Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.

3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami”

  1. Ciasto przepyszne. Zrobiłam podwójną porcję, w dwóch keksówkach. Mąż zachwycony. Zabrał nawet część do pracy, by smakowo pastwić się nad kolegami :-) Ciasto mega czekoladowe, wilgotne. Banany faktycznie najlepiej, gdy są mocno dojrzałe. Dziękuję za kolejny pyszny, prosty przepis.

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne, dałam tylko o połowę mniej czekolady i 30 g kakao a i tak wyszło czekoladowe ;) piekło się tyle co w przepisie. Córka zachwycona, tyle zjadła ,ze mowila, ze pęka :) I moje jest w kształcie serca i oprószone cukrem pudrem :)

    Odpowiedz
  3. Wyraziłabym najchętniej opinie na temat tego ciasta słowem męża.. Ale było by niecenzuralne… 😁W tłumaczeniu:bosko pyszne. Mocno czekoladowe a zarazem puszyste. Rozplywa się w ustach.. Poezja smaku.. Od dziś zwykły murzynek schodzi na daaaleki plan…

    Odpowiedz
  4. Jak przeliczyć gramy na szklanki?
    P.S. Jedno z Pani ciast z jabłkami zrobiło olbrzymią furorę u sąsiadów. On jest z Hawajów, a ona z Kalifornii. Grillują przepyszne mięso, a ja dzięki Pani przepisom mam się czym odwdzięczyć. To ciasto będzie kolejnym hitem. Tylko że ja używam tutejszych amerykańskich miarek, a gramy mnie biją.

    Odpowiedz
  5. Babka bardzo dobra Pachnie bananami Jest zwarta, piekła się tyle co w przepisie. Cały walor smakowy moim i mojej córki zdaniem zepsuła polewa z gorzkiej czekolady. Ciasto nie jest mega słodkie więc polewa powinna być słodka. Następnym razem zrobię swoją.

    Odpowiedz
  6. Ja z reguły nie piekę, bo uważam, że mam dwie lewe ręce do pieczenia.
    Ale w domu zostały bardzo dojrzałe banany i poszukałam przepisu na ciasto z bananami. Wyszło przepyszne, serdecznie dziękuję!!!. Zrobiłam wszystko dokładnie według przepisu, tylko nie dodawałam czekolady. Banany były baaardzo dojrzałe.

    Odpowiedz
  7. Dziś zrobiłam ciasto.. Przepyszne czekolada i banany to to co moja całą rodziną uwielbia.. Przepis łatwy w wykonaniu i cieszy smakiem, aż wszystkim po spróbowaniu został uśmiech bananowy… Dziękuję I pozdrawiam.

    Odpowiedz
  8. Dla nas to ciasto idealne – puszyste, nie za słodkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo cieszę się też z małej ilości cukru w przepisie, którą uzupełniają banany. Wyszło super bez czekolady w środku i bez polewy :) Co prawda, 15 minut dłużej sie piekło, ale ni kruszy się, nie rozpada nawet gorące :)

    Odpowiedz
  9. Ciasto pyszne ! Ten smak ! MMM ! ALe coś poszło nie tak, nie wiem czy ja zrobiłąm coś źle czy przepis jest nie dopracowany .. ciasto się rozlatuje ;/

    Odpowiedz
  10. Ciasto jest świetne! Dodałam czekoladę studencką, bo taką miałam, wyszło przepyszne z kawałkami tej galaretki w środku, mięciutkie i wilgotne. Wyrosło bardziej, niż się spodziewałam, bo akurat nie miałam proszku i dodałam sama sodę z łyżką octu jabłkowego (stosuję czasem jako zamiennik). Robi się je błyskawicznie, na pewno jeszcze nie raz upiekę :)

    Odpowiedz
  11. Wszystko fajnie wyszło tylko czekoladę za słabo posiekałam bo są kawałki w środku. Do polewy dodałam trochę wódki.Pychota. Tylko nie wiem czy polewa stężeje.😃

    Odpowiedz
  12. Bardzo pyszne muffinki wyszły z tego przepisu gorąco polecam. Mała poprawkę zrobiłam, zamiast oleju dałam margarynę. 😁

    Odpowiedz
  13. wczoraj upieczone, przepyszne ciasto, chociaz nie przepadam za bananami w ciastach, akurat mialam kilka ktore dojrzaly dosc mocno wiec sprobowalam i ciesze sie ze wzielam do pracy tylko jeden kawalek bo pewnie gdybym byla w domu juz mialabym drugi na talerzyku :) pyszne, czekoladowa ciasto.

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  14. Cisto bardzo czekoladowe i wilgotne w środku, takie jakie uwielbiam. Polecam wszystkim! Piekłam już drugi raz (i nie ostatni).
    Przepis poszedł w świat, bo wszyscy się zachwycali. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  15. Odkąd jakiś miesiąc temu odkryłam ten przepis poszukując sposobu na zużycie przejrzałych bananów i jabłek, piekę to ciasto chyba już czwarty raz. Jak dla mnie przepyszne, a przy tym niezwykle proste. Małe modyfikacje, jakie wprowadziłam, to mniej cukru i po prostu wrzucenie wszystkich składników do miski z pogniecionymi bananami i utartymi jabłkami. Nie robię też polewy na wierzch ciasta, zamiast tego po ukrojeniu kawałeczka na talerzyk dodaję nieco konfitury porzeczkowej. Polecam 👍

    Odpowiedz
  16. Mam piekarnik dwukomorowy i nie sposób piec na najniższym poziomie piekarnika. Wiec jaka mogę ustawić temperaturę oraz czas aby ciasto było takie wilgotne ? 😊

    Odpowiedz
  17. Potwierdzam, że ciasto jest niesamowite. Moje wyszło wilgotne, mocno czekoladowe, ale nie przesadnie słodkie, pyszne. Nie miała drugiej czekolady więc polewę zrobiłam z kakao i masła, ale jest super. Kolejny udany przepis

    Odpowiedz
  18. Wyszło cudownie idealnie. Szkoda, że nie mogę załączyć zdjęcia. Goście byli zachwyceni, byłam królową popołudniowej kawy 😂
    Dziękuję Cukierenko!

    Odpowiedz
  19. Pyszne Ciasto próbowałam z czekoladą, jak i z polewą oraz bez czekolady. Jednak najlepsze ciasto wyszło bez czekolady :) bardzo polecam :)
    Fururę robią babeczki z ciasta :P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz