Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)
Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej
Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.
2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.
4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.
6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).
Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
cieszę się:) pozdrawiam
Same pysznosci …nie mozna sie oprzec takim smakolykom …ten serniczek jest bardzo przemawiajacy :)
Pozdrawiam serdecznie
tak, można użyć innego sera trochę zmieni smak, ale też będzie pyszne,
pozdrawiam
Czy można nie dać sera mascarpone ??
taki typowy domowy będzie za słodki, no chyba że się go rozcieńczy, a tak to lepszy będzie z kartonu,
pozdrawiam ciepło
Witam.
Serniczek wygląda wspaniale i zamierzam go zrobić. Zastanawiam się tylko, czy użyć soku z kartonu, czy też domowego, z butelki (chyba taki będzie zbyt słodki w takiej ilości)?
Pozdrawiam Marzena
mysle ze w smaku nie ma za duzej roznicy tylko w konsystencji,
pozdrawiam serdecznie
Zawsze zastanawiałam się czym się różni sernik na zimno z mniejszą ilością źelatyny od tego z większą?
Jej serniczek wygląda bosko. Własnie szukałam jakiegos fajnego przepisu na serniczek na zimno i trafiłam na ten,więc jutro zabieram się za niego tylko proszę mi powiedzieć czemu jest aż tak dużo żelatyny? Czy można dać o połowę mniej?
wydaje mi się, że zbyt duża ilość soku z cytryny mogła utrudnić związanie żelatyny (podobnie jak świeże kiwi czy ananas)
bardzo mi przykro, ale nie mam pojęcia czemu żelatyna się nie zsiadła
pozdrawiam
Nie wiem co się stało ale mi nie wyszło:( żelatyna mi nie związała albo coś źle zrobiłam …a miało to być popisowe ciasto na dzisiejsze 3 urodziny mojej córeczki.
cieszę się, że przepis się spodobał i ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Sernik super! zaskakujący w smaku, bardzo dobry chrupiący spód. Na stole prezentuję się po królewsku, można nim zabłysnąć:)następnym razem jednak dodam mniejszą ilość żelatyny.
musiał pięknie wyglądać, też muszę się pobawić niebieską galaretką,
pozdrawiam