Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie – Dzisiaj pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Ciasto jest bardzo smaczne, smaki wspaniale się ze sobą łączą. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „palce lizać” 2011). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 64% oraz 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
200g miękkiego masła
180g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa serowa:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
250g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)
Ciasto:
1. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Roztopioną czekoladę odstawić.
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać.
3. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.
Masa serowa:
4. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo (patrz FILM). Na koniec poukładać gęsto wiśnie.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.
Udanych wypieków :)
Przepyszne!!!
Przepyszne brownie.Polecam.
Dzień dobry, nie toleruję białka kurzego, czy z samymi żółtkami ciasto się uda?
Witam a jaka to jest kwaśna śmietana ? Bo nie wiem jaka kupić
taka zwykła ze sklepu np. Zott 12% lub 18% w kubeczku, pozdrawiam
Czy blaszka 23×23 nie będzie za duża ?czy ciasto nie wyjdzie zbyt niskie?
będzie niższe, ale powinno też się udać, pozdrawiam
Zrobiłam ciasto w tortownicy 24 cm. Użyłam sera z wiaderka z Presidenta i rozmrożonych wiśni. Piekłam 70minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wydawało się lekko płynne, myślałam, że się nie udało… Ale postanowiłam dać mu szansę. Na noc włożyłam do lodówki, rano wyjęłam, odstawiłam na godzinkę i to było to! 😊 Wilgotne, mocno czekoladowe sernikobrownie. Czekoladocholikom na pewno przypadnie do gustu 😊 Dzięki za przepis, pozdrawiam.
Użyłaś tyle składników co w przepisie czy więcej? Też mam taką tortownicę i nie wiem czy nie będzie za duża do podanych składników 🤔