Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Witam, zrobiłam ciasto i – nie powiem – smaczne, ale coś robię nie tak, tylko nie wiem co. W moim wydaniu owoce topią się w cieście i po wyjęciu z piekarnika zostają po nich tylko dołki/dziurki, a owoce sa na spodzie. Jakiś pomysł co należy zmienić? pozdrawiam :)
witam,
ciasto jest niskie, co widać na zdjęciach i również napisałam o tym we wstępie,
pozdrawiam
Właśnie przed chwilą wstawiłam to ciasto do piekarnika narazie jest bardzo płaskie i martwie się że a/ nie wyrośnie b/ że zakalec a c/ niewiem na ile osób mi starczy tego ciasta!
Cieszę się Lenko, że ciasto smakuje,
dziękuję za komentarz,
udanego dnia,
pozdrawiam ciepło
Proste i szybkie w przygotowaniu, pieklam juz 3 raz bo znika szybko:) Pychota!
Dziekuje!
thanku you Inigo Boy:)
I couldn’t understand the language, but the photographs really made me hungry! Mouth-watering treat!
Wygląda przepysznie, posypka z cukru i cynamonu to świetny pomysł. Wielka szkoda, że sezon na śliwki już się kończy, pozostaje czekać do przyszłego roku:)
Smakowite ciasto. Ze sliwkami są takie pyszne. Ładne jest .:)
young – bardzo dziękuję za przepis, wypróbuje
monikasophia – mam nadzieje że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
dzis bede piekla i mam nadzieje ze zawladnie moim podniebieniem jak inne wypieki z Malej Cukierenki :) pozdrawiam :)
Ojej, jest śliczny ! Ahhh…zjadłabym :D hehe… Muszę sobie go teraz przepisać.
Ja dziś wykonuje „Puszysty sernik”. Jest szybki do zrobienia, napiszę ci przepis chociaż wiem, że ci się nie przyda, ale może kiedyś wykonasz :D
Składniki:
750 g półtłustego twarogu , 1 i 1/2 szklanki mleka, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 50 g masła, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego, aromat waniliowy.
O pis przygotowania:
Twaróg trzykrotnie zmielić, zmiksować z miękkim masłem, żółtkami, cukrem, mąką, aromatem. Wlać mleko, zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wymieszać masę. Tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.
Smakuje rewelacyjne :D
Troche sie obawiam,ze mi wyjdzie zakalec ale i tak sprobuje!:)
lubię … ba! uwielbiam <3
Z pewnością było pyszne!