Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Ciasto pychota! Siła w prostocie. ;) Również w wersji z jeżynami pomijając cynamon idealne.
Dzień dobry,
Czy zamiast masła mogę użyć oleju? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
można dać olej, jakoś około 100ml, pozdrawiam
Nie jestem fanką ucieranych ciast, ale to jest pyszne! Znika błyskawicznie, wszyscy w rodzinie chwalą:)
bardzo mi miło, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasto bardzo smaczne :)
Jedno z naszych ulubionych ciast. Marne szanse żeby doczekało dnia następnego bo znika jeszcze ciepłe. Prawdziwa pychota, to pewnie przez tą cynamonową posypkę
pyszne, ja pod cukier z cynamonem daję kruszonkę :)
ciasto wyszło wspaniałe.. dodałam 2/3 cukru i wyszło troszkę za słodkie jak na mój gust.. lekcja na następny raz :)
Bardzo dziękuję za dokładny przepis i film! Dzięki temu nie popełniłam błędu, choć robiłam podwójną porcję (dałam tylko 3/4 szklanki cukru) a śliwki miałam takie sobie. Wyszło idealnie, ciasto jest przepyszne. Wydaje się, że dobrze mu robią „charakterne” owoce, więc spróbuję jeszcze teraz z czerwonymi porzeczkami, a na wiosnę z rabarbarem.
Witam. Jaka jest kaloryczność ciasta ?
pozdrawiam :)
O tym nie rozmawia się w kontekście ciast ;) To zależy od składników. Wylicz kalorie dla sumy typu masła, którego używasz, mąki, jajek etc. I masz ;)
Zawsze piekłam to ciasto wg tego przepisu. Zawsze pyszne. Znikało w mig. Teraz mam problem, bo znikły ze sklepu śliwki. Czym mogę je zastąpić, by ciasto było tak samo pyszne? Co z cynamonem? Czy np. do brzoskwiń dodać go też na wierzch?
myślę, że brzoskwinie z cynamonem też będą pyszne, pozdrawiam
Super ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji na większą blaszkę i wyszło pyszne. Polecam!
Pyszne! Pieklam juz 2 razy. Za pierwszym ze świeżych śliwek, za drugim z musem z kompostu sliwkowego :D rewelacja. Do tego drugiego dalam bita śmietanę, palce lizac ;)
Ja dają te opcje z mniejsza ilością cukru.
Nie rośnie nie polecam!
Rośnie :)
Ciasto pyszne ☺ łatwy i szybki przepis.
Czy fotka powyzej to jest wlasnie to ciasto, bo wyglada mi na inne (moze jogurtowe ze sliwkami)? Moje wyszlo bardzo niskie i sliwki zatopily sie w masie. Ale w smaku – super. Uzylam 1/2 szkl. cukru. W zupelnosci wystarczy!
Ciasto wyszło pyszne. Dzięki za wspaniały przepis pozdrawiam
Ciasto wyszło naprawdę świetnie. Lekkie, delikatne i słodkie. Idealne na pierwszy debiut pod względem wypieków, jak w moim przypadku :)
Przepyszne !!!!! Pozdrawiam.
….Pysznosci,palce lizac!!! Drugi raz pieke w ciagu dwoch dni.
Slodkie pozdrowienia dla Mala cukierenka Sylwia
Piekłam dzisiaj pycha placuszek DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM zNowego TOMYSLA
Proste ciasto a mi wyszedł zakalec ;[[[[[
Dla mnie za dużo cukru… Dałam pół szklanki i wyszło ale może są ludzie którzy wolą bardzo słodkie ciasta… Poza tym ok
A margaryne mogę dodać zamiast masła
To ciasto jest rewelacyjne :) Wszystkim smakuje i jak był sezon śliwkowy musiałam piec co tydzień.Dzisiaj ostatni wypiek;jeszcze na rynku były śliwki :)) Dziękuję i pozdrawiam
Witam,
ze zdziwieniem przeczytałam powyższy komentarz. Z kuchnią jestem na bakier, ale to ciasto robię już trzeci raz. Szybko się robi i szybko znika. Dziękuję za przepis i szczerze polecam :).
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Gosiu, najwyraźniej jest tak jak pisałam, angielski piekarnik i angielskie produkty nie chcą współpracować z polskim przepisem ;) Polskie to Polskie. Swój swojego zawsze pozna ;-)
Miary angielskie jednak różnią się od polskich, przekonałam się o tym nie raz i nie pięć.
Nie twierdzę że ciasto czy przepis jest do kitu. Ciasto jest obłędne!
Zrobiłam to ciasto trzy razy. Raz ściśle według powyższego przepisu – wyszedł taki zakalec, że nawet mój mąż, który jada zakalce nie chciał go jeść. Po raz drugi zrobiłam go według przepisu angielskiego i wyszło fantastycznie. Przykro mi bardzo, ale angielskie „cup” to nie to samo co szklanka (mam miarkę z podziałem na „cup” – sprawdzałam) a pieczenie ciasta na najniższym poziomie piekarnika bez termoobiegu nie jest najlepszym pomysłem (chyba że mój angielski piekarnik i angielskie produkty odmówiły współpracy z ciastem robionym wg polskiego przepisu :D )
Trzeci raz właśnie się piecze i wygląda na to, że znów będzie znakomite. Oczywiście korzystałam już tylko z angielskiego przepisu.
Przepis jest absolutnie fantastyczny! Ciasto zrobiłam po raz pierwszy, nie jestem ekspertem, a wyszło tak swietnie, że dzisiaj zniknęło w pracy w ciągu godziny i wszyscy chwalili jakie dobre :) bardzo dziękuję!
bardzo dobre ciasto, bardzo smaczne tylko polecam piec w troszke nizszej temeperaturze
Ciasto fakt szybkie, ale tłuste i strasznie słodkie – po prostu nie mój smak. Przepis poleciłabym tym, którzy piec nie potrafią i lubią szybko i na słodko. Dla kogoś bardziej wprawionego lub smakosza raczej nie polecam.
Ciasto rewelacja! Pomagala mi 4letnia corka i juz robimy drugie bo z pierwszego nic nie zostalo. Teraz dodamy kruszonke
Ogromnie sie ciesze :) pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Witam!
Chciałam zapytać jakie jeszcze owoce pasują do tego ciasta?
Robiłam ze śliwka pyszne ale sezon się skończył i nie wiem czy dodać śliwki mrożone a może brzoskwinie z puszki. Chyba, ze ma Pani jakąś inną propozycje. Pozdrawiam
można dodać owoce z puszki i mrożone, ale brzoskwinie proszę pokroić, pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest naprawdę ekspresowe
… szok i jakie pyszne!!! zniknęło jeszcze szybciej niż się pojawiło…a co najważniejsze nawet mi…beztaleńciu kulinarnemu, się udało
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Dziekuje szukalam kilka dni przepisu na ciasto sliwkowe, ale wszedzie kaza piec bez termoobiegu:)
tak może być tylko proszę piec w temperaturze 160oC, pozdrawiam serdecznie
mam tylko termoobieg moze byc?
Ja też zawsze piekę z termoobiegiem. Tak mi podpowiada instrukcja obsługi mojego piekarnika. Tylko mam problem z ciastem, który jest z bezą. Nie wiem w jakiej temperaturze piec i ile czasu
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie.
Siostra tak zachwalala że i ja zdecydowałam się ztobic , dosłownie 15 min pracy, do piekarnika u gotowe! W smaku rewelacyjne!!! Polecam goraco i życzę smacznego
myślę, że można, około 1/2 szklanki stewi powinno wystarczyć, pozdrawiam
Witam! czy mozna cukier zastapic stewia? jesli tak to w jaki sposob i w jakich proporcjach? Robilam juz to ciasto z brazowym cukrem i bylo pyszne ale chcialabym sprobowac wyeliminowac cukier ;) pozdrawiam
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dobry przepis. Wczoraj upiekłam. Łatwe, szybkie, puszyste i smaczne.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję, smacznie było. :) nie da się poprzestać na jednym kawałku. 8)
Ciasto pyszne. Szczególnie córce smakowało i gdybym jej słuchała to dwa razy w tygodniu byłoby pieczone.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie :)
Gotowe. Wygląda i pachnie obłędnie. Jeszcze za gorące na degustację … :)
Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)
Ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal
Wspaniale, bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam. Pyszne, proste i piękne ! Piekłam z podwójnej porcji, z brązowym cukrem. Dziękuję za przepis :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe i przepyszne . Od dziś bedę piekła bardzo czesto
brzmi wspaniale, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam
Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało, myślę, że uda się z mąką pełnoziarnistą, pozdrawiam
Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam
tak, podwoić bo ogólnie to ciasto nie jest za wysokie, pozdrawiam
Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!
Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast 'ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę 'szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.
