Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dziewczyny to moje pierwsze ciasto. Trzymajcie kciuki. Jak na razie zapach unoszący się w kuchni jest obłędny :D

    Odpowiedz
  2. witam
    Mnie ciasto wyszło tak średnio gęste, dało się łatwo rozprowadzić w blaszce,
    proszę oprószyć owoce mąkę przed położeniem ich na cieście,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Witam,
    wczoraj wyprobowalam Twoj przepis.
    Robilam takie ucierane ciasto po raz 1 wiec mam troszke pytan.
    Ciasto wyszlo bardzo pyyszne, tylko:
    1. wszystkie sliwki znalazly sie na dnie :) (ani jedna nie zostala na wierzchu)
    2. Ciasto bylo juz mocno brazowe od gory i gotowe po 45 min. (poczekalam do 50min)

    Byc moze to moja wina, bo zrobilam 2 odstepstwa:
    a) uzylam pol na poj maki normalna + pelnoziarnista (graham)
    b) ciasto wyszlo bardzo bardzo geste, wiec dodalam 1 male jajko (konsysnecja byla wciaz gesta, choc troszke mniej)

    Prosze napisz co zrobic, by sliwki zostaly na wierzchu i jaka powinna byc mniej wiecej konsystencja ciasta.
    Dziekuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz