W Małej Cukierence sezon truskawkowy w pełni:). Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, puszyste. Biała czekolada przypiecze się z wierzchu i podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Babeczki zniknęły błyskawicznie, ale jedna ukryta na drugi dzień smakowała równie dobrze:) Bardzo polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej, przepis na około 18 babeczek:
2 łyżki soku z cytryny
250ml mleka
120ml oleju
1 jajko
300g przesianej mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
150g cukru
170g poszatkowanej białej czekolady
200g obranych, pokrojonych truskawek
1. Wymieszać sok z cytryny, mleko, olej, jajko, na jednolitą masę (można energicznie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Dodać cukier, białą czekoladę, wymieszać.
Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
3. Na końcu do mąki wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremki lub do foremek silikonowych. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 24-26 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
nie miałam papilotek, więc upiekłam w formie ciasta, niebo w gębie :)
jutro biegnę po truskawki i powtórka :)
Zrobiłam, wyszły przepyszne, dodałam jeszcze parę drobnych kosteczek białej czekolady na wierzch i zniknęły ze stołu błyskawicznie. Faktycznie nawet na drugi dzień są bardzo smaczne i wilgotne w środku :)
można pominąć sok i dodać mleczną czekoladę, też będzie pysznie,
i dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Witam :), mam pytanko do Pani. Czy sok z cytryny jest obowiązkiem? I czy mogłabym zastąpić białą czekoladę zwykłą mleczną? Domyślam się, że kolor muffinek będzie brązowy, ale czy w jakiś inny sposób czekolada mleczna wpłynie na nie? Przy okazji wspomnę, że dzięki Pani przekonałam się do pieczenia :) wcześniej uważałam, że trzeba mieć super moce aby tworzyć takie słodkie cudeńka, a teraz regularnie przeglądam Pani stronę w poszukiwaniu nowych łakoci do wyczarowania. Pozdrawiam, Inka
oczywiście że tak, będą pyszne, pozdrawiam serdecznie:)
Witaj:) Chciałabym wypróbować ten przepis, ale zastanawiam się czy mogłabym zastąpić truskawki borówkami amerykańskimi? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Nie miałam truskawek, więc użyłam malin. Dobre wyszły i dużo sztuk, choć słabo było czuć czekoladę. Tak czy siak-warto :)
Bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło!! Cieszę się, że przepisy się przydają, pozdrawiam serdecznie:)
Babeczki smakowały wyśmienicie:) Ale z Ciebie Cukierenka…..Co ja bym bez Ciebie piekła? ;) Śledzę Twoją stronę od wielu miesięcy…masz kapitalne ciasta!!! Pozdrawiam serdecznie!!! I dzięki, że jesteś!!
Babeczki są fenomenalne, ale większość czekolady mi się rozpuściła podczas pieczenia. Babeczki na drugi dzień są równi dobre jak w dniu pieczenia.Pozdrawiam ;)
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowały:) pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upieczone i juz zjedzone:) wszystkim bardzo smakowaly, sa przepyszne. W sobote powtorzymy z coreczka jeszcze raz, dziekujemy za kolejny super przepis ☆☆☆Pozdrawiamy serdecznie☆☆☆
bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
u mnie właśnie się pieką ale jestem pewna, że będą pyszne ;) moja niespełna 3 letnia córcia uwielbia takie słodkości, mała teraz śpi ale jak wstanie i zobaczy takie smakołyki to będzie zachwycona ;)