Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami – Bardzo smaczne ciasto z jagodami, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie prażonymi migdałami i delikatnie wanilią. Ciasto jest bardzo wilgotne, rozpływa się w ustach. Wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady z fioletowo-granatowymi owocami. Na wierzchu ciasta migdały i jasny brązowy cukier przypieką się, tworząc chrupiącą skorupkę. Ciasto rewelacyjnie wygląda i tak też smakuje, bardzo polecam…
Ciasto z jagodami białą czekoladą i migdałami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam borówki amerykańskiej i czarnej jagody)
1 łyżka mąki
100g poszatkowanej, białej czekolady
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
1/3 szklanki poszatkowanych migdałów
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera na średnie, dodać jajko, aromaty i wymieszać na jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać maślankę, resztę mąki i wymieszać.
4. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i razem z białą czekoladą dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.
6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Ciasto może delikatnie opaść.
Udanych wypieków:)
Dziś zabieram się za to ciacho – jestem pewna, że wyjdzie przepyszne jak wszystkie z „Małej Cukierenki” ;)
Pozdrawiam i dziękuję za świetne przepisy i inspiracje!
bardzo mi miło i życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
moje ulubione ciasto, przepyszne!! ;)
Często korzystam z tego przepisu :) jest świetny ciasto zawsze wychodzi i jest pycha! :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję bardzo za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis! Dzisiaj wypróbowałam :) Dziękuję!
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
A czy mogą być mrożone jagody czy ktoś próbował???
Jak Pani sądzi, na tortownicę o średnicy 24 cm zwiększyć składniki? Jeżeli tak to o ile?
ja bym ciut zwiększyła, tak o 1/4, pozdrawiam
Ciasto fajne, mięciutkie, ładnie wygląda. I te przyprażone migdały są pyszne.
Dla mnie ciasto troszkę za słodkie, ale to już chyba z wiekiem po prostu wolę mniej słodkie.
Innym bardzo smakowało, zwłaszcza mojemu mężowi :)