Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej – Rozpoczynam sezon rabarbarowy:) rewelacyjną tartą z rabarbarem i kremem budyniowo – śmietanowym. Całość fantastycznie uzupełnia chrupiąca, waniliowa beza. Smak rabarbaru dobrze podkreślają dodana skórka i sok z cytryny. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jej pieczenie, ale naprawdę warto. Gdy ostygnie, ładnie się kroi. Bardzo polecam… Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem w kategorii „Ciasta z rabarbarem„.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta z dużą ilością rabarbaru w polewie śmietanowo – budyniowej z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki (użyłam tortowej)
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
130g masła lub margaryny
2 żółtka
Wierzch:
50g zmielonych herbatników
500g rabarbaru
3 jajka
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (w proszku, czyli 40g + 20g)
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
350ml śmietany 12% lub 18%
Beza:
4 białka
170g cukru
2 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, sól. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i szybko zgnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Wierzch:
2. Rabarbar obrać i pokroić na 2cm kawałki.
3. Do miski dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, skórkę i sok z cytryny, budynie. Mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 3 minuty. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką.
4. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką (możemy również użyć tortownicy o średnicy 26cm, ciasto będzie trochę wyższe i proszę pamiętać, aby zrobić 3-4cm brzeg). Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (patrz FILM).
5. Wierzch ciasta posypać równomiernie herbatnikami. Na nich poukładać rabarbar i zalać go śmietanową polewą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 130°C.
Beza:
6. Gdy ciasto będzie stygło, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać stopniowo cukier i ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Na końcu dodać aromat, wymieszać.
Pianę rozłożyć równomiernie na wierzchu ciasta.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 130°C i piec przez 20 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Ciasto rewelacja! Sprawdziłam na własnej skórze :) pięknie wygląda i mimo iż nie mam dużych zdolności do wypieków to wyszło bardzo smaczne!
piekłam tą tartę parę razy i nic mi się nie spaliło,
pozdrawiam
czy po włożeniu upieczonego ciasta jeszcze na 60 minut ono się nie spali? mam co do tego wątpliwości
prawie zawsze uzywam formy z wyjmowanym dnem, jest najprosciej, a ze zwyklej najczesciej nie wyciagam tylko ciasto zostawiam w formie:)
pozdrawiam serdecznie
i mam pytanie, uzywasz formy z odpinanymi bokami czy masz jakis dobry sposob na wyjmowanie tarty z zwyklej bez odpinanych bokow? :) pozdrawiam!
Chyba dzisiaj upieke :) wyglada wspaniale!
Piekne zdjecia, tarta wyszla idealnie, choc nie mam talentu cukierniczego :) Pyszny blog
myślę, że tak tylko proszę je wcześniej rozmrozić,
pozdrawiam
Czy mogę zastąpić rabarbar np. wiśniami (zamrożonymi) ?
Ja jeszcze czekam na rabarbar. Jak go tylko zdobędę to chętnie taką tartę wykonam.
Pysznie się zapowiada :)
Pycha! Super pomysł na nadzienie :)
Dzięki,
pozdrawiam ciepło
Wspaniale zdjecia.
O łał, ta tarta wygląda po prostu niesamowicie!
Bajeczne ciacho! :) Wpraszam się na kawałek!! ;)
Pozdrawiam!