Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

W Małej Cukierence sezon truskawkowy w pełni:). Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, puszyste. Biała czekolada przypiecze się z wierzchu i podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Babeczki zniknęły błyskawicznie, ale jedna ukryta na drugi dzień smakowała równie dobrze:) Bardzo polecam… (przepis ze strony exclusively food).

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej, przepis na około 18 babeczek:
2 łyżki soku z cytryny
250ml mleka
120ml oleju
1 jajko
300g przesianej mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
150g cukru
170g poszatkowanej białej czekolady
200g obranych, pokrojonych truskawek

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

1. Wymieszać sok z cytryny, mleko, olej, jajko, na jednolitą masę (można energicznie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach).

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Dodać cukier, białą czekoladę, wymieszać.
Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

3. Na końcu do mąki wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremki lub do foremek silikonowych. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 24-26 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Muffiny z truskawkami i białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do “Muffiny z truskawkami i białą czekoladą”

  1. Zrobiłam, wyszły przepyszne, dodałam jeszcze parę drobnych kosteczek białej czekolady na wierzch i zniknęły ze stołu błyskawicznie. Faktycznie nawet na drugi dzień są bardzo smaczne i wilgotne w środku :)

    Odpowiedz
  2. można pominąć sok i dodać mleczną czekoladę, też będzie pysznie,
    i dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Witam :), mam pytanko do Pani. Czy sok z cytryny jest obowiązkiem? I czy mogłabym zastąpić białą czekoladę zwykłą mleczną? Domyślam się, że kolor muffinek będzie brązowy, ale czy w jakiś inny sposób czekolada mleczna wpłynie na nie? Przy okazji wspomnę, że dzięki Pani przekonałam się do pieczenia :) wcześniej uważałam, że trzeba mieć super moce aby tworzyć takie słodkie cudeńka, a teraz regularnie przeglądam Pani stronę w poszukiwaniu nowych łakoci do wyczarowania. Pozdrawiam, Inka

    Odpowiedz
  4. Witaj:) Chciałabym wypróbować ten przepis, ale zastanawiam się czy mogłabym zastąpić truskawki borówkami amerykańskimi? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. Nie miałam truskawek, więc użyłam malin. Dobre wyszły i dużo sztuk, choć słabo było czuć czekoladę. Tak czy siak-warto :)

    Odpowiedz
  6. Bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło!! Cieszę się, że przepisy się przydają, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  7. Babeczki smakowały wyśmienicie:) Ale z Ciebie Cukierenka…..Co ja bym bez Ciebie piekła? ;) Śledzę Twoją stronę od wielu miesięcy…masz kapitalne ciasta!!! Pozdrawiam serdecznie!!! I dzięki, że jesteś!!

    Odpowiedz
  8. Babeczki są fenomenalne, ale większość czekolady mi się rozpuściła podczas pieczenia. Babeczki na drugi dzień są równi dobre jak w dniu pieczenia.Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  9. Dzisiaj upieczone i juz zjedzone:) wszystkim bardzo smakowaly, sa przepyszne. W sobote powtorzymy z coreczka jeszcze raz, dziekujemy za kolejny super przepis ☆☆☆Pozdrawiamy serdecznie☆☆☆

    Odpowiedz
  10. u mnie właśnie się pieką ale jestem pewna, że będą pyszne ;) moja niespełna 3 letnia córcia uwielbia takie słodkości, mała teraz śpi ale jak wstanie i zobaczy takie smakołyki to będzie zachwycona ;)

    Odpowiedz
  11. zamiast oleju roztopione masło lub margaryna, może Pani piec na funkcji termoobieg tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. co mogę dodać zamiast oleju? i czy mogę piec na funkcji termoobieg, ponieważ piekarnik odmawia mi posłuszeństwa i funkcja góra-dół nie zawsze działa

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne! Zrobiłam z podwójnej porcji zmniejszając ilość cukru do 250g a białej czekolady 200g i uważam że wystarczająco słodkie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz