Proste brownies z orzechami


 
Czekoladowe, pyszne kwadraty z dużą ilością orzechów i nutką waniliową. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wszystkie składniki trzeba tylko ze sobą wymieszać:). Cudownie kakaowe i delikatnie wilgotne, z aromatycznymi orzechami włoskimi. Polecam …
 

 
Składniki:
60g masła
50g kakao bez cukru
150g cukru
szczypta soli
60g mąki
aromat waniliowy
2 duże jajka
120g + 50g poszatkowanych orzechów włoskich

 
1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę i parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać (powstanie sypka masa).
2. Dodać jajka i 120g orzechów, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50g) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 30 minut.

Smacznego :)

41 przemyśleń nt. „Proste brownies z orzechami

  1. Dziewczyny, mam pytanko w wielu przepisach spotkałam się z tym że w „składnikach” podane jest tak jak i nawet w tym dodać make, ale jaka? . Osobiście jestem totalną amatorką w kuchni, heh staram się to zmienić więc proszę jakby to nie stanowiło kłopotu o bardziej szczegółowe dane ;]

  2. Wczoraj zrobiłam to ciasto i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie aż takie dobre :). Wszystkim bardzo smakowało :). Do rana został tylko jeden mały kawałek ;). Bardzo dziękuję za przepis i na oewno będę częściej tutaj zaglądać! :) Pozdrawiam serdecznie :)

  3. witam:)
    zaraz lecę je upiec, wieczorem zdam relację jak poszło..
    chyba właśnie znalazłam kolejną ulubioną kulinarną stronę:)

  4. Ciasto wyszło mi za suche, pewnie dlatego że miałam blaszkę 25 cm :( . Mimo to wszystkim smakowało :) Muszę kupić mniejszą blaszkę albo robić z podwójnych składników. Dziękuję za tę stronę, jestem fanką :)

  5. Mam 2 pytania zanim zabiorę się do zrobienia tych pyszności ;) :
    1) Czy można to ciasto upiec w tortownicy o średnicy 21 cm?
    2) Czy piekłaś je na funkcji piekarnika góra-dół?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  6. blaszka dużo mniejsza, ale myślę, że może Pani upiec, ciasto będzie wyższe, piekłam na funkcji góra-dół,
    pozdrawiam serdecznie

  7. Jak dla mnie- brownie/ciasto „IDEALNE”:
    1. nie trzeba miksera;
    2. miesza się szybko i zmywa tylko ! dwie sztuki (łyżkę i rondelek), no może jeszcze blaszkę po pieczeniu, ale jak wyłożona papierem to i jej nie trzeba myć;
    3. nie muszę nareszcie nic zmieniać, bo mam taką foremkę;
    4. proporcje/ilość kakao idealna, że nadaje brownie „charakteru”czekoladowego;
    5. nie ma czekolady ani odrobiny, więc STRES z jej braku ( np. nie ma akurat w domu lub w sklepach jset zbyt droga taka 70% i czekamy z jej zakupem na obniżkę) totalnie odpada; a przecież prawdziwe brownie to tylko z czekoladą;
    6. ciasto wilgotne, pyszne po upieczeniu i fajnie wygląda z orzechami ( ilość ich jest w sam raz );
    7. kurczę, odkąd mam ten przepis robię je na okrągło :-) , ciekawe kiedy się znudzi?
    Duże dzięki za TEN przepis na blogu. Pozdrawiam serdecznie, Ursa z Kapsztadu.

  8. nie posiadam blachy o takich wymiarach ale wykonalam kuleczki zamiast tradycyjnego ciasta i zniknęły w mgnieniu oka. dodatkowo dodałam rodzynki i wysmienicie sie komponowało. do dzisiaj wszyscy chca abym ponownie to wykonala :D

  9. PRZEFANTASTYCZNE! Jestem zachwycona :) a rodzina na wyścigi oferuje, że połupie orzechy, żebym mogła upiec kolejną blaszkę :)

  10. Od kilku dni przeglądam przepisy z tej strony i kilka naprawdę niezłych ciast wpadło mi w oko, teraz czekają na wypróbowanie. Dziś zamierzam zrobić „brownie”, niestety orzechów włoskich nie mam więc lekko zmodyfikuję przepis aczkolwiek myślę, że i tak wyjdzie pycha :)
    Dam znać oczywiście jak wyszło.
    Pozdrawiam serdecznie :)

  11. Moje pierwsze w zyciu brownie:)Zrobilam z orzechami pecan i cukrem waniliowym, bo nie mialam aromatu;). Pyszne!

  12. Witam!
    Ciasto wyszło rewelacyjne, jednakże musiałam podwoić proporcje, bo wydawało mi sie zbyt niskie.
    Mimo to, jest pyszne! Nieco źle ochodzi mi od blachy, ale to pewnie przez niedostateczne nasmarowanie formy.
    Polecam przepis!
    Mysle, że w przyszłości wzbogace go o migdały :)

  13. Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale mi nie wyszło, a konkretnie nie wyrosło, bo w smaku jest dobre ale takie jak wlałam do formy takie pozostało – czyli płaskie. Jedyna różnica to taka, że nie miałam aromatu waniliowego i blachy 23×23 więc użyłam tortownicę”24″ ale nie wiem czy to mógł być powód. Co zrobiłam źle, że nie wyrosło?

Dodaj komentarz

.