Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą – Smaczne babeczki z letnimi owocami, które przygotujemy ekspresowo. Do ich zrobienia używamy mąki pełnoziarnistej i świeżych owoców, są sycące i pięknie pachną. Dodanie białej czekolady sprawia, że muffinki są bardziej interesujące w smaku. Stanowią wspaniały dodatek do śniadania i dobrze również smakują na drugi dzień. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony girlichef.com).
Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą
Składniki (dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru (ja dodałam 2/3 szklanki)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
60g poszatkowanej białej czekolady
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
2. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, olej, maślankę. Dodać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
3. Do ciasta dodać owoce, białą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
4.Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).
Babeczki dobrze również smakują na drugi dzień.
Udanych wypieków:)
Dokładnie takie same mam w domu :) tylko robione z troszkę innego przepisu – ale smakują świetnie. Bardzo polecam!
Super przepisy, dodaję Twoją stronę do zakładek :))
Na pewno niesamowicie smakują, uwielbiam maliny i jagody :)
Jak zwykle super wyszło :) Teraz szykuję się na jakieś ciacho z porzeczkami
Czy można dać mrożone owoce ?? czy trzeba je wcześniej rozmrozić ?
ja bym je rozmroziła, pozdrawiam
Dziękuję :) zrobiłam z rozmrożonych malin i borówek, wyszły pyszne. Kolejny udany przepis z Pani strony :) Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
A czy można dodać olej kokosowy zamiast zwykłego?
myślę, że tak, pozdrawiam
można zamiast maślanki kefir?
tak można, pozdrawiam
Czy można zamiast maślanki użyć mleka krowiego lub kokosowego?
myślę, że tak, pozdrawiam