Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami – Dzisiaj w Małej Cukierence dużo czekolady. Upiekłam fantastyczne ciasto bananowe z dużą ilością kakao i czekoladą. Jest bardzo smaczne, wilgotne i cudownie pachnie. Do jego przygotowania radzę użyć bardzo dojrzałych bananów, ciasto jest wtedy smaczniejsze i bardziej aromatyczne. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g kakao bez cukru
160g jasnego brązowego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe, dość spore banany (waga ze skórką około 570g)
2 jajka
120ml oleju
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
Wierzch:
100g gorzkiej czekolady (użyłam 80%)
100g śmietanki kremówki 30%
posypka lub wiórki czekoladowe do ozdoby

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

1. Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć banany i rozgnieść je widelcem na papkę/mus. Dodać olej, jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać do połączenia składników, patrz FILM.

3. Do suchych składników dodać mokre i parę razy przemieszać łyżką, patrz FILM. Dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać szpatułką lub łyżką (proszę za długo nie mieszać), aż składniki się połączą.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia.
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa. Jeśli polewa wyjdzie rzadka odstawić ją do przestygnięcia na około 10-20 minut. Ja użyłam bardzo gorzkiej czekolady, więc moja polewa od razu była gęsta.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi.

Udanych wypieków :)

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami

Babka czekoladowa z orzechami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Ciasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą

85 komentarzy do “Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami”

  1. Dzień dobry :)

    Niestety w moim piekarniku nie ma opcji góra-dół, jedynie termoobieg. Jak poleca Pani piec ciasto korzystając z termoobiegu?

    Odpowiedz
  2. Nie znałam tej strony, nie mam pojęcia jak trafiłam na necie na ten przepis, ale że miałam dojrzale banany i wszystkie potrzebne składniki, postanowiłam to ciasto zrobić. Wyszło przepyszne!

    Odpowiedz
    • Ciasto robilam już wiele razy… :D
      zawsze wychodzi super… wlasnie robię z potrójnej porcji- Norwegowie uwielbiają to ciasto :)
      Jedyne co sprawia mi problem za każdym razem to to,ze w przepisie autorka podala wage bananów ze skórką ;)

      Odpowiedz
  3. Potwierdzam bardzo dobre wilgotne i aromatyczne ciasto. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, dodaje mniej cukru jakieś 100g a czasami ksylitol. Poszatkowaną garść orzechów mieszam z drobną pokrojoną gorzka czekolada (pół tabliczki) i trzy czwarte tej mieszanki dodaje do masy, a resztę posypuję wierzch ciasta. Pycha. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Ciasto mega, piekę wlasciwie co tydzień, ale ubijam na pianę jajka z cukrem, wlewam olej ubijając i dopiero potem dodaje suche składniki, mieszam łyżką, banany i czekoladę. Zawsze robię z podwójnej porcji, dając mniej Kakao, cukru i dodając w równych proporcjach gorzką i białą czekoladę.

    Odpowiedz
  5. Mi to ciasto nie przypadło do gustu, jak to się mówi dupy nie urwało. 2 łyżki ciemnego kakao ( odmierzyłam po zważeniu ) +1 tabliczka gorzkiej czekolady – to za dużo + niepełna szklanka cukru + 3 dojrzałe banany.Ciasto wyszło gorzkie, może jakbym zrobiła po swojemu, czyli 1 łyżka kakao +1 tabliczka gorzkiej czekolady + 3 banany dojrzałe i pełna szklanka cukru, ciasto by mi bardziej smakowało ( nie było by gorzkie, nie zawsze cza dać tyle kakaa ile w przepisie piszę ( ciemnego kakaa ) Ciasto cudownie pachnie czekoladą i jest wilgotne od bananów ,to tyle z plusów. Nie wiem czy dać temu ciastu jeszcze 1 szansę i zrobić po swojemu. Czyli 2 łyżki ciemnego kakao
    + 1 tabliczka mlecznej czekolady ( zamiast gorzej ) I tak dalej…. Tak jak piszę w przepisie, piecze się 1 godzinę ( jedynie co zmieniłam to temperaturę – 180 C ustawiłam, bo w takiej temperaturze placki się pieką u mnie ) Ten przepis nie trafi do zeszytu mojego z przepisami.

    Odpowiedz
  6. Witam, ciasto wyszło w smaku przepyszne jednak zastanawiam się czy ma ono być podobne jak brownie? wyszło bardzo mokre i bardzo czekoladowe, pytam bo nie wiem czy wyszedł zakalec czy takie ma być? A chciałabym dać dzieciakom😊nie rozlatuje się, ale tez nie jest puszyste tylko właśnie takie jak brownie mokre?

    Odpowiedz
  7. Pyszne Ciasto próbowałam z czekoladą, jak i z polewą oraz bez czekolady. Jednak najlepsze ciasto wyszło bez czekolady :) bardzo polecam :)
    Fururę robią babeczki z ciasta :P

    Odpowiedz

Dodaj komentarz