A MNIE ŚMIESZY, JAK KTOŚ KTO NIE UMIE UPIEC CIASTA, ZACHOWUJE SIĘ JAK SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY I PRÓBUJE ZEPSUĆ INNYM RADOŚĆ Z WYPIEKÓW. wolę być zadowolonym grubaskiem niż arogancką chudziną.
Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, zazdroszczę Australii :)
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam
pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło,
Ja pozdrawiam z zimnego Wrocławia brrr…
Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.
ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Pychotka !!! Bardzo smaczne ciasto. Polecam :)
Dobre , szybkie , smaczne . zapewne powrócę do tego przepisu
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Pyszne, łatwe do wykonania, szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do zjedzenia :-)
Ciasto wyszło pyszne. Śliwki przed wyłożeniem na ciasto posypałam mąką więc nie opadły na dno a było ich dużo.No i oczywiście wyszło, nie było ZAKALCA. Piekłam w tortownicy ok. 22cm. Ciasto wyrosło pięknie.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
pyszny i szybki!!
Upiekłam dziś :) ciasto po prostu bajeczne :) bałam się że coś się nie uda ale jest przepis prosty i ciasto w smaku cudownie pyszne ,:)zostało zjedzone jeszcze gorące ,pozdrawiam
nie, można pominąć aromat, pozdrawiam
witam, mam pytanie, czy jak nie dodam aromatu to stanie się coś?
Ciasto wyszło pyszne!!! Pozdrawiam
brzmi pysznie, dziekuje za rade, pozdrawiam serdecznie
Witam.Zrobiłem ciasto według przepisu wyszło bardzo pyszne.Zmodyfikowałem nieco przepis tzn.podwoiłem ilość składników jajek dałem pięć a na górę z braku śliwek dawałem mrożone lub świeże truskawki same lub na nie jeszcze pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny oraz cząstki pomarańczy obrane z błony i pokrojone w kostkę.Wyszło bardzo dobre proponuję spróbować.Baza na ciasto super.Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)
Przepyszne ciasto, posypanie wierzchu cynamonem z cukrem jeszcze poprawiło smak. I na dodatek bardzo szybko się robi. Dziękuję za przepis!
myślę, że trochę tak, pozdrawiam
Czy można górę ciasta posypać kruszonką? :)
Upieklam w poniedzialek w czasie gotowania obiadu – obiad sie ugotowal…ciasto upieklo prawie w tym samym czasie. Bialy cukier zastapilam brazowym – wyszlo pysznie.
wspaniale:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam wg przepisu i wyszło tak jak na zdjęciu… znaczy się udało…:)
brzmi bardzo apetycznie, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
WITAM SERDECZNIE ;)ZROBILAM DZISIAJ TO SZYBKIE CIASTO I JEST PRZEPYSZNE ,SUPER Z TYM ZE JA DALAM NA WIERZCH TROCHE KRUSZONKI CYNAMONOWEJI POLALAM LUKREM CYTRYNOWYM PYCHA
Dzisiaj piekłam to pyszne ciasto :)) następnym razem upieke większa blachę .
jeśli użyje Pani większej blachy to tak,
pozdrawiam
Czy jeżeli podwoję ilość składników to czas pieczenia będzie taki sam? Potrzebuję zrobić większą blachę tego ciasta
z tego wynika, że trochę za długo Pani piekła, przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
mam pytanie dlaczego moje ciasto
sie przypalilo góra i dół a srodek
wyszedł super co zrobiłam zle
dodam ze pieklam w 160 stopni
wspaniale! bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
ciasto jest super,lubie piec i upieklam juz mnostwo ciast, to ciasto pieklam chyba ze trzy razy w ciagu tygodnia,po obfitym zbiorze sliwek :) ale rowniez jest pyszne z brzoskwiniami czy jablkami ,gruszkami itp. co by sie nie dalo na wierzch wychodzi ekstra:)
cieszę się, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Ciasto palce lizać!!! Dziękuje za super przepis
tak wyjdzie bardzo niskie, chyba bym podwoiła porcję,
pozdrawiam
Zamierzam piec dzsiaj ciasto z tego przepisu ale mam blache 24×35,ciasto wyjdzie za chude??
wspaniale, bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)
olej – hm.. tak za bardzo nie wiem, ale chyba około 1/3 szklanki,
pozdrawiam
Jeżeli da się zastąpić masło olejem, to ile by trzeba było dać oleju?
