Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

172 komentarze do wpisu „Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Upiekłem dzisiaj. Przepis prosty a przez to łatwy do wykonania nawet takiemu niedoświadczonemu piekarzowi
    jak ja. Ciasto wyszło super – puszyste i smaczne. Polecam, naprawdę to działa.
    Pozdrowienia z ciepłych Emiratów.

    Odpowiedz
  2. Wlasnie upieklam dzisiaj i jest pyszne,to byl moj pierwszy raz bo wczesniej nie probowalam ciasta ze sliwkami.Super przepis .Polecam

    pozdrawiam z goracej wciaz choc juz jesiennej Australii

    Odpowiedz
  3. Śmieszy mnie punkt 4. „Ciasto przełożyć (…)”. Po wykonaniu wszystkich czynności do końca punktu 3. zamiast ‚ciasta’ zrobiła się lepka breja której nie dało się niczym i do niczego przełożyć. Ostatecznie udało mi się zeskrobać to do foremek na babeczki. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Jak się nie uda to śmietnik. Nie bez przyczyny nigdy nic nie piekę bo jak widzę ‚szklanka cukru’ i pól kostki masła to mnie ciarki przechodzą. Ciasto miałam zrobić dla znajomych sama bym się nigdy czegoś takiego nie tknęła. Pozdrowienia dla grubasków.

    Odpowiedz
    • A MNIE ŚMIESZY, JAK KTOŚ KTO NIE UMIE UPIEC CIASTA, ZACHOWUJE SIĘ JAK SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY I PRÓBUJE ZEPSUĆ INNYM RADOŚĆ Z WYPIEKÓW. wolę być zadowolonym grubaskiem niż arogancką chudziną.

      Odpowiedz
  4. Witam. Ja mam blaszkę 25×35 cm, czy mam podwoić składniki? Nie chciałabym aby ciasto wyszło bardzo cienkie. Pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  5. Ciasto robiłam już kilka razy, świetny przepis ciasto pyszne. Chciałam teraz upiec z mąki pełnoziarnistej razowej… Wyjdzie? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam, wyszło super:) zamiast zwykłej mąki dałam pełnoziarnistą, zamiast zwykłego cukru – brązowy. Pycha:)) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Ciasto jest rewelacyjne!!! Lekkie i faktycznie szybko znika! Wyszło! Nawet takiemu beztalenciu cukierniczemu jak ja! Dlatego zrobiłam go jeszcze raz ale ze świeżymi morelami! Było równie rewelacyjne w smaku! A do tego, zostawiłam troszkę większe odstępy między owocami i w ten sposób, niektóre owoce po upieczeniu, były jakby w cieście (ciasto je zakryło). PYCHA! Pozrawiam

    Odpowiedz
  8. absolutnie pyszne ciasto! lekko chrupiące, słodkie… super przepis, jak wiele innych :). Do Mimi: śmieszą mnie takie infantylne panienki udające, że nie jedzą , nie piją i nie pieką wcale a potem jęczą, że wyszła im breja – ale nie pieką przecież. Żal

    Odpowiedz
  9. Ciasto właśnie sobie siedzi u mnie w piekarniku …. nie mogę się doczekać, tak wspaniałe recenzje ciasta, że aż ślinka leci. Myślałam, że coś mi nie poszło jak mieszałam ciasto (było dość gęste, zastanawiałam się nad jeszcze jednym jajkiem, ale zrezygnowałam), ale teraz pięknie rośnie i pachnie. Jeszcze 14 minut …. :)

    Odpowiedz
  10. Witam! czy mozna cukier zastapic stewia? jesli tak to w jaki sposob i w jakich proporcjach? Robilam juz to ciasto z brazowym cukrem i bylo pyszne ale chcialabym sprobowac wyeliminowac cukier ;) pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Siostra tak zachwalala że i ja zdecydowałam się ztobic , dosłownie 15 min pracy, do piekarnika u gotowe! W smaku rewelacyjne!!! Polecam goraco i życzę smacznego

    Odpowiedz
    • Ja też zawsze piekę z termoobiegiem. Tak mi podpowiada instrukcja obsługi mojego piekarnika. Tylko mam problem z ciastem, który jest z bezą. Nie wiem w jakiej temperaturze piec i ile czasu

      Odpowiedz
  12. To ciasto jest naprawdę ekspresowe
    … szok i jakie pyszne!!! zniknęło jeszcze szybciej niż się pojawiło…a co najważniejsze nawet mi…beztaleńciu kulinarnemu, się udało

    Odpowiedz
  13. Witam!
    Chciałam zapytać jakie jeszcze owoce pasują do tego ciasta?
    Robiłam ze śliwka pyszne ale sezon się skończył i nie wiem czy dodać śliwki mrożone a może brzoskwinie z puszki. Chyba, ze ma Pani jakąś inną propozycje. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Ciasto fakt szybkie, ale tłuste i strasznie słodkie – po prostu nie mój smak. Przepis poleciłabym tym, którzy piec nie potrafią i lubią szybko i na słodko. Dla kogoś bardziej wprawionego lub smakosza raczej nie polecam.

    Odpowiedz
  15. Przepis jest absolutnie fantastyczny! Ciasto zrobiłam po raz pierwszy, nie jestem ekspertem, a wyszło tak swietnie, że dzisiaj zniknęło w pracy w ciągu godziny i wszyscy chwalili jakie dobre :) bardzo dziękuję!

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam to ciasto trzy razy. Raz ściśle według powyższego przepisu – wyszedł taki zakalec, że nawet mój mąż, który jada zakalce nie chciał go jeść. Po raz drugi zrobiłam go według przepisu angielskiego i wyszło fantastycznie. Przykro mi bardzo, ale angielskie „cup” to nie to samo co szklanka (mam miarkę z podziałem na „cup” – sprawdzałam) a pieczenie ciasta na najniższym poziomie piekarnika bez termoobiegu nie jest najlepszym pomysłem (chyba że mój angielski piekarnik i angielskie produkty odmówiły współpracy z ciastem robionym wg polskiego przepisu :D )
    Trzeci raz właśnie się piecze i wygląda na to, że znów będzie znakomite. Oczywiście korzystałam już tylko z angielskiego przepisu.

    Odpowiedz
  17. Witam,
    ze zdziwieniem przeczytałam powyższy komentarz. Z kuchnią jestem na bakier, ale to ciasto robię już trzeci raz. Szybko się robi i szybko znika. Dziękuję za przepis i szczerze polecam :).

    Odpowiedz
    • Gosiu, najwyraźniej jest tak jak pisałam, angielski piekarnik i angielskie produkty nie chcą współpracować z polskim przepisem ;) Polskie to Polskie. Swój swojego zawsze pozna ;-)
      Miary angielskie jednak różnią się od polskich, przekonałam się o tym nie raz i nie pięć.

      Nie twierdzę że ciasto czy przepis jest do kitu. Ciasto jest obłędne!

      Odpowiedz
  18. To ciasto jest rewelacyjne :) Wszystkim smakuje i jak był sezon śliwkowy musiałam piec co tydzień.Dzisiaj ostatni wypiek;jeszcze na rynku były śliwki :)) Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Dla mnie za dużo cukru… Dałam pół szklanki i wyszło ale może są ludzie którzy wolą bardzo słodkie ciasta… Poza tym ok

    Odpowiedz
  20. Ciasto wyszło naprawdę świetnie. Lekkie, delikatne i słodkie. Idealne na pierwszy debiut pod względem wypieków, jak w moim przypadku :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz