Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą – Smaczne babeczki z letnimi owocami, które przygotujemy ekspresowo. Do ich zrobienia używamy mąki pełnoziarnistej i świeżych owoców, są sycące i pięknie pachną. Dodanie białej czekolady sprawia, że muffinki są bardziej interesujące w smaku. Stanowią wspaniały dodatek do śniadania i dobrze również smakują na drugi dzień. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony girlichef.com).
Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą
Składniki (dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru (ja dodałam 2/3 szklanki)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
60g poszatkowanej białej czekolady
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
2. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, olej, maślankę. Dodać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
3. Do ciasta dodać owoce, białą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
4.Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg przez około 25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).
Babeczki dobrze również smakują na drugi dzień.
Udanych wypieków:)
Czy można zamiast maślanki użyć mleka krowiego lub kokosowego?
myślę, że tak, pozdrawiam
można zamiast maślanki kefir?
tak można, pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
A czy można dodać olej kokosowy zamiast zwykłego?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję :) zrobiłam z rozmrożonych malin i borówek, wyszły pyszne. Kolejny udany przepis z Pani strony :) Pozdrawiam
ja bym je rozmroziła, pozdrawiam
Czy można dać mrożone owoce ?? czy trzeba je wcześniej rozmrozić ?
Jak zwykle super wyszło :) Teraz szykuję się na jakieś ciacho z porzeczkami
Na pewno niesamowicie smakują, uwielbiam maliny i jagody :)
Super przepisy, dodaję Twoją stronę do zakładek :))
Dokładnie takie same mam w domu :) tylko robione z troszkę innego przepisu – ale smakują świetnie. Bardzo polecam!