Tarta z rabarbarem

Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…

tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru

tarta z rabarbarem

Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.

3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.

4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.

Udanych wypieków:)

tarta z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Tarta z rabarbarem”

  1. Robiłam tą tarte przed wczoraj .. I była pyszna a zwłaszcza na gorąco … Z reszty rabarbaru zrobiłam mus i mocniej go posłodziłam i polałam na gorącą tarte :D Było pyszne :D Świetny przepis …

    Odpowiedz
  2. Tarta jest rewelacyjna! Pomysł dodania suchego budyniu wyklucza problem z sokiem z rabarbaru. Jedynie co, to miałam problem z kruchym ciastem, nie dało się go rozwałkować, bo kleiło się do wszystkiego. Pewnie dodałam za mało mąki?
    Będzie to jedna z moich ulubionych tart!
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. tak następnym razem, proszę dodać więcej mąki, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za przepis, moje pierwsze bliskie spotkanie z rabarbarem i pełen sukces – tarta pyszna i uchwalona przez całą rodzinkę :)

    Odpowiedz
  5. Wczoraj zrobiłam tą tarte i wyszła przepyszna :) Przepis zapisałam. Myśle, że baze ciasta wykorzystam tez do innych słodkości bo jest prosta i wychodzi dokładnie taka jak chciałam- krucha i nie twarda :)

    Odpowiedz
  6. Naprawdę świetny przepis! Ja rabarbar zmieszałam z czerwonymi porzeczkami, co daje kwaskowy smak. W sam raz na upały! :)

    Odpowiedz
  7. Wlasnie upieklam tarte z rabarbarem.ciasto zrobilam z maki razowej orkiszowej.zamiast budyniu dalam make ziemniaczana .popodpieczeniu posypalam mielonymi migdalami i platkami migdalowymi.tarta smakuje przepysznie.napewno przepis wykorzystam jeszcze nie raz.

    Odpowiedz
  8. Tarta przepyszna. Co prawda za pierwszym razem wyszła mi trochę zbyt wodnista, ale może dlatego że dodałam więcej rabarbaru niż w przepisie. Za drugim razem dodałam łyżkę więcej zmielonych migdałów i dwie łyżki zmielonych orzechów włoskich (zostały mi z innego dania) i całość wyszła chyba jeszcze lepiej

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam na razowej orkiszowej mące i dodałam cynamonu do ciasta. Dziękuję za przepis, bo tarta z rabarbarem chodziła za mną już chyba dwa tygodnie:) Przepisy bardzo mi się podobają i zamierzam jeszcze nieraz skorzystać, pozdrawiam autorkę!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz