Sezon rabarbarowy dalej trwa, więc w Małej Cukierence kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Krucha tarta z dodatkiem migdałów, zagęszczona budyniem. Pyszna, kwaskowata, waniliowa. Wspaniale smakuje rabarbar na kruchym cieście z dodatkową, ciekawą nutą, którą wprowadzają zmielone migdały. Całość lekka i apetyczna, do tego ładnie wygląda. Bardzo polecam…
Tarta z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
100g cukru
szczypta soli
1 jajko
200g masła
Wierzch:
4 łyżki zmielonych migdałów
700g rabarbaru
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego lub śmietankowego bez cukru
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto (masło przed dodaniem posiekać) i wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki około 2cm i wymieszać je z cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem w proszku.
3. Formę na tatrę o średnicy 28cm wysmarować dokładnie masłem. Dwie trzecie ciasta, podsypując trochę mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy około 33cm i ciastem wyłożyć formę na tatrę, robiąc brzeg. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć z niego paski o szerokości około 1,5cm.
4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 12 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać równomiernie zmielonymi migdałami. Następnie wyłożyć na nie rabarbar i na wierzchu poukładać paski ciasta, robiąc kratkę. Ciasto z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia na co najmniej parę godzin, aby budyń dobrze stężał.
Udanych wypieków:)
Do ciasta nie idzie proszek do pieczenia ?
tak jak w przepisie, pozdrawiam
Zrobiłam na razowej orkiszowej mące i dodałam cynamonu do ciasta. Dziękuję za przepis, bo tarta z rabarbarem chodziła za mną już chyba dwa tygodnie:) Przepisy bardzo mi się podobają i zamierzam jeszcze nieraz skorzystać, pozdrawiam autorkę!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tarta przepyszna. Co prawda za pierwszym razem wyszła mi trochę zbyt wodnista, ale może dlatego że dodałam więcej rabarbaru niż w przepisie. Za drugim razem dodałam łyżkę więcej zmielonych migdałów i dwie łyżki zmielonych orzechów włoskich (zostały mi z innego dania) i całość wyszła chyba jeszcze lepiej
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Tarta najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam… Przepyszna… zawsze do niej wracam :D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieklam tarte z rabarbarem.ciasto zrobilam z maki razowej orkiszowej.zamiast budyniu dalam make ziemniaczana .popodpieczeniu posypalam mielonymi migdalami i platkami migdalowymi.tarta smakuje przepysznie.napewno przepis wykorzystam jeszcze nie raz.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
bardzo dobry pomysł, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Naprawdę świetny przepis! Ja rabarbar zmieszałam z czerwonymi porzeczkami, co daje kwaskowy smak. W sam raz na upały! :)
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie:)
Wczoraj zrobiłam tą tarte i wyszła przepyszna :) Przepis zapisałam. Myśle, że baze ciasta wykorzystam tez do innych słodkości bo jest prosta i wychodzi dokładnie taka jak chciałam- krucha i nie twarda :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam nie przepadam za bardzo za rabarbarem czy w tej wersji można użyć jabłek ??
nie przepadam za bardzo za rabarbarem czy można użyć jabłek ??
to wspaniale! gratulację, pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję za przepis, moje pierwsze bliskie spotkanie z rabarbarem i pełen sukces – tarta pyszna i uchwalona przez całą rodzinkę :)
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Genialne ciasto, od dziś moje ulubione =dzięki za fantastyczny przepis. U mnie migdały były w płatkach-super tarta
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
przepyszna tarta :) wszyscy się zachwycają :)
tak następnym razem, proszę dodać więcej mąki, cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tarta jest rewelacyjna! Pomysł dodania suchego budyniu wyklucza problem z sokiem z rabarbaru. Jedynie co, to miałam problem z kruchym ciastem, nie dało się go rozwałkować, bo kleiło się do wszystkiego. Pewnie dodałam za mało mąki?
Będzie to jedna z moich ulubionych tart!
Pozdrawiam :)
Agnieszka: ciesze sié, ze smakowala, pozdrawiam:)
dodajemy twarde, nie rozpuszczamy go, pozdrawiam
A czy masło do ciasta dodajemy twarde czy podgrzane w garnku (w płynie)?
Przepis naprawdę dobry, a tarta przepyszna :-)
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
Tarta jest naprawdę pyszna:-) Super pomysł z dodaniem migdałów! Zajadam się nią od rana:-)
pozdrawiam!
mieszamy proszek budyniowy z rabarbarem, pozdrawiam
A budyń gotujemy,czy mieszamy prosze z rabarbarem?
bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Robiłam tą tarte przed wczoraj .. I była pyszna a zwłaszcza na gorąco … Z reszty rabarbaru zrobiłam mus i mocniej go posłodziłam i polałam na gorącą tarte :D Było pyszne :D Świetny przepis …
mi nie wypływał, ale to nie jest źle, a ogólnie tarta smakuje? pozdrawiam
Właśnie jem tartę z tego przepisu. Coś chyba zrobiłam nie tak, bo z ukrojonego ciasta wypływa sok…