W Małej Cukierence sezon truskawkowy w pełni:). Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu muffiny z truskawkami i białą czekoladą. Pyszne, wilgotne, aromatyczne, puszyste. Biała czekolada przypiecze się z wierzchu i podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Babeczki zniknęły błyskawicznie, ale jedna ukryta na drugi dzień smakowała równie dobrze:) Bardzo polecam… (przepis ze strony exclusively food).
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej, przepis na około 18 babeczek:
2 łyżki soku z cytryny
250ml mleka
120ml oleju
1 jajko
300g przesianej mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
150g cukru
170g poszatkowanej białej czekolady
200g obranych, pokrojonych truskawek
1. Wymieszać sok z cytryny, mleko, olej, jajko, na jednolitą masę (można energicznie łyżką lub krótko mikserem na najniższych obrotach).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
Dodać cukier, białą czekoladę, wymieszać.
Dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
3. Na końcu do mąki wlać mokre składniki i krótko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremki lub do foremek silikonowych. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 24-26 minut. Po upieczeniu odczekać około 10-15 minut i babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Wyglądają smakowicie! Czy można czymś zastąpić biała czekoladę?
Pycha! Ile się tam dzieje na zdjęciach!
myślę, że może krówkami lub bakaliami, ale z białą czekoladą dobrze smakują,
pozdrawiam
Jedne z najpyszniejszych :)
Zrobiłam je dzisiaj i są rewelacyjne! Zrobiłam z podwójnej porcji zmniejszając ilość cukru do 250g a białej czekolady 200g i uważam że wystarczająco słodkie.
zrobiłam wczoraj i wyszły przepyszne :) a do tego przepis, którego nie da się zepsuć! super, dziękuję ;)
ja dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Sprawdziły się na pikniku szkolnym – pozdrawiam
cieszę się:) pozdrawiam ciepło
zrobiłam i wyszły przepyszne! biała czekolada świetnie komponuje się z truskawkami, mniam! :)
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz, pozdrawiam
co mogę dodać zamiast oleju? i czy mogę piec na funkcji termoobieg, ponieważ piekarnik odmawia mi posłuszeństwa i funkcja góra-dół nie zawsze działa
zamiast oleju roztopione masło lub margaryna, może Pani piec na funkcji termoobieg tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC,
pozdrawiam
dziekuje :)
Piękne zdjęcia :) Dopracowane w każdym calu :) http://nymuffin.blogspot.com/2013/09/oat-cupcakes-owsiane-muffiny.html Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę:)
u mnie właśnie się pieką ale jestem pewna, że będą pyszne ;) moja niespełna 3 letnia córcia uwielbia takie słodkości, mała teraz śpi ale jak wstanie i zobaczy takie smakołyki to będzie zachwycona ;)
bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upieczone i juz zjedzone:) wszystkim bardzo smakowaly, sa przepyszne. W sobote powtorzymy z coreczka jeszcze raz, dziekujemy za kolejny super przepis ☆☆☆Pozdrawiamy serdecznie☆☆☆
bardzo mi miło, cieszę się, że smakowały:) pozdrawiam ciepło
Babeczki są fenomenalne, ale większość czekolady mi się rozpuściła podczas pieczenia. Babeczki na drugi dzień są równi dobre jak w dniu pieczenia.Pozdrawiam ;)
Babeczki smakowały wyśmienicie:) Ale z Ciebie Cukierenka…..Co ja bym bez Ciebie piekła? ;) Śledzę Twoją stronę od wielu miesięcy…masz kapitalne ciasta!!! Pozdrawiam serdecznie!!! I dzięki, że jesteś!!
Bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło!! Cieszę się, że przepisy się przydają, pozdrawiam serdecznie:)
Nie miałam truskawek, więc użyłam malin. Dobre wyszły i dużo sztuk, choć słabo było czuć czekoladę. Tak czy siak-warto :)
cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Witaj:) Chciałabym wypróbować ten przepis, ale zastanawiam się czy mogłabym zastąpić truskawki borówkami amerykańskimi? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :)
oczywiście że tak, będą pyszne, pozdrawiam serdecznie:)
Witam :), mam pytanko do Pani. Czy sok z cytryny jest obowiązkiem? I czy mogłabym zastąpić białą czekoladę zwykłą mleczną? Domyślam się, że kolor muffinek będzie brązowy, ale czy w jakiś inny sposób czekolada mleczna wpłynie na nie? Przy okazji wspomnę, że dzięki Pani przekonałam się do pieczenia :) wcześniej uważałam, że trzeba mieć super moce aby tworzyć takie słodkie cudeńka, a teraz regularnie przeglądam Pani stronę w poszukiwaniu nowych łakoci do wyczarowania. Pozdrawiam, Inka
można pominąć sok i dodać mleczną czekoladę, też będzie pysznie,
i dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, wyszły przepyszne, dodałam jeszcze parę drobnych kosteczek białej czekolady na wierzch i zniknęły ze stołu błyskawicznie. Faktycznie nawet na drugi dzień są bardzo smaczne i wilgotne w środku :)
nie miałam papilotek, więc upiekłam w formie ciasta, niebo w gębie :)
jutro biegnę po truskawki i powtórka :)