Bardzo proste i szybkie ciasto z kruszonki na płatkach owsianych z truskawkami. Tylko mieszamy ze sobą składniki i zapiekamy. Ciasto ładnie pachnie, apetycznie wygląda. Spód jest chrupiący i czuć w nim płatki owsiane, co nie każdemu może przypaść do gustu, ale mnie ciasto smakowało i mojej mamie też, więc postanowiłam je dodać na stronę. Zresztą miałam już niezbyt piękne truskawki i nadawały się one idealnie do tego typu ciasta. Polecam… (przepis ze strony baked by rachel).
Szybkie ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
120g schłodzonego masła
1 białko
Wierzch:
2 szklanki, obranych pokrojonych truskawek
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać białko i wymieszać rękoma, aż powstanie kruszonka.
2. Blaszkę o wymiarach 23x23cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć 2/3 szklanki kruszonki, resztę przełożyć do blaszki, równomiernie rozłożyć i delikatnie docisnąć.
3. Truskawki dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i mąką kukurydzianą. Wyłożyć równomiernie na ciasto w blaszce. Wierzch posypać odłożoną wcześniej kruszonką i blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte z lodami lub bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
Doskonały przepis, na eko-ciacho:) ja zrobiłam z…jabłkami i cynamonem, wyszło smakowite i pyszne, będę je „uprawiała” w różnych wariacjach.
Pozdrawiam!
Będę tu zaglądać…
wspaniale! bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Mąkę kukurydzianą zastąpiłam zwykłą i zdała egzamin bo cisto zniknęło w mgnięciu oka. A dodam że zrobiłam podwójną porcję :-)
Dziękuję za wspaniały przepis ;-)
ciekawe modyfikację, cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis :) Na tyle, że postanowiłam go zmodyfikować i dostosować do diety bez nabiału, czyli wykorzystałam margarynę bezmleczną i pominęłam białko jaja i …nikt się nie zorientował :) Wprost przeciwnie, zapytano mnie, co to za rewelacyjny przepis :) Przepyszne, a truskawki smakują w nim niesamowicie :) Co by było, gdybym trzymała się oryginału? Pewnie zjadłabym całą blaszkę sama ;)
Dziękuję :)
Pyszne ciasto i bardzo proste w wykonaniu. Dziekuje bardzo za wspanialy przepis. Pozdrawiam.
Mam w domu wielkiego fana płatków owsianych, pewnie zakochałby się w Twoim cieście :)
na razie nie mam przepisu na mini serniczki,
pozdrawiam ciepło
Bardzo smaczne i proste do przygotowania ciasto :)
Chciałabym się zapytać czy zna Pani jakiś przepis na mini serniczki?
Pozdrawiam
Masz rację, skorzystam z proponowanego ciasta na dużą blachę, dziękuję :)
muffa: – między skrobią kukurydzianą a mąką kukurydzianą jest różnica, ja ze skrobią nie wiele miałam do czynienia, raz tylko dodałam ją do babeczek, więc nie wiem jak się zachowa,
Gabi: – do tego ciasta myślę że nada się rabarbar, można dać pół na pół z truskawkami, tylko pokroić go proszę na takie 1-2 cm kawałki, polecam również to ciasto http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami-i-rabarbarem-na-duza-blaszke.html
pozdrawiam ciepło
Ja tez mam lekko nieciekawe truskawki ale kupiłam dziś rabarbar i szukam dziś u Ciebie na blogu ciasta , w którym mogłabym połaczyć te owoce. Czy w tym przepisie mogę je zmieszac? Rabarbar może puścić dużo soku, truskawki tez i może wyjść zakalec…co radzisz ?
a można dodać skrobi kukurydzianej zamiast mąki kukurydzianej?
więc wydaje mi się, że nie,
przy ziemniaczanej zrobi się taki kisielek, więc prędzej już proszę dodać mąki pszennej,
pozdrawiam
a czy zamiast maki kukurydzianej moge dodac ziemniaczana?