Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Jedno z naszych ulubionych ciast. Marne szanse żeby doczekało dnia następnego bo znika jeszcze ciepłe. Prawdziwa pychota, to pewnie przez tą cynamonową posypkę

    Odpowiedz
  2. Bardzo dziękuję za dokładny przepis i film! Dzięki temu nie popełniłam błędu, choć robiłam podwójną porcję (dałam tylko 3/4 szklanki cukru) a śliwki miałam takie sobie. Wyszło idealnie, ciasto jest przepyszne. Wydaje się, że dobrze mu robią „charakterne” owoce, więc spróbuję jeszcze teraz z czerwonymi porzeczkami, a na wiosnę z rabarbarem.

    Odpowiedz
    • O tym nie rozmawia się w kontekście ciast ;) To zależy od składników. Wylicz kalorie dla sumy typu masła, którego używasz, mąki, jajek etc. I masz ;)

      Odpowiedz
  3. Zawsze piekłam to ciasto wg tego przepisu. Zawsze pyszne. Znikało w mig. Teraz mam problem, bo znikły ze sklepu śliwki. Czym mogę je zastąpić, by ciasto było tak samo pyszne? Co z cynamonem? Czy np. do brzoskwiń dodać go też na wierzch?

    Odpowiedz
  4. Pyszne! Pieklam juz 2 razy. Za pierwszym ze świeżych śliwek, za drugim z musem z kompostu sliwkowego :D rewelacja. Do tego drugiego dalam bita śmietanę, palce lizac ;)
    Ja dają te opcje z mniejsza ilością cukru.

    Odpowiedz
  5. Czy fotka powyzej to jest wlasnie to ciasto, bo wyglada mi na inne (moze jogurtowe ze sliwkami)? Moje wyszlo bardzo niskie i sliwki zatopily sie w masie. Ale w smaku – super. Uzylam 1/2 szkl. cukru. W zupelnosci wystarczy!

    Odpowiedz
  6. Ciasto wyszło naprawdę świetnie. Lekkie, delikatne i słodkie. Idealne na pierwszy debiut pod względem wypieków, jak w moim przypadku :)

    Odpowiedz
  7. Dla mnie za dużo cukru… Dałam pół szklanki i wyszło ale może są ludzie którzy wolą bardzo słodkie ciasta… Poza tym ok

    Odpowiedz
  8. To ciasto jest rewelacyjne :) Wszystkim smakuje i jak był sezon śliwkowy musiałam piec co tydzień.Dzisiaj ostatni wypiek;jeszcze na rynku były śliwki :)) Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Witam,
    ze zdziwieniem przeczytałam powyższy komentarz. Z kuchnią jestem na bakier, ale to ciasto robię już trzeci raz. Szybko się robi i szybko znika. Dziękuję za przepis i szczerze polecam :).

    Odpowiedz
    • Gosiu, najwyraźniej jest tak jak pisałam, angielski piekarnik i angielskie produkty nie chcą współpracować z polskim przepisem ;) Polskie to Polskie. Swój swojego zawsze pozna ;-)
      Miary angielskie jednak różnią się od polskich, przekonałam się o tym nie raz i nie pięć.

      Nie twierdzę że ciasto czy przepis jest do kitu. Ciasto jest obłędne!

      Odpowiedz
  10. Zrobiłam to ciasto trzy razy. Raz ściśle według powyższego przepisu – wyszedł taki zakalec, że nawet mój mąż, który jada zakalce nie chciał go jeść. Po raz drugi zrobiłam go według przepisu angielskiego i wyszło fantastycznie. Przykro mi bardzo, ale angielskie „cup” to nie to samo co szklanka (mam miarkę z podziałem na „cup” – sprawdzałam) a pieczenie ciasta na najniższym poziomie piekarnika bez termoobiegu nie jest najlepszym pomysłem (chyba że mój angielski piekarnik i angielskie produkty odmówiły współpracy z ciastem robionym wg polskiego przepisu :D )
    Trzeci raz właśnie się piecze i wygląda na to, że znów będzie znakomite. Oczywiście korzystałam już tylko z angielskiego przepisu.

    Odpowiedz
  11. Przepis jest absolutnie fantastyczny! Ciasto zrobiłam po raz pierwszy, nie jestem ekspertem, a wyszło tak swietnie, że dzisiaj zniknęło w pracy w ciągu godziny i wszyscy chwalili jakie dobre :) bardzo dziękuję!

    Odpowiedz
  12. Ciasto fakt szybkie, ale tłuste i strasznie słodkie – po prostu nie mój smak. Przepis poleciłabym tym, którzy piec nie potrafią i lubią szybko i na słodko. Dla kogoś bardziej wprawionego lub smakosza raczej nie polecam.

    Odpowiedz
  13. Witam!
    Chciałam zapytać jakie jeszcze owoce pasują do tego ciasta?
    Robiłam ze śliwka pyszne ale sezon się skończył i nie wiem czy dodać śliwki mrożone a może brzoskwinie z puszki. Chyba, ze ma Pani jakąś inną propozycje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. To ciasto jest naprawdę ekspresowe
    … szok i jakie pyszne!!! zniknęło jeszcze szybciej niż się pojawiło…a co najważniejsze nawet mi…beztaleńciu kulinarnemu, się udało

    Odpowiedz
    • Ja też zawsze piekę z termoobiegiem. Tak mi podpowiada instrukcja obsługi mojego piekarnika. Tylko mam problem z ciastem, który jest z bezą. Nie wiem w jakiej temperaturze piec i ile czasu

      Odpowiedz
  15. Siostra tak zachwalala że i ja zdecydowałam się ztobic , dosłownie 15 min pracy, do piekarnika u gotowe! W smaku rewelacyjne!!! Polecam goraco i życzę smacznego

    Odpowiedz
  16. Witam! czy mozna cukier zastapic stewia? jesli tak to w jaki sposob i w jakich proporcjach? Robilam juz to ciasto z brazowym cukrem i bylo pyszne ale chcialabym sprobowac wyeliminowac cukier ;) pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)

    Odpowiedz
  18. absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal

    Odpowiedz
  19. Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam

    Odpowiedz
  20. Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  21. Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  22. Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  23. Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast 'ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę 'szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.

    Odpowiedz
    • A MNIE ŚMIESZY, JAK KTOŚ KTO NIE UMIE UPIEC CIASTA, ZACHOWUJE SIĘ JAK SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY I PRÓBUJE ZEPSUĆ INNYM RADOŚĆ Z WYPIEKÓW. wolę być zadowolonym grubaskiem niż arogancką chudziną.

      Odpowiedz
  24. Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam

    pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii

    Odpowiedz
  25. Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
    jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
    Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.

    Odpowiedz
  26. Ciasto wyszło pyszne. Śliwki przed wyłożeniem na ciasto posypałam mąką więc nie opadły na dno a było ich dużo.No i oczywiście wyszło, nie było ZAKALCA. Piekłam w tortownicy ok. 22cm. Ciasto wyrosło pięknie.

    Odpowiedz
  27. Upiekłam dziś :) ciasto po prostu bajeczne :) bałam się że coś się nie uda ale jest przepis prosty i ciasto w smaku cudownie pyszne ,:)zostało zjedzone jeszcze gorące ,pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Witam.Zrobiłem ciasto według przepisu wyszło bardzo pyszne.Zmodyfikowałem nieco przepis tzn.podwoiłem ilość składników jajek dałem pięć a na górę z braku śliwek dawałem mrożone lub świeże truskawki same lub na nie jeszcze pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny oraz cząstki pomarańczy obrane z błony i pokrojone w kostkę.Wyszło bardzo dobre proponuję spróbować.Baza na ciasto super.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  29. Przepyszne ciasto, posypanie wierzchu cynamonem z cukrem jeszcze poprawiło smak. I na dodatek bardzo szybko się robi. Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
  30. Upieklam w poniedzialek w czasie gotowania obiadu – obiad sie ugotowal…ciasto upieklo prawie w tym samym czasie. Bialy cukier zastapilam brazowym – wyszlo pysznie.

    Odpowiedz
  31. WITAM SERDECZNIE ;)ZROBILAM DZISIAJ TO SZYBKIE CIASTO I JEST PRZEPYSZNE ,SUPER Z TYM ZE JA DALAM NA WIERZCH TROCHE KRUSZONKI CYNAMONOWEJI POLALAM LUKREM CYTRYNOWYM PYCHA

    Odpowiedz
  32. mam pytanie dlaczego moje ciasto
    sie przypalilo góra i dół a srodek
    wyszedł super co zrobiłam zle
    dodam ze pieklam w 160 stopni

    Odpowiedz
  33. ciasto jest super,lubie piec i upieklam juz mnostwo ciast, to ciasto pieklam chyba ze trzy razy w ciagu tygodnia,po obfitym zbiorze sliwek :) ale rowniez jest pyszne z brzoskwiniami czy jablkami ,gruszkami itp. co by sie nie dalo na wierzch wychodzi ekstra:)

    Odpowiedz
  34. wspaniale, bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)

    olej – hm.. tak za bardzo nie wiem, ale chyba około 1/3 szklanki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. Pierwsze ciasto od ostatnich kilku prób (zakończonych zakalcem!) które wyszło pyszne :)))
    Przepis właśnie zapisuje w swoich notatkach, żeby się nie zgubił!

