Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

46 komentarzy do “Sernik z wiśniami i bananami na zimno”

  1. Witam Czy zamiast wiśni można ma wierch dać truskawki i zalać je galaretka truskawkową? Jeśli tak to czy zmniejszać wtedy warstwę z serem i o ile?

    Odpowiedz
  2. To ciasto jest obłędne :) zrobiłam je na urodziny męża w lipcu i zaniosłam na służbę, cała jednostka (strażaków) pochłonęła w 20 min ciasto, a mąż był mega happy :) na pewno je w przyszłości powtórzę :) acha zamiast soku wiśniowego użyłam zagęszczony sok wiśniowy, rozrobiłam go z wodą jak do picia tylko trochę więcej soku dałam i też super wyszło :) niestety nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia ;)

    Odpowiedz
  3. Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, zrobiła Pani wspaniały sernik ala tort i mnie również narobiła smaka:) życzę smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za odpowiedź, jednak bałam się trochę tego jogurtu greckiego i dałam serki homogenizowane;-)Następnym razem spróbuję:-) Odnośnie przepisu- zmniejszyłam tylko proporcje masy serowej do 750g ( resztę składników masy pomniejszyłam o tę samą część) ze względu na tortownicę o śr. 22 cm. Spód zrobiłam identycznie i wierzch także choć troszkę mi go zostało więc kisielek na deserek w nagrodę tylko dla mnie:-). Jutro urodziny męża i mam nadzieję zaskoczyć rodzinkę tym sernikiem – posypię tylko brzegi pokruszonymi płatkami migdałowymi a w środek wbiję świeczki:-) To będzie sernik ala tort:-). Już teraz próbując spodu , masy oraz wierzchu sernika wiem że przepis na stałe zawędruje do mojego zeszytu:-)Smak wiśni w styczniu smakuje obłędnie, specjalnie na tę okazję otworzyłam litrowy słoik zaprawionych wiśni i „poszedł ” cały:-)Długo szukałam inspiracji z wiśniami w tle na tę okazję i bardzo dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem:-)Miłego wieczoru. Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz