Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Czy fotka powyzej to jest wlasnie to ciasto, bo wyglada mi na inne (moze jogurtowe ze sliwkami)? Moje wyszlo bardzo niskie i sliwki zatopily sie w masie. Ale w smaku – super. Uzylam 1/2 szkl. cukru. W zupelnosci wystarczy!

    Odpowiedz
  2. Pyszne! Pieklam juz 2 razy. Za pierwszym ze świeżych śliwek, za drugim z musem z kompostu sliwkowego :D rewelacja. Do tego drugiego dalam bita śmietanę, palce lizac ;)
    Ja dają te opcje z mniejsza ilością cukru.

    Odpowiedz
  3. Zawsze piekłam to ciasto wg tego przepisu. Zawsze pyszne. Znikało w mig. Teraz mam problem, bo znikły ze sklepu śliwki. Czym mogę je zastąpić, by ciasto było tak samo pyszne? Co z cynamonem? Czy np. do brzoskwiń dodać go też na wierzch?

    Odpowiedz
    • O tym nie rozmawia się w kontekście ciast ;) To zależy od składników. Wylicz kalorie dla sumy typu masła, którego używasz, mąki, jajek etc. I masz ;)

      Odpowiedz
  4. Bardzo dziękuję za dokładny przepis i film! Dzięki temu nie popełniłam błędu, choć robiłam podwójną porcję (dałam tylko 3/4 szklanki cukru) a śliwki miałam takie sobie. Wyszło idealnie, ciasto jest przepyszne. Wydaje się, że dobrze mu robią „charakterne” owoce, więc spróbuję jeszcze teraz z czerwonymi porzeczkami, a na wiosnę z rabarbarem.

    Odpowiedz
  5. Jedno z naszych ulubionych ciast. Marne szanse żeby doczekało dnia następnego bo znika jeszcze ciepłe. Prawdziwa pychota, to pewnie przez tą cynamonową posypkę

    Odpowiedz

Dodaj komentarz