Proste brownies z orzechami – Czekoladowe, pyszne kwadraty z dużą ilością orzechów i nutką waniliową. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wszystkie składniki trzeba tylko ze sobą wymieszać:). Cudownie kakaowe i delikatnie wilgotne, z aromatycznymi orzechami włoskimi. Polecam …
Proste brownies z orzechami
Składniki:
60g masła
50g kakao bez cukru
150g cukru
szczypta soli
60g mąki
aromat waniliowy
2 duże jajka
120g + 50g poszatkowanych orzechów włoskich
1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę i parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać (powstanie sypka masa).
2. Dodać jajka i 120g orzechów, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50g) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 30 minut.
Smacznego :)
Nie wiem jak z tak małej ilości składników na wyjść ciasto na formę 23×23.
Czy to ciasto ma byc twarde I suche? Takie mi wyszlo,byc moze za dlugo bylo w piekarniku? Ale mimo to zniklo szybko,rodzina sie zachwycala,wiec zamierzam zrobic jeszcze raz..
nie ma być suche, proszę piec krócej około 25-20 minut, pozdrawiam
Pieklam dokladnie 30 min I jest ok,chociaz w smaku lepsze bylo o dziwo to twarde ☺,wiec w zaleznosci od zachcianek bede skracac lub wydluzac pieczenie ☺
Przepis mi sie podoba,mam dużo orzechów włoskich,mam zamiar spróbować na święta,tylko czy się uda?
na pewno, pozdrawiam serdecznie
To ciasto nie rośnie, bo to brownies, nawet nie ma proszku do pieczenia, takie ma być, pozdrawiam
Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale mi nie wyszło, a konkretnie nie wyrosło, bo w smaku jest dobre ale takie jak wlałam do formy takie pozostało – czyli płaskie. Jedyna różnica to taka, że nie miałam aromatu waniliowego i blachy 23×23 więc użyłam tortownicę”24″ ale nie wiem czy to mógł być powód. Co zrobiłam źle, że nie wyrosło?
tak, pozdrawiam
W przepisie nie ma proszku, sody? tak powinno być?
można dać orzechy mało solone, boje się, że keksówka będzie za wąska, chyba że jest długa, pozdrawiam
Witam msm pytanie w keskowce tez można zrobić i czy można dac orzechy malo solone
wspaniale, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Witam!
Ciasto wyszło rewelacyjne, jednakże musiałam podwoić proporcje, bo wydawało mi sie zbyt niskie.
Mimo to, jest pyszne! Nieco źle ochodzi mi od blachy, ale to pewnie przez niedostateczne nasmarowanie formy.
Polecam przepis!
Mysle, że w przyszłości wzbogace go o migdały :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie :)