Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru
125g schłodzonego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1 jajko
Masa śliwkowa:
4 łyżki cukru
1,5kg śliwek – umyć i wypestkować
350ml soku wiśniowego (użyłam takiego z kartonu)
2 laski cynamonu
1 budyń waniliowy bez cukru
60g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200g cukru
60-70g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami

Ciasto:
1. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto przełożyć na folię spożywczą, spłaszczyć formując prostokąt i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

Masa śliwkowa:
2. Do garnka przełożyć śliwki, dodać cukier, dwie laski cynamonu, wlać 200ml soku wiśniowego, postawić na gazie i zagotować, od czasu do czasu mieszając.

3. Do miseczki przełożyć budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać 150ml soku wiśniowego, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

4. Gdy śliwki się zagotują, wyjąć dwie laski cynamonu i dodać rozmieszany budyń z mąką, ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, odstawić.

5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując troszkę mąką rozwałkować na wielkość blaszki 25cmx30cm, patrz FILM. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Beza:
6. Na podpieczony spód wyłożyć ciepłą masę śliwkową i wyrównać, patrz FILM.
Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce cukier. Jak już dodamy cały cukier pianę ubijać jeszcze mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać budyń i krótko wymieszać.

7. Bezę przełożyć na śliwki w blaszce i wyrównać, łyżką z wierzchu troszkę „ponaciągać” bezę (patrz FILM), aby wyglądała bardziej apetycznie. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140C i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami”

  1. Czy po tych 10 min w 180° zmniejszając temperaturę zmieniamy też funkcję na termoobieg, żeby wysuszyć bezę, czy zostawiamy na funkcji góra-dół?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.