Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Jeśli dodam olej zamiast masła to ile go dodać ?
Pyszne,szybkie,znika szybciutko… Dzisiaj robię drugi raz :)
ciasto jest naprawde latwe i szybkie w przygotowaniu, i co najwazniejsze jest b. smaczne. Piekl je juz 2 x moj 6 letni syn i znikalo w ciagu 2 godz. pozdrawiamy
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Dałam olej, wyszło pyszne. Dziękuję za kolejny przepis!
hm…trudno mi powiedzieć, ale myślę, że tak
pozdrawiam
Czy będzie tak samo smaczne jeśli zamiast mała dodam olej?
Proszę obtoczyć w mące powinno pomóc, dziękuję bardzo za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
zrobiłam w formie okrągłej o średnicy 18 cm :) Ciasto wyszło przepyszne, a połowa śliwek uciekła mi w środek :) Koniecznie muszę sobie kupić formę kwadratową, taką jak podajesz w przepisie, bo mam tylko prostokątne za duże na ten przepis. Myślę, że mogłam piec spokojnie w większej okrągłej 24 cm formie :) Jak myślisz, jakby obtoczyć śliwki w mące to mi nie opadną następnym razem? Mam jeszcze śliwki i chciałabym upiec Ciasto orzechowe ze śliwkami, które dzisiaj dodałaś, bo te już mi prawie zniknęło :)
Bardzo lubimy sliwki i smak cynamonu.upieklam w tamtym tygodniu.Przepis super prosty.
myślę, że tak tylko trzeba je pokroić na kawałki,
pozdrawiam
czy mozna zamiast sliwek dac jablka?
ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało i tak ładnie się udało, dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło genialne. Piekłam je niemal codziennie przez dobry tydzień. Mam stary piekarnik i jeszcze żadne ciasto nie wyszł mi tak pięknie jak to. Polecam każdemu. Teraz sprawdzę chyba wszystkie przepisy z tej strony. Dziękuję :)
na pewno! bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie