Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto czekoladowe z wiśniami i bezą

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Ciastka z ciasta francuskiego z serem i wiśniami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem

Tort czekoladowy z wiśniami i polewą czekoladową

46 komentarzy do “Sernik z wiśniami i bananami na zimno”

  1. taki typowy domowy będzie za słodki, no chyba że się go rozcieńczy, a tak to lepszy będzie z kartonu,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Witam.
    Serniczek wygląda wspaniale i zamierzam go zrobić. Zastanawiam się tylko, czy użyć soku z kartonu, czy też domowego, z butelki (chyba taki będzie zbyt słodki w takiej ilości)?
    Pozdrawiam Marzena

    Odpowiedz
  3. Zawsze zastanawiałam się czym się różni sernik na zimno z mniejszą ilością źelatyny od tego z większą?

    Odpowiedz
  4. Jej serniczek wygląda bosko. Własnie szukałam jakiegos fajnego przepisu na serniczek na zimno i trafiłam na ten,więc jutro zabieram się za niego tylko proszę mi powiedzieć czemu jest aż tak dużo żelatyny? Czy można dać o połowę mniej?

    Odpowiedz
  5. Nie wiem co się stało ale mi nie wyszło:( żelatyna mi nie związała albo coś źle zrobiłam …a miało to być popisowe ciasto na dzisiejsze 3 urodziny mojej córeczki.

    Odpowiedz
  6. Sernik super! zaskakujący w smaku, bardzo dobry chrupiący spód. Na stole prezentuję się po królewsku, można nim zabłysnąć:)następnym razem jednak dodam mniejszą ilość żelatyny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz