Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
Wlasnie się upieklo, nie do wiary ze taki prosty przepis zmienia się w naprawdę pyszne ciasto. Dodalam kawałki gorzkiej czekolady, maslanke zastapilam jogurtem, a sode proszkiem, calosc wypadla znakomicie. Dzieki!
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, ile minut należałoby piec ciasto, gdyby wykorzystać zamiast tortownicy foremki na muffinki?
około 23-25 minut, pozdrawiam
To ciasto jest bazą do kopca kreta :) nikt nie wierzy że sama je piekę.Dziękuję Mała Cukierenko za wile inspiracji i przepyszne ciasta. Aż chce się powiedzieć więcej prosimy :)
bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)
Witam
Ciasto rewelacyjne mięciutkie, wilgotne, pierwszy raz zrobiłam
tak dobre czekoladowe ciasto.
Dziekuję za przepis .
Pozdrawiam
bardzo mi miło, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Moja córka uuuuuuwielbia te ciasto. Ma dopiero 7 lat, potrafi je zrobić sama. Pozdrawiam
gratulacje, cieszę się, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super szybkie ciasto i wychodzi!
można proszkiem do pieczenia, ale nie wiem czy tak ładnie wyrośnie,
pozdrawiam
Chce zrobić ciasto wyglada apetycznie ale czym mogę zastąpić sodę oczyszczona bo nie mam w domu.
brzmi pysznie! pozdrawiam serdecznie
Ja upieklam ale przełożyła kremem o smaku krówki i udekorowalam autami z masy cokrowej . Syn był bardzo zadowolony takim torem
można, w temperaturze 160oC przez 50-55 minut, pozdrawiam
Witam, jak długo powinno się je piec na termoobiegu? Można w ogóle?
Proszę go piec około 60 minut, pozdrawiam
Super przepis :) już wiele razy go robiłam i zawsze jest rewelacyjny :)
Chciałam zapytać jak długo go piec w większej formie? Chcę zrobić z podwójnej porcji składników w dużej prostokątnej blaszce.