkę, ozdobić roztopioną czekoladą wierzch ciasta robiąc esy-floresy.
12. Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ozdobić nim wierzch ciasta razem z czekoladowymi paluszkami. Rolada z bananami można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Udanych wypieków:)
Czy banana do środka daje się w całości? gdzie go położyc? na srodku czy na krancu?
ja dałam w całości, pozdrawiam
Rolada wygląda pysznie :) ale czy ja dobrze widzę, że do ciasta biszkoptowego nie idzie proszek do pieczenia? czy to ciasto wyrośnie?
wyrośnie, jest dobrze, pozdrawiam
Witam, jaki inny krem można użyć? Np. Z ciasta „puszek” czy coś na bazie mascarpone ale bez owoców? Czy rolady nie trzeba nasączyć?
można użyć krem na serku mascarpone, pozdrawiam
A mnie zastanawia nadzienie tej pięknie wykończonej i rozkrojonej rolady z kremem widocznie czekoladowym a tej jeszcze w trybie przygotowania jakby z białym śmietanowym kremem, to jak to w końcu jest? 2 różne rolady czy krem ściemniał?
W kremie jest czekolada, proszę przeczytać składniki, pozdrawiam serdecznie
Sok bananowy? Typu jakiś Kubuś czy taki z kartonika?
ja użyłam takiego z kartonu, ale może być Kubuś, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy te ciasto mogę wylać na blachę która jest w piekarniku, i czy dużo muszę zwiększyć składniki.
tak to taka blacha z piekarnika, ja takiej użyłam w tej przepisie, proszę nic nie zwiększać, pozdrawiam