Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Gotowe. Wygląda i pachnie obłędnie. Jeszcze za gorące na degustację … :)
Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)
Ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal
Wspaniale, bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam. Pyszne, proste i piękne ! Piekłam z podwójnej porcji, z brązowym cukrem. Dziękuję za przepis :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe i przepyszne . Od dziś bedę piekła bardzo czesto
brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam
Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało, myślę, że uda się z mąką pełnoziarnistą, pozdrawiam
Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam
tak, podwoić bo ogólnie to ciasto nie jest za wysokie, pozdrawiam
Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!