Tarta z rabarbarem

Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…

tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru

tarta z rabarbarem

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.

3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.

4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.

Udanych wypieków:)

tarta z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Tarta z rabarbarem”

  1. Trafiłam na ten przepis jakieś 5-6 lat temu i to nadal jest moja popisowa tarta sezonowa :) wszystko świetnie opisane, robi się błyskawicznie i zawsze wychodzi idealna! :)
    Mam tylko jedno pytanie, jak sobie radzicie z obsuwającymi się podczas pierwszego zapiekania brzegami ciasta? To, co ma być pionowo jakoś zawsze mi zjeżdża..

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam na razowej orkiszowej mące i dodałam cynamonu do ciasta. Dziękuję za przepis, bo tarta z rabarbarem chodziła za mną już chyba dwa tygodnie:) Przepisy bardzo mi się podobają i zamierzam jeszcze nieraz skorzystać, pozdrawiam autorkę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz