Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
witam, mam pytanie, czy jak nie dodam aromatu to stanie się coś?
Ciasto wyszło pyszne!!! Pozdrawiam
brzmi pysznie, dziekuje za rade, pozdrawiam serdecznie
Witam.Zrobiłem ciasto według przepisu wyszło bardzo pyszne.Zmodyfikowałem nieco przepis tzn.podwoiłem ilość składników jajek dałem pięć a na górę z braku śliwek dawałem mrożone lub świeże truskawki same lub na nie jeszcze pokrojone w kostkę jabłka skropione sokiem z cytryny oraz cząstki pomarańczy obrane z błony i pokrojone w kostkę.Wyszło bardzo dobre proponuję spróbować.Baza na ciasto super.Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)
Przepyszne ciasto, posypanie wierzchu cynamonem z cukrem jeszcze poprawiło smak. I na dodatek bardzo szybko się robi. Dziękuję za przepis!
myślę, że trochę tak, pozdrawiam
Czy można górę ciasta posypać kruszonką? :)
Upieklam w poniedzialek w czasie gotowania obiadu – obiad sie ugotowal…ciasto upieklo prawie w tym samym czasie. Bialy cukier zastapilam brazowym – wyszlo pysznie.
wspaniale:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam wg przepisu i wyszło tak jak na zdjęciu… znaczy się udało…:)
brzmi bardzo apetycznie, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
WITAM SERDECZNIE ;)ZROBILAM DZISIAJ TO SZYBKIE CIASTO I JEST PRZEPYSZNE ,SUPER Z TYM ZE JA DALAM NA WIERZCH TROCHE KRUSZONKI CYNAMONOWEJI POLALAM LUKREM CYTRYNOWYM PYCHA
Dzisiaj piekłam to pyszne ciasto :)) następnym razem upieke większa blachę .
jeśli użyje Pani większej blachy to tak,
pozdrawiam