Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami – Zapraszam na bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością śliwek. Ciasto jest aromatyczne, ładnie i apetycznie się prezentuje z bezą. Orzechy z wierzchu przypieką się i będą chrupać. Całość jest pyszna i na jednym kawałku nie można poprzestać. Masa śliwkowa nie jest zbyt słodka, ale z bezą smakuje idealnie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Śliweczka z Bezą i Orzechami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru
125g schłodzonego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1 jajko
Masa śliwkowa:
4 łyżki cukru
1,5kg śliwek – umyć i wypestkować
350ml soku wiśniowego (użyłam takiego z kartonu)
2 laski cynamonu
1 budyń waniliowy bez cukru
60g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200g cukru
60-70g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Ciasto:
1. Do mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
Ciasto przełożyć na folię spożywczą, spłaszczyć formując prostokąt i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
Masa śliwkowa:
2. Do garnka przełożyć śliwki, dodać cukier, dwie laski cynamonu, wlać 200ml soku wiśniowego, postawić na gazie i zagotować, od czasu do czasu mieszając.
3. Do miseczki przełożyć budyń, mąkę ziemniaczaną i wlać 150ml soku wiśniowego, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
4. Gdy śliwki się zagotują, wyjąć dwie laski cynamonu i dodać rozmieszany budyń z mąką, ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z ognia, odstawić.
5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podsypując troszkę mąką rozwałkować na wielkość blaszki 25cmx30cm, patrz FILM. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Beza:
6. Na podpieczony spód wyłożyć ciepłą masę śliwkową i wyrównać, patrz FILM.
Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce cukier. Jak już dodamy cały cukier pianę ubijać jeszcze mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać budyń i krótko wymieszać.
7. Bezę przełożyć na śliwki w blaszce i wyrównać, łyżką z wierzchu troszkę „ponaciągać” bezę (patrz FILM), aby wyglądała bardziej apetycznie. Wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
8. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
fajnie,ze filmik jest dołączony…
ciasto wydaje sie smaczne i niezbyt skomplikowane. musze zrobić.
Pyszne ciasto,super przepis
Dzień dobry, jaką ilość mrożonych śliwek użyć do ciasta?
tyle samo dać śliwek, tylko proszę je dobrze rozmrozić i osączyć, pozdrawiam
Zapomniałam do bezy dodać budyń a ciasto już w piekarniku czy brak budyniu wpłynie na smak ciasta. Pozdrawiam
myślę, że będzie dobrze smakować, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy mogę użyć śliwek mrożonych? Nie wpłynie to na gęstość masy śliwkowej? Pozdrawiam
tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Czy powodem rozlewania się masy śliwkowej może być też to, że zaczęłam kroić ciasto jeszcze ciepłe?
tak, ono musi być dobrze ostygnięte, pozdrawiam
zamiast dwóch lasek cynamonu ile mogę wsypać cynamonu?
ze 2 łyżeczki, pozdrawiam
Czy można użyć soku z butelki np Herbapolu bo nie mogę znaleźć w kartonie.
myślę, że tak, pozdrawiam
Tylko sok z Herbapolu jest stężony , taki syrop, trzeba go rozcieńczyc.