Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą

Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą – Smaczne babeczki z letnimi owocami, które przygotujemy ekspresowo. Do ich zrobienia używamy mąki pełnoziarnistej i świeżych owoców, są sycące i pięknie pachną. Dodanie białej czekolady sprawia, że muffinki są bardziej interesujące w smaku. Stanowią wspaniały dodatek do śniadania i dobrze również smakują na drugi dzień. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony girlichef.com).

Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą

Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą
Składniki (dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru (ja dodałam 2/3 szklanki)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki maślanki
2/3 szklanki malin
1/2 szklanki jagód
60g poszatkowanej białej czekolady

1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

2. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, olej, maślankę. Dodać suche składniki i bardzo krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

3. Do ciasta dodać owoce, białą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.

4.Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).
Babeczki dobrze również smakują na drugi dzień.

Udanych wypieków:)

Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Muffinki z jagodami malinami i białą czekoladą”

  1. Dokładnie takie same mam w domu :) tylko robione z troszkę innego przepisu – ale smakują świetnie. Bardzo polecam!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.