Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…
Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.
4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.
Udanych wypieków:)
Ciasto fajne, mięciutkie, ładnie wygląda. I te przyprażone migdały są pyszne.
Dla mnie ciasto troszkę za słodkie, ale to już chyba z wiekiem po prostu wolę mniej słodkie.
Innym bardzo smakowało, zwłaszcza mojemu mężowi :)
Jak Pani sądzi, na tortownicę o średnicy 24 cm zwiększyć składniki? Jeżeli tak to o ile?
ja bym ciut zwiększyła, tak o 1/4, pozdrawiam
A czy mogą być mrożone jagody czy ktoś próbował???
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis! Dzisiaj wypróbowałam :) Dziękuję!
Bardzo się cieszę:) dziękuję bardzo za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Często korzystam z tego przepisu :) jest świetny ciasto zawsze wychodzi i jest pycha! :)
moje ulubione ciasto, przepyszne!! ;)
bardzo mi miło i życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dziś zabieram się za to ciacho – jestem pewna, że wyjdzie przepyszne jak wszystkie z „Małej Cukierenki” ;)
Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy i inspiracje!
cieszę się, że ciasto smakowało i się udało,
bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło przepyszne. Pięknie wyrosło nawet w większej tortownicy;-)
Czas na wypróbowanie kolejnego Pani przepisu;-) Pozdrawiam ciepło.
może być jogurt lub śmietana, nawet mleko tylko proszę go dodać ciut mniej, pozdrawiam
Witam, czy mozna dodac cos innego zamiast maslanki? Pozdrawam
wydaje mi się, że się dopiecze, przykro mi że się przypaliło, pozdrawiam serdecznie