Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)

    Odpowiedz
  2. absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal

    Odpowiedz
  3. Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz