Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną

Bardzo smaczne, lekkie ciasto z jabłkami, masą jogurtową i bitą śmietaną. Wszystko razem dobrze się komponuje i tworzy ciekawy deser. Biszkopt nasiąka sokiem z jabłek i całość jest wilgotna. Z ciastem jest trochę pracy, ale jest łatwe do zrobienia. Ładnie i apetycznie wygląda z kolorowymi paskami. Z podanego przepisu otrzymamy dużą blaszkę. Jest to dobry deser, gdy ma do nas wpaść sporo gości. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam w dodatku do gazety „Chwila dla Ciebie”).

Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną

Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej
Śmietana:
500ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.

6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.

Śmietana:
9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.

Udanych wypieków:)

Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną

Print Friendly, PDF & Email

78 komentarzy do “Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną”

  1. Ciasto przepyszne, efektowne i nie trudno je zrobić! Tylko niestety popełniłam błąd, bo odlałam wodę z jabłek i przez to trochę suchy jest biszkopt, ale następnym razem już będzie idealnie

    Odpowiedz
  2. Ten wypiek również wypróbowałam z córką. Wyszło bardzo smacznie-orzeźwiająco i lekko. Tylko warstwy bardziej krzywe niż u Pani :D Ale wprawy w nakładaniu wszystkiego również trzeba nabrać. Przeliczyłam się tylko trochę z czasem. Warto zarezerwować na to kilka godzinek czekania, żeby potem spokojnie na wieczór delektować się smakiem. Samo ciasto najbardziej pracochłonne w fazie biszkopt i jabłka, a potem tylko czekanie :) Ale polecam bardzo :)

    Odpowiedz
  3. tak, jogurt był za chłodny, proszę najpierw galaretkę rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu i dopiero dodać do reszty, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam robilam galaretke wg przepisu tzn. rozpuscilam w szklance wody przestudzilam i dodalam jogurt i wprawdze sie wymieszalo ale zrobily sie grutki galaretki czy zrobilam cos zle?moze dlatego ze jogurt byl mocno schlodzony i dlatego sie szybko sciela?

    Odpowiedz
  5. Ja dodaje ciepłą żelatynę wtedy śmietana mi się równomiernie zsiada, ale proszę zrobić tak – do ciepłej rozpuszczonej żelatyny, dodać 3 łyżki ubitej śmietany i rozmieszać, dopiero teraz wlać żelatynę do pozostałej śmietany, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam.robilam ciasto drugi raz i mam problem z ostatnia warstwa.chodzi o to ze po ubiciu smietany gdy wlewam powoli zelatyne robi sie dziwna papka z woda.tak jakby bita smietana sie zsiadla? Dodaje wystudzona zelatyne.czy taki ma byc efekt czy cos robie nie tak? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Dzisiaj piekłam, już sie nie mogę doczekać aż spróbuje :-) wszystkie warstwy z osobna były pyszne wiec w całości rownież musi byc :-)

    Odpowiedz
  8. nie trzeba czekać, aż będzie zimna tylko dodać ciepłą-letnią, tak żeby chociaż z 10-15 minut przestygła,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. witam mam pytanie odnośnie zelatyny bo nigdy jeszcze nie robiłam z dodatkiem żelatyny czy po rozpuszczeniu tej zelatyny w goracej wodzie trzeba czekac pozniej az bedzie zimna i dopiero wlewac do smietany ?za odpowiedz z gory dziekuje

    Odpowiedz
  10. świetne ciacho, od razu wiedziałam że będzie miodzio, robiłam już na imieniny Męża i robię na jutrzejsze moje urodziny :) wszystkim smakowało :) polecam :)

    Odpowiedz
  11. Mój tata jak tylko zjadł pierwszy kawałek, to z kuchni krzyczał do mnie, że pyszne:D a teraz zrobię na święta, mam nadzieję, że reszcie rodzinki również będzie smakować;))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz