Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. ciasto jest naprawde latwe i szybkie w przygotowaniu, i co najwazniejsze jest b. smaczne. Piekl je juz 2 x moj 6 letni syn i znikalo w ciagu 2 godz. pozdrawiamy

    Odpowiedz
  2. zrobiłam w formie okrągłej o średnicy 18 cm :) Ciasto wyszło przepyszne, a połowa śliwek uciekła mi w środek :) Koniecznie muszę sobie kupić formę kwadratową, taką jak podajesz w przepisie, bo mam tylko prostokątne za duże na ten przepis. Myślę, że mogłam piec spokojnie w większej okrągłej 24 cm formie :) Jak myślisz, jakby obtoczyć śliwki w mące to mi nie opadną następnym razem? Mam jeszcze śliwki i chciałabym upiec Ciasto orzechowe ze śliwkami, które dzisiaj dodałaś, bo te już mi prawie zniknęło :)

    Odpowiedz
  3. Ciasto wyszło genialne. Piekłam je niemal codziennie przez dobry tydzień. Mam stary piekarnik i jeszcze żadne ciasto nie wyszł mi tak pięknie jak to. Polecam każdemu. Teraz sprawdzę chyba wszystkie przepisy z tej strony. Dziękuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz