Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie

Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie – Dzisiaj pychotka mocno czekoladowa z waniliową masą serową i wiśniami. Ciasto jest bardzo wilgotne, takie mokre, jak idealne brownie. Pachnie cudownie i wygląda bardzo apetycznie. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Ciasto jest bardzo smaczne, smaki wspaniale się ze sobą łączą. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazety „palce lizać” 2011). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie

Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady (użyłam 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 64% oraz 100g czekolady o zawartości masy kakaowej 80%)
200g miękkiego masła
180g cukru
3 jajka
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Masa serowa:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
2 jajka
80g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
250g wiśni (świeżych lub mrożonych; mrożone wiśnie należy rozmrozić)

Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie

Ciasto:
1. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Roztopioną czekoladę odstawić.

2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać trzy jajka i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (jeśli masa się zwarzy nie należy się przejmować). Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać mąkę wymieszać.

3. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm lub 21x21cm przełożyć około 3/4 ciasta i wyrównać.

Masa serowa:
4. Do miski przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, jajka i wymieszać mikserem na gładką masę.
Gotową masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto czekoladowe, robiąc takie kleksy, aby nie było równo (patrz FILM). Na koniec poukładać gęsto wiśnie.

5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Ciasto trochę opadnie.

Udanych wypieków :)

Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie

Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do wpisu „Serowe Ciasto Czekoladowe z Wiśniami Wilgotne Brownie”

  1. Czy kakao w proszku może być zamiast czekolady, w jakiej ilości wtedy dać? Czy zwykły ser może być, trzeba go wcześniej zmielić?

    Odpowiedz
    • zwykły ser trzeba zmielić, żeby był kremowy, gładki,
      kakao może być, nie wiem jak to wyjdzie, ale dałabym około 40g kakao,
      pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. jeśli dodam 500 g sera i 250 mascarpone to czy dodać więcej jajek? Chciałabym zrobić to ciasto na standardowej , większej blaszce:)

    Odpowiedz
  3. Przepyszne aromatyczne ciasto, zrobiłam na urodziny dziadka zawsze sięgam po przepisy od pani bo mam pewność że w 100% wyjdą znakomicie

    Odpowiedz
  4. Niestety mi ciasto nie wyszło- po dobrej godzinie pieczenia i wystudzeniu, ciasto zupełnie surowe (płynne). Włączyłam ponownie żeby coś uratować, ale mimo tego że podjechało do góry, to dół nadal półpłynny. Nie wiem z czego to wynika. Jakieś sugestie?

    Odpowiedz
    • Miałaś mrożone owoce? Niedostatecznie odmrożone?
      Ja popełniłam ten błąd,nie chciałam ciapowatych jagód układać na cieście i w czasie pieczenia woda z owoców upłynniła masę serową.

      Odpowiedz
  5. Zrobiłam dla siebie to ciasto w wersji BG, użyłam mąki Shar Mix it Universal.
    Masa serowa ciasta po 60 minutach było bardzo płynna, nie byłam pewna czy je takie wystudzić i poczekać aż dojdzie, więc postanowiłam je dopiec. Chyba przesadziłam, bo 20 minutach było już bardzo czuć masło, za długo je dopiekłam.
    Ogólnie ciasto wyszło, w smaku bardzo dobre, jedyne spód był od dołu trochę za twardy, przepieczony i musiałam je odkroić.
    Na pewno je powtórzę :)

    *****************************************************************************************
    Zrobiłam drugie pszenne w wersji oryginalnej dla rodziny, tym razem ciasto piekłam na półce wyżej niż w przepisie, masa serowa po 60 minutach była tym razem galaretkowata, więc dopiekłam je jeszcze ale tylko 10 minut, po tym czasie ciasto zostawiłam w piekarniku jeszcze na 20 minut przy otwartych drzwiczkach.
    Wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało :)
    Zastanawiam się jedynie czy w obu przypadkach masa serowa powinna taka być? Mam nowy piekarnik, więc może on nie dopieka po prostu ?

    Odpowiedz
  6. Nie mam funkcji w piekarniku góra dół, mam albo sama gora, sam dół albo boki z termoobiegiem, czy myśli pani że warto się porywać na ciasto?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz