Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby
1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.
3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.
Udanych wypieków :)
Ciasto rewelacyjne…zawsze wychodzi!!! Przepis idealny!
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Kolejny raz w piecu, nawet nie pamiętam ile to już razy 🙂 jest przepysznie wilgotne i aromatyczne
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Ostatnio jak robiłam to się okazało że nie było w domu kakao lecz i tak wyszło wspaniałe. Następnego dnia już niczego nie było. Dzisiaj będę robić kolejny raz tym razem z kakao i mam nadzieję że wyjdzie tak samo smaczne
Super przepis, ciasto wyszło obłędnie czekoladowe, puszyste a jednocześnie wilgotne w sam raz. Mąż nie przepadający za bananami zjadł z apetytem z dokłatką.
Długo szukałam dobrego przepisu na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, a ten przepis bije inne, a dodatkowo jest prosty w wykonaniu, czyli same plusy. Tylko piekłam na temperaturze 185 stopni, ale to kwestia mojego piekarnika.
A ja zrobiłam z płatkami migdałowymi, z mąką pół na pół pszenna z kukurydzianą. Na wierzch cukier puder. Mniam !
Ciasto jest świetne i zawsze wychodzi, a jeśli ktoś zacznie robić i okaże się, że nie ma kakao, można śmiało pominąć a zamiast tego dodać roztopioną czekoladę, w tej wersji jest też pyszne🙂
Upiekłam- przepyszne