Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą

Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą – Smaczne ciasto z soczystymi wiśniami i kawałkami czekolady bez masła oraz oleju. Bardzo wilgotne i gęste, nie jest tak puszyste, jak ciasta ucierane na maśle, ale i tak jest pyszne. Wspaniale łączy w sobie smak kwaśnych wiśni i czekolady, delikatnie pachnie aromatem śmietankowym, nie jest za słodkie. W przygotowaniu szybkie i łatwe, nie powinno być z nim problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony hedonistin.blogspot.com).

Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą

Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą
Składniki:
4 jajka, osobno żółtka i białka
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150g śmietany 12%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( z zawartością kakao 60%)
450g umytych, wydrylowanych wiśni

1.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i poszatkowaną czekoladę.

3. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.

4. Do drugiej miski dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż masa się trochę spieni. Dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

5. Następnie dodać białko i delikatnie wmieszać je w ciasto.

6. Do tortownicy przełożyć 1/2 ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą”

  1. A ja teraz kocham tylko tą stronę :) i zaraz chyba zrobię, a że nie mam wiśni a mam jeżyny to spróbuję z nimi

  2. Upiekłam dziś. Obawiałam się, że wyjdzie tarta, bo użyłam foremki o średnicy 24 cm. Ładnie wyrosło, ale nie powiem o smaku- czekam z pokrojeniem i konsumpcję na gości… Dziękuję za przepis!

  3. I love this beautiful cake! The combination of chocolate with cherries is brilliant. I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I can’t wait to see what you create next…

  4. Ciasto prezentuje się fantastyczne. Chcę je robić ale jak na złość w domu tylko śmietana 18% lub jogurt.. Można tą 12 zastąpić którymś z w/w składników?

  5. Szukam przepisu na ciasto z wiśniami i trafiam na tę stronę! Wypiek wygląda fantastycznie a jeszcze lepiej smakuje! Zrobiłam od razu. Mega pychotka:)

  6. mogło wyjść trochę suche bo ciasto jest bez tłuszczu, ale owoce powinny je nasączyć, może było trochę za długo pieczone, pozdrawiam ciepło

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.