Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Czy jeżeli podwoję ilość składników to czas pieczenia będzie taki sam? Potrzebuję zrobić większą blachę tego ciasta
z tego wynika, że trochę za długo Pani piekła, przykro mi,
pozdrawiam serdecznie
mam pytanie dlaczego moje ciasto
sie przypalilo góra i dół a srodek
wyszedł super co zrobiłam zle
dodam ze pieklam w 160 stopni
wspaniale! bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
ciasto jest super,lubie piec i upieklam juz mnostwo ciast, to ciasto pieklam chyba ze trzy razy w ciagu tygodnia,po obfitym zbiorze sliwek :) ale rowniez jest pyszne z brzoskwiniami czy jablkami ,gruszkami itp. co by sie nie dalo na wierzch wychodzi ekstra:)
cieszę się, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Ciasto palce lizać!!! Dziękuje za super przepis
tak wyjdzie bardzo niskie, chyba bym podwoiła porcję,
pozdrawiam
Zamierzam piec dzsiaj ciasto z tego przepisu ale mam blache 24×35,ciasto wyjdzie za chude??
wspaniale, bardzo mi miło i cieszę się:) dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)
olej – hm.. tak za bardzo nie wiem, ale chyba około 1/3 szklanki,
pozdrawiam
Jeżeli da się zastąpić masło olejem, to ile by trzeba było dać oleju?
Pol godziny temu wyjelam z piekarnika… nie moglam sie oprzec! Pyszne!!! :))
Przepis super, ciasto pyszne. Dziekuje za kolejny przepis. Pozdrawiam serdecznie
Pierwsze ciasto od ostatnich kilku prób (zakończonych zakalcem!) które wyszło pyszne :)))
Przepis właśnie zapisuje w swoich notatkach, żeby się nie zgubił!
Ciasto piekę już drugi raz bo wczoraj blaszka zniknęła w ciągu 30 minut ze stołu :):) Pyyycha!!