Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Witam!
Chciałam zapytać jakie jeszcze owoce pasują do tego ciasta?
Robiłam ze śliwka pyszne ale sezon się skończył i nie wiem czy dodać śliwki mrożone a może brzoskwinie z puszki. Chyba, ze ma Pani jakąś inną propozycje. Pozdrawiam
można dodać owoce z puszki i mrożone, ale brzoskwinie proszę pokroić, pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest naprawdę ekspresowe
… szok i jakie pyszne!!! zniknęło jeszcze szybciej niż się pojawiło…a co najważniejsze nawet mi…beztaleńciu kulinarnemu, się udało
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje szukalam kilka dni przepisu na ciasto sliwkowe, ale wszedzie kaza piec bez termoobiegu:)
tak może być tylko proszę piec w temperaturze 160oC, pozdrawiam serdecznie
mam tylko termoobieg moze byc?
Ja też zawsze piekę z termoobiegiem. Tak mi podpowiada instrukcja obsługi mojego piekarnika. Tylko mam problem z ciastem, który jest z bezą. Nie wiem w jakiej temperaturze piec i ile czasu
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie.
Siostra tak zachwalala że i ja zdecydowałam się ztobic , dosłownie 15 min pracy, do piekarnika u gotowe! W smaku rewelacyjne!!! Polecam goraco i życzę smacznego
myślę, że można, około 1/2 szklanki stewi powinno wystarczyć, pozdrawiam
Witam! czy mozna cukier zastapic stewia? jesli tak to w jaki sposob i w jakich proporcjach? Robilam juz to ciasto z brazowym cukrem i bylo pyszne ale chcialabym sprobowac wyeliminowac cukier ;) pozdrawiam
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dobry przepis. Wczoraj upiekłam. Łatwe, szybkie, puszyste i smaczne.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję, smacznie było. :) nie da się poprzestać na jednym kawałku. 8)
Ciasto pyszne. Szczególnie córce smakowało i gdybym jej słuchała to dwa razy w tygodniu byłoby pieczone.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie :)