Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast 'ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę 'szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.

    Odpowiedz
    • A MNIE ŚMIESZY, JAK KTOŚ KTO NIE UMIE UPIEC CIASTA, ZACHOWUJE SIĘ JAK SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY I PRÓBUJE ZEPSUĆ INNYM RADOŚĆ Z WYPIEKÓW. wolę być zadowolonym grubaskiem niż arogancką chudziną.

      Odpowiedz
  2. Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam

    pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii

    Odpowiedz
  3. Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
    jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
    Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.

    Odpowiedz
  4. Ciasto wyszło pyszne. Śliwki przed wyłożeniem na ciasto posypałam mąką więc nie opadły na dno a było ich dużo.No i oczywiście wyszło, nie było ZAKALCA. Piekłam w tortownicy ok. 22cm. Ciasto wyrosło pięknie.

    Odpowiedz
  5. Upiekłam dziś :) ciasto po prostu bajeczne :) bałam się że coś się nie uda ale jest przepis prosty i ciasto w smaku cudownie pyszne ,:)zostało zjedzone jeszcze gorące ,pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz