Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie – Dzisiaj pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Ciasto jest bardzo smaczne, smaki wspaniale się ze sobą łączą. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „palce lizać” 2011). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 64% oraz 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
200g miękkiego masła
180g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa serowa:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
250g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)
Ciasto:
1. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Roztopioną czekoladę odstawić.
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać.
3. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo (patrz FILM). Na koniec poukładać gęsto wiśnie.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.
Udanych wypieków :)
Przepyszne!!!
Przepyszne brownie.Polecam.
Dzień dobry, nie toleruję białka kurzego, czy z samymi żółtkami ciasto się uda?
Witam a jaka to jest kwaśna śmietana ? Bo nie wiem jaka kupić
taka zwykła ze sklepu np. Zott 12% lub 18% w kubeczku, pozdrawiam
Czy blaszka 23×23 nie będzie za duża ?czy ciasto nie wyjdzie zbyt niskie?
będzie niższe, ale powinno też się udać, pozdrawiam
Zrobiłam ciasto w tortownicy 24 cm. Użyłam sera z wiaderka z Presidenta i rozmrożonych wiśni. Piekłam 70minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wydawało się lekko płynne, myślałam, że się nie udało… Ale postanowiłam dać mu szansę. Na noc włożyłam do lodówki, rano wyjęłam, odstawiłam na godzinkę i to było to! 😊 Wilgotne, mocno czekoladowe sernikobrownie. Czekoladocholikom na pewno przypadnie do gustu 😊 Dzięki za przepis, pozdrawiam.
Użyłaś tyle składników co w przepisie czy więcej? Też mam taką tortownicę i nie wiem czy nie będzie za duża do podanych składników 🤔
Dzień dobry,
Chce się pani zapytać..mam obręcz o wysokości 6cm,wystarczy to na to brownie,czy potrzebuje wyszszą formę?i 2.pytanie czy ten placek nie zasłodki?180g cukru v czekoladowej masie?mogę użyć mniej cukru?bardzo dziękuje pozdrawiam
moim zdaniem wystarczy 6cm, można dać mniej cukru, pozdrawiam
ciasto wspaniałe,mocno czekoladowe, idealne,dziękuję za wspaniałe przepisy
Witam czy zamiast wiśni mogę zastosować śliwki? czy będą pasować do tego ciasta?
myślę, ze można dać, pozdrawiam
Ciasto stało się hitem imprez domowych. Uwielniam
Mam blaszke 25 cm, ile wiecej musze dac skladnikow zeby wyszlo dobre??
Czy można użyć wiśni w zelu z domowych przetworów? Obawiam się czy nie za bardzo „namocza” ciasto..
hm… jak nie dużo to myślę, że się uda, pozdrawiam
Niestety, ale środek płynny wyszedł.
Nie mam funkcji w piekarniku góra dół, mam albo sama gora, sam dół albo boki z termoobiegiem, czy myśli pani że warto się porywać na ciasto?
tak wtedy tylko sam dół, można piec z 5 minut dłużej, pozdrawiam
Czy można użyć margaryny Kasi? Czy musi byc masło?
można użyć Kasi, pozdrawiam
Zrobiłam dla siebie to ciasto w wersji BG, użyłam mąki Shar Mix it Universal.
Masa serowa ciasta po 60 minutach było bardzo płynna, nie byłam pewna czy je takie wystudzić i poczekać aż dojdzie, więc postanowiłam je dopiec. Chyba przesadziłam, bo 20 minutach było już bardzo czuć masło, za długo je dopiekłam.
Ogólnie ciasto wyszło, w smaku bardzo dobre, jedyne spód był od dołu trochę za twardy, przepieczony i musiałam je odkroić.
Na pewno je powtórzę :)
*****************************************************************************************
Zrobiłam drugie pszenne w wersji oryginalnej dla rodziny, tym razem ciasto piekłam na półce wyżej niż w przepisie, masa serowa po 60 minutach była tym razem galaretkowata, więc dopiekłam je jeszcze ale tylko 10 minut, po tym czasie ciasto zostawiłam w piekarniku jeszcze na 20 minut przy otwartych drzwiczkach.
Wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało :)
Zastanawiam się jedynie czy w obu przypadkach masa serowa powinna taka być? Mam nowy piekarnik, więc może on nie dopieka po prostu ?
wygląda przepysznie! :D
Czy roztopiona czekolada może być lekko ciepła?
tak może, pozdrawiam
Kurcze,robiłam to ciasto w tortownicy i jak ściągnęłam obręcz to całe się rozlało :( Co zrobiłam źle?
może dobrze nie ostygło lub za krótko pieczone, pozdrawiam
Ja też pieklam w tortownicy I spód z serem wyszły zbyt wolne i rozlazle :/
A czy można,zrobić z podwojnej porci i na większą blachę ale czas pieczenia taki sam? Wygląda super chciałabym sorobowac
myślę, że tak, czas pieczenia taki sam, pozdrawiam
A czy zamiast sera mascarpone można dać sam ser z wiaderka?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Przepyszne! Ciasto zniknęło ze stołu jako pierwsze! Najlepsze naszym zdaniem schłodzone w lodówce – takie gęste i zimne, polecam ;)
Czy zamiast wiśni mogą być maliny?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Oj jakie pyszne wyszło to ciasto :) cała rodzinka się zajada nim . Wszystko dopasowane idealnie , niczego nie zmieniałam .Dziękuję za przepis
Czy zamiast wiśni mogę dodać jagody?
tak można, pozdrawiam
Niestety mi ciasto nie wyszło- po dobrej godzinie pieczenia i wystudzeniu, ciasto zupełnie surowe (płynne). Włączyłam ponownie żeby coś uratować, ale mimo tego że podjechało do góry, to dół nadal półpłynny. Nie wiem z czego to wynika. Jakieś sugestie?
Miałaś mrożone owoce? Niedostatecznie odmrożone?
Ja popełniłam ten błąd,nie chciałam ciapowatych jagód układać na cieście i w czasie pieczenia woda z owoców upłynniła masę serową.
Przed chwilą wyjęłam ciasto z piekarnika. Nie mogłam wytrzymać to jeden kawałek włożyłam na 10 min do zamrażalnika żeby stężał 😂
Przepyszne! Szkoda, że upiekłam na imprezę bo już połowy by nie było ♥️♥️
Piekłam w 175 st około 1h20 minut na środkowej półce.
Przepyszne aromatyczne ciasto, zrobiłam na urodziny dziadka zawsze sięgam po przepisy od pani bo mam pewność że w 100% wyjdą znakomicie
Witam! Czy mogę dać tylko serek mascarpone? Tam gdzie mieszkam nie ma gotowego sera na sernik.
myślę, że tak, można dodać z 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, pozdrawiam
Mam blaszkę okrągłą o wymiarze 21 i 26 .z której skorzystać.?
dać 21cm, pozdrawiam
Czy jeśli zrobię półtorej porcji to muszę piec dłużej?
użyje Pani większej blaszki, więc nie trzeba piec dłużej, pozdrawiam
Czy zamiast maki pszennej mogę użyć innej maki np.ryzowej lub migdałowe?
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Czy forma o średnicy 24 cm będzie odpowiednia?
może być trochę za duża, pozdrawiam
jeśli dodam 500 g sera i 250 mascarpone to czy dodać więcej jajek? Chciałabym zrobić to ciasto na standardowej , większej blaszce:)
myślę, że nie trzeba więcej jajek, pozdrawiam
A czy mogą być wiśnie z kompotu ?:)
tak mogą być, pozdrawiam
Witam! A nie trzeba dodać proszku do pieczenia?
nie trzeba, to brownie, pozdrawiam
Witam
Czy można dodać podwójną ilość warstwy białej? Jest przepyszna i czuję niedosyt 😉 tylko moje pytanie czy wszystko pójdzie dobrze , jeśli zrobię więcej.
dałabym wtedy 2-3 łyżki budyniu w proszku, nie wiem czy to się zmieści w blaszce, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za odpowiedź.
A jakby dać twarog zamiast tego sera na sernik (znajduje tylko 1kg wiaderka) będzie ok?
tylko żeby ser był kremowy, pozdrawiam
Czy można użyć jednej tabliczki mlecznej i jednej gorzkiej czekolady? Czy obie muszą być gorzkie?
myślę, że można dać jedną mleczną, ale będzie mniej czekoladowe, pozdrawiam
Czy kakao w proszku może być zamiast czekolady, w jakiej ilości wtedy dać? Czy zwykły ser może być, trzeba go wcześniej zmielić?
zwykły ser trzeba zmielić, żeby był kremowy, gładki,
kakao może być, nie wiem jak to wyjdzie, ale dałabym około 40g kakao,
pozdrawiam
Kochana Mała Cukierenko, a czy wiśnie z wiśniówki mogą być?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za szybką odpowiedź, biorę się za pieczenie.
Miłego wieczoru
Super opisany sposób wykonania:) zabieram się dzisiaj do roboty:)
Chcialabym zrobić ciasto na blaszce 20x25cm, czy powinnam zwiększyć składniki ? Czy starczy mi masy no i czy ciasto nie wyjdzie zbyt niskie ? Proszę o pomoc!!