Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.

4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do wpisu „Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami”

  1. Dziś zabieram się za to ciacho – jestem pewna, że wyjdzie przepyszne jak wszystkie z „Małej Cukierenki” ;)
    Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy i inspiracje!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz