Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszło pyszne. Dzięki za wspaniały przepis pozdrawiam
Ciasto wyszło naprawdę świetnie. Lekkie, delikatne i słodkie. Idealne na pierwszy debiut pod względem wypieków, jak w moim przypadku :)
Przepyszne !!!!! Pozdrawiam.
….Pysznosci,palce lizac!!! Drugi raz pieke w ciagu dwoch dni.
Slodkie pozdrowienia dla Mala cukierenka Sylwia
Piekłam dzisiaj pycha placuszek DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM zNowego TOMYSLA
Proste ciasto a mi wyszedł zakalec ;[[[[[
Dla mnie za dużo cukru… Dałam pół szklanki i wyszło ale może są ludzie którzy wolą bardzo słodkie ciasta… Poza tym ok
A margaryne mogę dodać zamiast masła
To ciasto jest rewelacyjne :) Wszystkim smakuje i jak był sezon śliwkowy musiałam piec co tydzień.Dzisiaj ostatni wypiek;jeszcze na rynku były śliwki :)) Dziękuję i pozdrawiam
Witam,
ze zdziwieniem przeczytałam powyższy komentarz. Z kuchnią jestem na bakier, ale to ciasto robię już trzeci raz. Szybko się robi i szybko znika. Dziękuję za przepis i szczerze polecam :).
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Gosiu, najwyraźniej jest tak jak pisałam, angielski piekarnik i angielskie produkty nie chcą współpracować z polskim przepisem ;) Polskie to Polskie. Swój swojego zawsze pozna ;-)
Miary angielskie jednak różnią się od polskich, przekonałam się o tym nie raz i nie pięć.
Nie twierdzę że ciasto czy przepis jest do kitu. Ciasto jest obłędne!
Zrobiłam to ciasto trzy razy. Raz ściśle według powyższego przepisu – wyszedł taki zakalec, że nawet mój mąż, który jada zakalce nie chciał go jeść. Po raz drugi zrobiłam go według przepisu angielskiego i wyszło fantastycznie. Przykro mi bardzo, ale angielskie „cup” to nie to samo co szklanka (mam miarkę z podziałem na „cup” – sprawdzałam) a pieczenie ciasta na najniższym poziomie piekarnika bez termoobiegu nie jest najlepszym pomysłem (chyba że mój angielski piekarnik i angielskie produkty odmówiły współpracy z ciastem robionym wg polskiego przepisu :D )
Trzeci raz właśnie się piecze i wygląda na to, że znów będzie znakomite. Oczywiście korzystałam już tylko z angielskiego przepisu.
Przepis jest absolutnie fantastyczny! Ciasto zrobiłam po raz pierwszy, nie jestem ekspertem, a wyszło tak swietnie, że dzisiaj zniknęło w pracy w ciągu godziny i wszyscy chwalili jakie dobre :) bardzo dziękuję!
bardzo dobre ciasto, bardzo smaczne tylko polecam piec w troszke nizszej temeperaturze
Ciasto fakt szybkie, ale tłuste i strasznie słodkie – po prostu nie mój smak. Przepis poleciłabym tym, którzy piec nie potrafią i lubią szybko i na słodko. Dla kogoś bardziej wprawionego lub smakosza raczej nie polecam.
Ciasto rewelacja! Pomagala mi 4letnia corka i juz robimy drugie bo z pierwszego nic nie zostalo. Teraz dodamy kruszonke
Ogromnie sie ciesze :) pozdrawiam serdecznie i smacznego!