Proste brownies z orzechami

Proste brownies z orzechami – Czekoladowe, pyszne kwadraty z dużą ilością orzechów i nutką waniliową. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie, wszystkie składniki trzeba tylko ze sobą wymieszać:). Cudownie kakaowe i delikatnie wilgotne, z aromatycznymi orzechami włoskimi. Polecam …

Proste brownies z orzechami

Proste brownies z orzechami
Składniki:
60g masła
50g kakao bez cukru
150g cukru
szczypta soli
60g mąki
aromat waniliowy
2 duże jajka
120g + 50g poszatkowanych orzechów włoskich

1. Masło roztopić, dodać do niego kakao, cukier, sól, mąkę i parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać (powstanie sypka masa).
2. Dodać jajka i 120g orzechów, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć na kwadratową blaszkę (23×23) wysmarowaną masłem i posypaną delikatnie mąką. Wierzch ciasta posypać orzechami (50g) i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 30 minut.

Smacznego :)

47 komentarzy do “Proste brownies z orzechami”

  1. Czy to ciasto ma byc twarde I suche? Takie mi wyszlo,byc moze za dlugo bylo w piekarniku? Ale mimo to zniklo szybko,rodzina sie zachwycala,wiec zamierzam zrobic jeszcze raz..

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam wszystko jak w przepisie ale mi nie wyszło, a konkretnie nie wyrosło, bo w smaku jest dobre ale takie jak wlałam do formy takie pozostało – czyli płaskie. Jedyna różnica to taka, że nie miałam aromatu waniliowego i blachy 23×23 więc użyłam tortownicę”24″ ale nie wiem czy to mógł być powód. Co zrobiłam źle, że nie wyrosło?

    Odpowiedz
  3. Witam!
    Ciasto wyszło rewelacyjne, jednakże musiałam podwoić proporcje, bo wydawało mi sie zbyt niskie.
    Mimo to, jest pyszne! Nieco źle ochodzi mi od blachy, ale to pewnie przez niedostateczne nasmarowanie formy.
    Polecam przepis!
    Mysle, że w przyszłości wzbogace go o migdały :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz