Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.

3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Podobne przepisy

Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem

Torcik Bez Pieczenia Kinder Bueno Tiramisu

Pyszne Orzechowe Ciasto Michałek z Nutką Kawy

Łatwe czekoladowe ciasto ze śliwkami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Prosty tort orzechowy z czekoladą

98 komentarzy do “Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami”

  1. Ciasto super smaczne i proste. Już wiele razy pieczone i za każdym razem trochę inaczej. Czasem bez czekolady, czasem z większą ilością bananów a czasem posypane na górze obranymi i pokrojonymi w kosteczkę jabłuszkami. Dzisiaj wersja z jabłuszkiem i dodatkowo posypką. Mniam…

    Odpowiedz
  2. Właśnie wyjechała blaszka z piekarnika! Pachnie obłędnie 😅 już widzę ślinotok sąsiadów.. mieszkamy na parterze 😆 bardzo dziękuje za przepis 👍 do daje do listy ulubionych

    Odpowiedz
    • Najlepsze ciasto ! U nas nr 1 ;)
      Jeżeli ktoś lubi bardziej wilgotne i czekoladowe to polecam dodać więcej bananów ( te z brązową skórką najlepsze ) oraz ja daję czekoladę tylko i wyłącznie Milka , jakoś ostatnio dodałam Milka Oreo bo tylko taka miałam i wyszło cudowne , przepyszne ciasto! Mokre i mega czekoladowe, z talerza zniknęło w kilka chwil ! Właśnie piecze się i dzisiaj ☺️🤤
      Polecam wypróbować ;)

      P.S. ja daję 5-6 średnich bananów ( na oko ) :)

      Odpowiedz
  3. Najlepsze czekoladowo-bananowe ciasto jakie do tej pory piekłam:) Mam piekarnik gazowy, piekłam w skali 6/8. Wyszło przepyszne!

    Odpowiedz
  4. Muszę dodać komentarz – ciasto robiłam już chyba z 15 razy. Za każdym razem wychodzi przepyszne. Najlepsze ciasto bananowo-czekoladowe i bardzo proste w wykonaniu.

    Odpowiedz
  5. Nie przepadam specjalnie za ciastami i mam tylko wybrane wypieki, które chętnie kosztuję. Piekę kiedy muszę a na przepis trafiłam przypadkiem. Przyznam, że ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, nawet moim. Pyszne, wilgotne i bardzo przypadło wszystkim do gustu. Polecam. :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz