Tarta z rabarbarem

Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…

tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru

tarta z rabarbarem

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.

3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.

4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.

Udanych wypieków:)

tarta z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Tarta z rabarbarem”

  1. Robiłam tą tarte przed wczoraj .. I była pyszna a zwłaszcza na gorąco … Z reszty rabarbaru zrobiłam mus i mocniej go posłodziłam i polałam na gorącą tarte :D Było pyszne :D Świetny przepis …

  2. Tarta jest rewelacyjna! Pomysł dodania suchego budyniu wyklucza problem z sokiem z rabarbaru. Jedynie co, to miałam problem z kruchym ciastem, nie dało się go rozwałkować, bo kleiło się do wszystkiego. Pewnie dodałam za mało mąki?
    Będzie to jedna z moich ulubionych tart!
    Pozdrawiam :)

  3. tak następnym razem, proszę dodać więcej mąki, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  4. Genialne ciasto, od dziś moje ulubione =dzięki za fantastyczny przepis. U mnie migdały były w płatkach-super tarta

  5. Dziękuję za przepis, moje pierwsze bliskie spotkanie z rabarbarem i pełen sukces – tarta pyszna i uchwalona przez całą rodzinkę :)

  6. Wczoraj zrobiłam tą tarte i wyszła przepyszna :) Przepis zapisałam. Myśle, że baze ciasta wykorzystam tez do innych słodkości bo jest prosta i wychodzi dokładnie taka jak chciałam- krucha i nie twarda :)

  7. Naprawdę świetny przepis! Ja rabarbar zmieszałam z czerwonymi porzeczkami, co daje kwaskowy smak. W sam raz na upały! :)

  8. Wlasnie upieklam tarte z rabarbarem.ciasto zrobilam z maki razowej orkiszowej.zamiast budyniu dalam make ziemniaczana .popodpieczeniu posypalam mielonymi migdalami i platkami migdalowymi.tarta smakuje przepysznie.napewno przepis wykorzystam jeszcze nie raz.

  9. Tarta przepyszna. Co prawda za pierwszym razem wyszła mi trochę zbyt wodnista, ale może dlatego że dodałam więcej rabarbaru niż w przepisie. Za drugim razem dodałam łyżkę więcej zmielonych migdałów i dwie łyżki zmielonych orzechów włoskich (zostały mi z innego dania) i całość wyszła chyba jeszcze lepiej

  10. Zrobiłam na razowej orkiszowej mące i dodałam cynamonu do ciasta. Dziękuję za przepis, bo tarta z rabarbarem chodziła za mną już chyba dwa tygodnie:) Przepisy bardzo mi się podobają i zamierzam jeszcze nieraz skorzystać, pozdrawiam autorkę!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.