Pol godziny temu wyjelam z piekarnika… nie moglam sie oprzec! Pyszne!!! :))
Przepis super, ciasto pyszne. Dziekuje za kolejny przepis. Pozdrawiam serdecznie
Pierwsze ciasto od ostatnich kilku prób (zakończonych zakalcem!) które wyszło pyszne :)))
Przepis właśnie zapisuje w swoich notatkach, żeby się nie zgubił!
Ciasto piekę już drugi raz bo wczoraj blaszka zniknęła w ciągu 30 minut ze stołu :):) Pyyycha!!
Jeśli dodam olej zamiast masła to ile go dodać ?
Pyszne,szybkie,znika szybciutko… Dzisiaj robię drugi raz :)
ciasto jest naprawde latwe i szybkie w przygotowaniu, i co najwazniejsze jest b. smaczne. Piekl je juz 2 x moj 6 letni syn i znikalo w ciagu 2 godz. pozdrawiamy
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Dałam olej, wyszło pyszne. Dziękuję za kolejny przepis!
hm…trudno mi powiedzieć, ale myślę, że tak
pozdrawiam
Czy będzie tak samo smaczne jeśli zamiast mała dodam olej?
Proszę obtoczyć w mące powinno pomóc, dziękuję bardzo za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
zrobiłam w formie okrągłej o średnicy 18 cm :) Ciasto wyszło przepyszne, a połowa śliwek uciekła mi w środek :) Koniecznie muszę sobie kupić formę kwadratową, taką jak podajesz w przepisie, bo mam tylko prostokątne za duże na ten przepis. Myślę, że mogłam piec spokojnie w większej okrągłej 24 cm formie :) Jak myślisz, jakby obtoczyć śliwki w mące to mi nie opadną następnym razem? Mam jeszcze śliwki i chciałabym upiec Ciasto orzechowe ze śliwkami, które dzisiaj dodałaś, bo te już mi prawie zniknęło :)
Bardzo lubimy sliwki i smak cynamonu.upieklam w tamtym tygodniu.Przepis super prosty.
myślę, że tak tylko trzeba je pokroić na kawałki,
pozdrawiam
czy mozna zamiast sliwek dac jablka?
ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało i tak ładnie się udało, dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło genialne. Piekłam je niemal codziennie przez dobry tydzień. Mam stary piekarnik i jeszcze żadne ciasto nie wyszł mi tak pięknie jak to. Polecam każdemu. Teraz sprawdzę chyba wszystkie przepisy z tej strony. Dziękuję :)
na pewno! bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
ciasto przepyszne :) myśle ,ze to zasługa słodziutkich świeczek tego sezonu :)
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Smakowite, choć mało ;)
cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam
ciasto pyszne:) właśnie popijam kawcią:)
wyszło przepyszne za pierwszym razem. goście byli zachwyceni. ja rownież. miałam zamrożone śliwki i teraz nie moge się doczekać aż bedą świeże, aby powtórzyć wypiek. dziś przymiarka do jagód.
mam nadzieję, że się udało, smacznego,
pozdrawiam ciepło
Kupiłam śliwki w promocji i natknęłam się na ten właśnie przepis. Ciasto siedzi właśnie w piekarniku, ciekawa jestem, czy wyjdzie… Mam cichą nadzieję, że tak.. :) :) :)
myślę, że można z mrożonymi śliwkami,
a przepis na kruszonkę można wziąć np. z tego przepisu,
http://www.malacukierenka.pl/pomaranczowa-kruszonka-z-rabarbarem.html
pozdrawiam ciepło
Witam, jutro będę piekła cisto ale wolałabym z kruszonką, jak zrobić taką kruszonkę ? i czy można zrobić ciasto z mrożonymi śliweczkami ?
witam:)
z kruszonką jeszcze smaczniejsze,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis – ciasto jest przepyszne. Ja zrobiłam je z kruszonką; u nas ciasto bez kruszonki się nie liczy :)
Pozdrawiam jak najcieplej
ten przepis to cudo:)juz raz robilam to ciasto z córka,wyszło super,teraz robie jeszcze raz jest w piekarniku i pachnie super!pewnie tez bedzie takie dobrze smakowało
pozdrawiam:)
Pychotka :) kolejna ciążowa zachcianka zaspokojona :D
trzymam kciuki, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dziewczyny to moje pierwsze ciasto. Trzymajcie kciuki. Jak na razie zapach unoszący się w kuchni jest obłędny :D
Wyszło super ! Dziękuję .
Właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam !!! miam miam .dam znać jak wyszło.
dziwnie to wszystko wychodziło…. ale efekt końcowy:)))
rewelacja. polecam
przyjemnego pieczenia i czekam na relacje
smacznego!
pozdrawiam
zabieram się do roboty,
później napiszę jak mi wyszło…
witam,
nie wiem jak ten sklep się nazywa, jeden ze sklepów w galerii we Wrocławiu – Renoma
pozdrawiam
A ja mam takie nie kulinarne pytanko gdzie kupiła Pani paterę takiej właśnie poszukuję?
Mam nadzieje,że się uda.Ciasto jest właśnie w piekarniku i bosko pachnie.Przepis doskonały :)
witam
Mnie ciasto wyszło tak średnio gęste, dało się łatwo rozprowadzić w blaszce,
proszę oprószyć owoce mąkę przed położeniem ich na cieście,
pozdrawiam ciepło
Witam,
wczoraj wyprobowalam Twoj przepis.
Robilam takie ucierane ciasto po raz 1 wiec mam troszke pytan.
Ciasto wyszlo bardzo pyyszne, tylko:
1. wszystkie sliwki znalazly sie na dnie :) (ani jedna nie zostala na wierzchu)
2. Ciasto bylo juz mocno brazowe od gory i gotowe po 45 min. (poczekalam do 50min)
Byc moze to moja wina, bo zrobilam 2 odstepstwa:
a) uzylam pol na poj maki normalna + pelnoziarnista (graham)
b) ciasto wyszlo bardzo bardzo geste, wiec dodalam 1 male jajko (konsysnecja byla wciaz gesta, choc troszke mniej)
Prosze napisz co zrobic, by sliwki zostaly na wierzchu i jaka powinna byc mniej wiecej konsystencja ciasta.
Dziekuje
Hej:)
ja to nie piekę nic raczej…ale to szybkie jest i wszystko w jednej misce się robi.
Mmnniam, dobre:), dziękujemy
Ciasto robi sie naprawdę szybko i jest przepyszne!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
świetny przepis!
można przed położeniem owoców na ciasto posypać je trochę mąką, powinno pomóc,
pozdrawiam
Witam, zrobiłam ciasto i – nie powiem – smaczne, ale coś robię nie tak, tylko nie wiem co. W moim wydaniu owoce topią się w cieście i po wyjęciu z piekarnika zostają po nich tylko dołki/dziurki, a owoce sa na spodzie. Jakiś pomysł co należy zmienić? pozdrawiam :)
witam,
ciasto jest niskie, co widać na zdjęciach i również napisałam o tym we wstępie,
pozdrawiam
Właśnie przed chwilą wstawiłam to ciasto do piekarnika narazie jest bardzo płaskie i martwie się że a/ nie wyrośnie b/ że zakalec a c/ niewiem na ile osób mi starczy tego ciasta!
Cieszę się Lenko, że ciasto smakuje,
dziękuję za komentarz,
udanego dnia,
pozdrawiam ciepło
Proste i szybkie w przygotowaniu, pieklam juz 3 raz bo znika szybko:) Pychota!
Dziekuje!
thanku you Inigo Boy:)
I couldn’t understand the language, but the photographs really made me hungry! Mouth-watering treat!
Wygląda przepysznie, posypka z cukru i cynamonu to świetny pomysł. Wielka szkoda, że sezon na śliwki już się kończy, pozostaje czekać do przyszłego roku:)
Smakowite ciasto. Ze sliwkami są takie pyszne. Ładne jest .:)
young – bardzo dziękuję za przepis, wypróbuje
monikasophia – mam nadzieje że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
dzis bede piekla i mam nadzieje ze zawladnie moim podniebieniem jak inne wypieki z Malej Cukierenki :) pozdrawiam :)
Ojej, jest śliczny ! Ahhh…zjadłabym :D hehe… Muszę sobie go teraz przepisać.
Ja dziś wykonuje „Puszysty sernik”. Jest szybki do zrobienia, napiszę ci przepis chociaż wiem, że ci się nie przyda, ale może kiedyś wykonasz :D
Składniki:
750 g półtłustego twarogu , 1 i 1/2 szklanki mleka, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 50 g masła, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego, aromat waniliowy.
O pis przygotowania:
Twaróg trzykrotnie zmielić, zmiksować z miękkim masłem, żółtkami, cukrem, mąką, aromatem. Wlać mleko, zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wymieszać masę. Tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.
Smakuje rewelacyjne :D
Troche sie obawiam,ze mi wyjdzie zakalec ale i tak sprobuje!:)
lubię … ba! uwielbiam <3
Z pewnością było pyszne!