    Odpowiedz
  36. ciasto jest naprawde latwe i szybkie w przygotowaniu, i co najwazniejsze jest b. smaczne. Piekl je juz 2 x moj 6 letni syn i znikalo w ciagu 2 godz. pozdrawiamy

    Odpowiedz
  37. zrobiłam w formie okrągłej o średnicy 18 cm :) Ciasto wyszło przepyszne, a połowa śliwek uciekła mi w środek :) Koniecznie muszę sobie kupić formę kwadratową, taką jak podajesz w przepisie, bo mam tylko prostokątne za duże na ten przepis. Myślę, że mogłam piec spokojnie w większej okrągłej 24 cm formie :) Jak myślisz, jakby obtoczyć śliwki w mące to mi nie opadną następnym razem? Mam jeszcze śliwki i chciałabym upiec Ciasto orzechowe ze śliwkami, które dzisiaj dodałaś, bo te już mi prawie zniknęło :)

    Odpowiedz
  38. Ciasto wyszło genialne. Piekłam je niemal codziennie przez dobry tydzień. Mam stary piekarnik i jeszcze żadne ciasto nie wyszł mi tak pięknie jak to. Polecam każdemu. Teraz sprawdzę chyba wszystkie przepisy z tej strony. Dziękuję :)

    Odpowiedz
  39. wyszło przepyszne za pierwszym razem. goście byli zachwyceni. ja rownież. miałam zamrożone śliwki i teraz nie moge się doczekać aż bedą świeże, aby powtórzyć wypiek. dziś przymiarka do jagód.

    Odpowiedz
  40. Kupiłam śliwki w promocji i natknęłam się na ten właśnie przepis. Ciasto siedzi właśnie w piekarniku, ciekawa jestem, czy wyjdzie… Mam cichą nadzieję, że tak.. :) :) :)

    Odpowiedz
  41. Witam, jutro będę piekła cisto ale wolałabym z kruszonką, jak zrobić taką kruszonkę ? i czy można zrobić ciasto z mrożonymi śliweczkami ?

    Odpowiedz
  42. Fantastyczny przepis – ciasto jest przepyszne. Ja zrobiłam je z kruszonką; u nas ciasto bez kruszonki się nie liczy :)
    Pozdrawiam jak najcieplej

    Odpowiedz
  43. ten przepis to cudo:)juz raz robilam to ciasto z córka,wyszło super,teraz robie jeszcze raz jest w piekarniku i pachnie super!pewnie tez bedzie takie dobrze smakowało
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  44. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dziewczyny to moje pierwsze ciasto. Trzymajcie kciuki. Jak na razie zapach unoszący się w kuchni jest obłędny :D

    Odpowiedz
  45. witam
    Mnie ciasto wyszło tak średnio gęste, dało się łatwo rozprowadzić w blaszce,
    proszę oprószyć owoce mąkę przed położeniem ich na cieście,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  46. Witam,
    wczoraj wyprobowalam Twoj przepis.
    Robilam takie ucierane ciasto po raz 1 wiec mam troszke pytan.
    Ciasto wyszlo bardzo pyyszne, tylko:
    1. wszystkie sliwki znalazly sie na dnie :) (ani jedna nie zostala na wierzchu)
    2. Ciasto bylo juz mocno brazowe od gory i gotowe po 45 min. (poczekalam do 50min)

    Byc moze to moja wina, bo zrobilam 2 odstepstwa:
    a) uzylam pol na poj maki normalna + pelnoziarnista (graham)
    b) ciasto wyszlo bardzo bardzo geste, wiec dodalam 1 male jajko (konsysnecja byla wciaz gesta, choc troszke mniej)

    Prosze napisz co zrobic, by sliwki zostaly na wierzchu i jaka powinna byc mniej wiecej konsystencja ciasta.
    Dziekuje

    Odpowiedz
  47. Witam, zrobiłam ciasto i – nie powiem – smaczne, ale coś robię nie tak, tylko nie wiem co. W moim wydaniu owoce topią się w cieście i po wyjęciu z piekarnika zostają po nich tylko dołki/dziurki, a owoce sa na spodzie. Jakiś pomysł co należy zmienić? pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  48. Właśnie przed chwilą wstawiłam to ciasto do piekarnika narazie jest bardzo płaskie i martwie się że a/ nie wyrośnie b/ że zakalec a c/ niewiem na ile osób mi starczy tego ciasta!

    Odpowiedz
  49. Wygląda przepysznie, posypka z cukru i cynamonu to świetny pomysł. Wielka szkoda, że sezon na śliwki już się kończy, pozostaje czekać do przyszłego roku:)

    Odpowiedz
  50. young – bardzo dziękuję za przepis, wypróbuje

    monikasophia – mam nadzieje że będzie smakowało,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  51. Ojej, jest śliczny ! Ahhh…zjadłabym :D hehe… Muszę sobie go teraz przepisać.
    Ja dziś wykonuje „Puszysty sernik”. Jest szybki do zrobienia, napiszę ci przepis chociaż wiem, że ci się nie przyda, ale może kiedyś wykonasz :D
    Składniki:
    750 g półtłustego twarogu , 1 i 1/2 szklanki mleka, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 50 g masła, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego, aromat waniliowy.
    O pis przygotowania:
    Twaróg trzykrotnie zmielić, zmiksować z miękkim masłem, żółtkami, cukrem, mąką, aromatem. Wlać mleko, zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wymieszać masę. Tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.

    Smakuje rewelacyjne :D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz