Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie – Dzisiaj pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Ciasto jest bardzo smaczne, smaki wspaniale się ze sobą łączą. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „palce lizać” 2011). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 64% oraz 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
200g miękkiego masła
180g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa serowa:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
250g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)
Ciasto:
1. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Roztopioną czekoladę odstawić.
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać.
3. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo (patrz FILM). Na koniec poukładać gęsto wiśnie.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry,
Chce się pani zapytać..mam obręcz o wysokości 6cm,wystarczy to na to brownie,czy potrzebuje wyszszą formę?i 2.pytanie czy ten placek nie zasłodki?180g cukru v czekoladowej masie?mogę użyć mniej cukru?bardzo dziękuje pozdrawiam
moim zdaniem wystarczy 6cm, można dać mniej cukru, pozdrawiam
ciasto wspaniałe,mocno czekoladowe, idealne,dziękuję za wspaniałe przepisy
Witam czy zamiast wiśni mogę zastosować śliwki? czy będą pasować do tego ciasta?
myślę, ze można dać, pozdrawiam
Ciasto stało się hitem imprez domowych. Uwielniam
Mam blaszke 25 cm, ile wiecej musze dac skladnikow zeby wyszlo dobre??
Czy można użyć wiśni w zelu z domowych przetworów? Obawiam się czy nie za bardzo „namocza” ciasto..
hm… jak nie dużo to myślę, że się uda, pozdrawiam
Niestety, ale środek płynny wyszedł.
Nie mam funkcji w piekarniku góra dół, mam albo sama gora, sam dół albo boki z termoobiegiem, czy myśli pani że warto się porywać na ciasto?
tak wtedy tylko sam dół, można piec z 5 minut dłużej, pozdrawiam
Czy można użyć margaryny Kasi? Czy musi byc masło?
można użyć Kasi, pozdrawiam
Zrobiłam dla siebie to ciasto w wersji BG, użyłam mąki Shar Mix it Universal.
Masa serowa ciasta po 60 minutach było bardzo płynna, nie byłam pewna czy je takie wystudzić i poczekać aż dojdzie, więc postanowiłam je dopiec. Chyba przesadziłam, bo 20 minutach było już bardzo czuć masło, za długo je dopiekłam.
Ogólnie ciasto wyszło, w smaku bardzo dobre, jedyne spód był od dołu trochę za twardy, przepieczony i musiałam je odkroić.
Na pewno je powtórzę :)
*****************************************************************************************
Zrobiłam drugie pszenne w wersji oryginalnej dla rodziny, tym razem ciasto piekłam na półce wyżej niż w przepisie, masa serowa po 60 minutach była tym razem galaretkowata, więc dopiekłam je jeszcze ale tylko 10 minut, po tym czasie ciasto zostawiłam w piekarniku jeszcze na 20 minut przy otwartych drzwiczkach.
Wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało :)
Zastanawiam się jedynie czy w obu przypadkach masa serowa powinna taka być? Mam nowy piekarnik, więc może on nie dopieka po prostu ?
wygląda przepysznie! :D
Czy roztopiona czekolada może być lekko ciepła?
tak może, pozdrawiam
Kurcze,robiłam to ciasto w tortownicy i jak ściągnęłam obręcz to całe się rozlało :( Co zrobiłam źle?
może dobrze nie ostygło lub za krótko pieczone, pozdrawiam
Ja też pieklam w tortownicy I spód z serem wyszły zbyt wolne i rozlazle :/
A czy można,zrobić z podwojnej porci i na większą blachę ale czas pieczenia taki sam? Wygląda super chciałabym sorobowac
myślę, że tak, czas pieczenia taki sam, pozdrawiam
A czy zamiast sera mascarpone można dać sam ser z wiaderka?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Przepyszne! Ciasto zniknęło ze stołu jako pierwsze! Najlepsze naszym zdaniem schłodzone w lodówce – takie gęste i zimne, polecam ;)