Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem

Do przygotowania tego ciasta natchnął mnie ostatni Festiwal Dobrego Piwa we Wrocławiu, gdzie można było spróbować przeróżnych ciekawych piw i poznać dużo nowych browarów. Stworzyłam więc bardzo interesujący torcik, do którego przygotowania zużyłam 1 puszkę piwa, ponieważ dodałam go do ciasta, jak i również do kremu. Smak ciasta niespotykany i troszkę intrygujący, ale goście jednogłośnie oświadczyli, że ciasto jest pyszne. Jednak nikt nie zgadł, że jest z dodatkiem piwa:). Dodatek tego alkoholu sprawia, że ciasto ma delikatną nutkę goryczki i specyficzną nutkę alkoholową. Uważam, że również zapach jest ciekawy. Dobrze z piwnym smakiem komponuje się banan i dżem z czarnego bzu. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie ciasta, proszę zwrócić uwagę na rodzaj użytego piwa, ja użyłam Warki Strong, ponieważ jest w miarę słodkim piwem i nie jest gorzka. Bardzo polecam i zachęcam do eksperymentowania – przepis mojego autorstwa.

piwne ciasto

Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem
składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru
200ml oleju
200ml piwa (użyłam Warki Strong)
3 jajka
Środek i krem:
2-3 łyżki dżemu z owoców czarnego bzu (może być również dżem jagodowy lub z czarnej porzeczki)
1 dojrzały banan
300ml piwa (użyłam Warki Strong)
2 łyżki cukru kryształu
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (najlepiej Dr. Oetker)
2-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
220g masła w temperaturze pokojowej

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

2. Jajka wbić do miseczki i rozbełtać je widelcem. Dodać cukier, olej, piwo i krótko wymieszać łyżką. Dodać suche składniki (mąkę) i wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

4. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Środek i krem:
5. Ugotować budyń z 300ml piwa i 2 łyżkami cukru kryształu w rondelku z grubym dnem. Gdy budyń zacznie się gotować, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, musi mieć tę samą temperaturę co masło (to bardzo ważne).

6. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie/średnie i dodać do masła 1/3 piwnego budyniu, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać połowę pozostałego budyniu, wymieszać i dodać resztę budyniu (proszę za długo nie ucierać).

7. Banana obrać i pokroić na kawałeczki. Dodać go do połowy maślanego, kremu wymieszać.

8. Ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i przekroić je w poziomie (jeśli wierzch ciasta jest bardzo popękany i nierówny, można go troszkę przyciąć nożem), otrzymamy dwa krążki ciasta. Jedną część ciasta posmarować dżemem.

9. Na ciasto posmarowane dżemem wyłożyć krem z bananem i przykryć go drugim krążkiem ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem.

Udanych wypieków:)

piwne ciasto

Print Friendly, PDF & Email

11 myśli na temat „Piwne ciasto z piwnym kremem i dżemem

  1. upiekłam w sobotę mężowi na urodziny mężczyźni zachwyceni kobiety różnie reagowały ogulnie pozytywne opinie napewno bardzo zaskoczyłam gości tym smakiem,dziękuje mała cukierenko :D

Dodaj komentarz

.