Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą – Smaczne ciasto z soczystymi wiśniami i kawałkami czekolady bez masła oraz oleju. Bardzo wilgotne i gęste, nie jest tak puszyste, jak ciasta ucierane na maśle, ale i tak jest pyszne. Wspaniale łączy w sobie smak kwaśnych wiśni i czekolady, delikatnie pachnie aromatem śmietankowym, nie jest za słodkie. W przygotowaniu szybkie i łatwe, nie powinno być z nim problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony hedonistin.blogspot.com).
Szybkie ciasto z wiśniami i czekoladą
Składniki:
4 jajka, osobno żółtka i białka
150g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150g śmietany 12%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80g poszatkowanej gorzkiej czekolady ( z zawartością kakao 60%)
450g umytych, wydrylowanych wiśni
1.Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól i poszatkowaną czekoladę.
3. Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywną pianę.
4. Do drugiej miski dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż masa się trochę spieni. Dodać mąkę i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Następnie dodać białko i delikatnie wmieszać je w ciasto.
6. Do tortownicy przełożyć 1/2 ciasta, wyrównać. Na wierzchu poukładać równomiernie wiśnie i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.
Udanych wypieków:)
Ciasto bardzo dobre :)
Czy mrożone owoce rozmrażać przed dodaniem do ciasta
ja bym rozmroziła, pozdrawiam serdecznie
mogło wyjść trochę suche bo ciasto jest bez tłuszczu, ale owoce powinny je nasączyć, może było trochę za długo pieczone, pozdrawiam ciepło
Trochę suchy mi wyszedł (przy pierwszym krojeniu, tak jakby stał już kilka dni). Co może być tego powodem?
Witam,
mam nadzieję, że ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Jestem w trakcie pieczenia tego ciacha.Ciekawa jestem ,jak mi wyjdzie
. Bardzo lubię szybkie i proste przepisy.
Jak skosztuje mojego wypieku to dam znać.
Pozdrawiam
Iwona
mysle ze tak, tylko oczywiscie zmieni to smak ciasta,
pozdrawiam serdecznie
mam w domu wiśnie z wina , można je dodać do ciasta zamiast świeżych ?
cieszę się bardzo, życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło:)
ciasto pyszne!!! PO PROSTU BOMBA!!! Ślicznie dziękuję za przepis. Wlasnie zebralam pochwa
ly w pracy:-) Pozdrawiam serdecznie.
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
właśnie włożyłam je do piekarnika. Wygląda świetnie.ZobacZymy co dalej. Dzięki za przepis:)
Szukam przepisu na ciasto z wiśniami i trafiam na tę stronę! Wypiek wygląda fantastycznie a jeszcze lepiej smakuje! Zrobiłam od razu. Mega pychotka:)
Ciasto wyszło pycha, tylko owoce uciekły na dno :)
Spokojnie można zastąpić 18% i z jogurtem też wyjdzie,
pozdrawiam
Ciasto prezentuje się fantastyczne. Chcę je robić ale jak na złość w domu tylko śmietana 18% lub jogurt.. Można tą 12 zastąpić którymś z w/w składników?
Dzieki, dam znać jak wyszło:)
uważam, że można dać mrożone, ja bym nie rozmrażała,
pozdrawiam
A zamiast świeżych wiśni mogę dać mrożone?? I jeśli tak to czy trzeba je rozmrażać czy można dać zamrożone??
Prezentuje się rewelacyjnie…aż się serce raduje na jego widok:))
I love this beautiful cake! The combination of chocolate with cherries is brilliant. I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and I can’t wait to see what you create next…
to czekam dalej na opinie, mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś. Obawiałam się, że wyjdzie tarta, bo użyłam foremki o średnicy 24 cm. Ładnie wyrosło, ale nie powiem o smaku- czekam z pokrojeniem i konsumpcję na gości… Dziękuję za przepis!
A ja teraz kocham tylko tą stronę :) i zaraz chyba zrobię, a że nie mam wiśni a mam jeżyny to spróbuję z nimi
Jej, ale on piękny. Czekolada i wiśnie, bardzo fajne połączenie i ciekawe :) Ja dziś przygotowałam ciasto „Śmietanowiec z galaretką” z tej strony http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10016735.html , ale bez bitej śmietany. Wyszedł przepysznie, polecam i pozdrawiam :*
Wygląda znakomicie. Pysznie. Uwielbiam ciasta z owocami, a to mnie zauroczyło:)
Dawno tak proste ciasto nie wprawiło mnie w taki zachwyt. Koniecznie muszę je upiec. :)
extra ciacho, musi być pyszniutkie :)