Szybkie ciasteczka cynamonowe z rodzynkami – Bardzo szybkie w przygotowaniu cynamonowe, kruche ciasteczka. Proste, pięknie pachnące z mnóstwem rodzynek. Idealne na przekąskę i do herbatki. Piecze się je w niecałe 30 minut, więc świetny przepis dla osób, którym zależy na czasie. Gorąco polecam :)
Szybkie ciasteczka cynamonowe z rodzynkami
Składniki:
260g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
½ łyżeczki cynamonu
150g brązowego cukru
170g miękkiego masła
1 duże jajko
60ml mleka
aromat waniliowy
125g rodzynek
1. Wymieszać razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
2. Dodać cukier, masło, jajko, mleko, parę kropli aromatu waniliowego i miksować przez 1 minutę. Wsypać rodzynki i wymieszać.
3. Ciasto nakładać łyżeczką na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zachowując odległość między ciasteczkami.
4. Piec ciasteczka około 10 minut w temperaturze 170-180°C.
Udanych wypieków :)
Mam pytanie :) Czy zamiast rodzynek można dodać pestki dyni lub jakieś płatki owsiane lub po prostu kawałki czekolady? Czy myślicie, że będzie to dobrze współgrało? :)
dokładnie takiego masła użyłam
takie gęste ciasto, proszę użyć masła o zawartości tłuszczu 82%, pozdrawiam ciepło
Witam, właśnie upiekłam ciasteczka z przepisu i mam pytanie. Moje ciasteczka wyglądają jak małe biszkopty, płaskie i rozlane. Tu na zdjęciu są piękne i wyglądają jak kruche „pieguski” z rodzynkami, co może być przyczyną, że moje takie nie są? Zastąpiłam brązowy cukier białym, bo nie miałam brązowego i masło nie było bardzo miękkie. Jaka ma być konsystencja ciasta przed upieczeniem? Pozdrawiam :)
bardzo cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło:)
kolejny przepis z tej strony i kolejny strzał w 10:) tyle tylko, że musiałam je piec dwa razy dłużej, ale to chyba wina piekarnika. pyszne!
około 30 ciastek,
pozdrawiam
ile sztuk ciasteczek wychodzi z przepisu ? :)
Ile mniej-więcej wychodzi tych ciasteczek ?
tak można użyć biały,
pozdrawiam
a czy zamiast brązowego cukuru może być biały?
dobrze:) życzę smacznego,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam, fajny przepis, banalnie proste w wykonaniu, szybko się robi tylko dla mnie trochę zbyt słodkie. Poza tym następnym razem zrobię w foremkach i będą wyglądać bardziej elegancko :)
Nie ma za co:) cieszę się że smakują,
życzę kolejny słodkich sukcesów:)
pozdrawiam serdecznie
Witam przedświątecznie :)
Miałam piec „Cynamonki” ale naszło mnie wlaśnie na te ciasteczka :) Rzeczywiście są bardzo szybkie do wykonania i nawet ja dałam sobie radę i nic nie popsułam :) Piękne, pachnące i smaczne… Nie jestem pewna czy dotrwają do Świąt ;)
Pozdrawiam i za smaczny przepis dziękuję :)