Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast 'ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę 'szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.
A MNIE ŚMIESZY, JAK KTOŚ KTO NIE UMIE UPIEC CIASTA, ZACHOWUJE SIĘ JAK SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY I PRÓBUJE ZEPSUĆ INNYM RADOŚĆ Z WYPIEKÓW. wolę być zadowolonym grubaskiem niż arogancką chudziną.
Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, zazdroszczę Australii :)
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam
pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii
Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto wyszło,
Ja pozdrawiam z zimnego Wrocławia brrr…
Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.
ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Pychotka !!! Bardzo smaczne ciasto. Polecam :)
Dobre , szybkie , smaczne . zapewne powrócę do tego przepisu
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Pyszne, łatwe do wykonania, szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do zjedzenia :-)
Ciasto wyszło pyszne. Śliwki przed wyłożeniem na ciasto posypałam mąką więc nie opadły na dno a było ich dużo.No i oczywiście wyszło, nie było ZAKALCA. Piekłam w tortownicy ok. 22cm. Ciasto wyrosło pięknie.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
pyszny i szybki!!
Upiekłam dziś :) ciasto po prostu bajeczne :) bałam się że coś się nie uda ale jest przepis prosty i ciasto w smaku cudownie pyszne ,:)zostało zjedzone jeszcze gorące ,pozdrawiam
nie, można pominąć aromat, pozdrawiam