Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.

3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do wpisu „Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami”

  1. Ciasto przepyszne. Zrobiłam podwójną porcję, w dwóch keksówkach. Mąż zachwycony. Zabrał nawet część do pracy, by smakowo pastwić się nad kolegami :-) Ciasto mega czekoladowe, wilgotne. Banany faktycznie najlepiej, gdy są mocno dojrzałe. Dziękuję za kolejny pyszny, prosty przepis.

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne, dałam tylko o połowę mniej czekolady i 30 g kakao a i tak wyszło czekoladowe ;) piekło się tyle co w przepisie. Córka zachwycona, tyle zjadła ,ze mowila, ze pęka :) I moje jest w kształcie serca i oprószone cukrem pudrem :)

    Odpowiedz
  3. Wyraziłabym najchętniej opinie na temat tego ciasta słowem męża.. Ale było by niecenzuralne… 😁W tłumaczeniu:bosko pyszne. Mocno czekoladowe a zarazem puszyste. Rozplywa się w ustach.. Poezja smaku.. Od dziś zwykły murzynek schodzi na daaaleki plan…

    Odpowiedz
  4. Jak przeliczyć gramy na szklanki?
    P.S. Jedno z Pani ciast z jabłkami zrobiło olbrzymią furorę u sąsiadów. On jest z Hawajów, a ona z Kalifornii. Grillują przepyszne mięso, a ja dzięki Pani przepisom mam się czym odwdzięczyć. To ciasto będzie kolejnym hitem. Tylko że ja używam tutejszych amerykańskich miarek, a gramy mnie biją.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.