Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą – Smaczne ciasto z soczystymi wiśniami i kawałkami czekolady bez masła oraz oleju. Bardzo wilgotne i gęste, nie jest tak puszyste, jak ciasta ucierane na maśle, ale i tak jest pyszne. Wspaniale łączy w sobie smak kwaśnych wiśni i czekolady, delikatnie pachnie aromatem śmietankowym, nie jest za słodkie. W przygotowaniu szybkie i łatwe, nie powinno być z nim problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony hedonistin.blogspot.com).
Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą
Składniki:
4 jajka, osobno żółtka i białka
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150g śmietany 12%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( z zawartością kakao 60%)
450g umytych, wydrylowanych wiśni
1.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i poszatkowaną czekoladę.
3. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.
4. Do drugiej miski dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż masa się trochę spieni. Dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Następnie dodać białko i delikatnie wmieszać je w ciasto.
6. Do tortownicy przełożyć 1/2 ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszło pycha, tylko owoce uciekły na dno :)
Spokojnie można zastąpić 18% i z jogurtem też wyjdzie,
pozdrawiam
Ciasto prezentuje się fantastyczne. Chcę je robić ale jak na złość w domu tylko śmietana 18% lub jogurt.. Można tą 12 zastąpić którymś z w/w składników?
Dzieki, dam znać jak wyszło:)
uważam, że można dać mrożone, ja bym nie rozmrażała,
pozdrawiam
A zamiast świeżych wiśni mogę dać mrożone?? I jeśli tak to czy trzeba je rozmrażać czy można dać zamrożone??
Prezentuje się rewelacyjnie…aż się serce raduje na jego widok:))
I love this beautiful cake! The combination of chocolate with cherries is brilliant. I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I can’t wait to see what you create next…
to czekam dalej na opinie, mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś. Obawiałam się, że wyjdzie tarta, bo użyłam foremki o średnicy 24 cm. Ładnie wyrosło, ale nie powiem o smaku- czekam z pokrojeniem i konsumpcję na gości… Dziękuję za przepis!
A ja teraz kocham tylko tą stronę :) i zaraz chyba zrobię, a że nie mam wiśni a mam jeżyny to spróbuję z nimi
Jej, ale on piękny. Czekolada i wiśnie, bardzo fajne połączenie i ciekawe :) Ja dziś przygotowałam ciasto „Śmietanowiec z galaretką” z tej strony http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10016735.html , ale bez bitej śmietany. Wyszedł przepysznie, polecam i pozdrawiam :*
Wygląda znakomicie. Pysznie. Uwielbiam ciasta z owocami, a to mnie zauroczyło:)
Dawno tak proste ciasto nie wprawiło mnie w taki zachwyt. Koniecznie muszę je upiec. :)
extra ciacho, musi być pyszniutkie :)