Śmietanowy tort z rabarbarem

Śmietanowy tort z rabarbarem – Rewelacyjny tort z rabarbarem na kruchym i biszkoptowym spodzie. Ciasta są przełożone dżemem, co kawałeczkom tortu dodaje uroku i lekkości. Tort jest przepyszny, waniliowy, kwaskowaty od rabarbaru i cytrynowy, dzięki kruchemu ciastu maślany i odrobinę kokosowy. Orzeźwiający, delikatny, po prostu wspaniały. Fantastycznie łączą się różne smaki, tworząc idealne zestawienie. Na pierwszy rzut oka tort wydaje się skomplikowany, ale jest naprawdę prosty. Do kremu możemy dodać odrobinę barwnika spożywczego, dzięki czemu uzyskamy piękny, pastelowy kolor. Bardzo polecam…

Śmietanowy tort z rabarbarem

Śmietanowy tort z rabarbarem
Składniki:
Ciasto kruche:
130g mąki
40g cukru
20g wiórków kokosowych
70g masła
1 łyżka wody
Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki wody
70g cukru
aromat waniliowy
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
Krem:
750g rabarbaru
200g cukru
skórka starta z jednej cytryny
9 łyżeczek żelatyny
500g śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
1 łyżka dżemu malinowego lub wiśniowego
200g śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
barwnik spożywczy różowy lub pomarańczowy (niekoniecznie)

Śmietanowy tort z rabarbarem

Ciasto kruche:
1. Składniki na kruche ciasto zagnieść.

2. Formę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć dno ciastem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez 10 minut.

Biszkopt:
3. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem i dwoma łyżkami wody na puszystą, białawą masę.

4. Ubić białko i wymieszać z żółtkami oraz paroma kroplami aromatu waniliowego (około 7). Na masę przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

5. Dżem wymieszać z jedną łyżką wody.

6. Gorące kruche ciasto posmarować dżemem i równomiernie rozłożyć na tym ciasto biszkoptowe. Wstawić z powrotem do piekarnika na 14-15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
7. Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier, skórkę z cytryny i gotować, aż rabarbar będzie miękki (około 10 minut).

8. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.

9. Z ugotowanego rabarbaru odlać trochę kompotu, dodać do niego żelatynę i mieszać, aż się rozpuści, następnie wlać ją do ugotowanego rabarbaru, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

10. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego. Dodać do tężejącej masy rabarbarowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczone ciasto i wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc).

11. Przed podaniem ubić 200g śmietanki z cukrem waniliowym, 2 łyżeczkami cukru pudru i odrobiną barwnika spożywczego, ozdobić tort.

Udanych wypieków :)

Śmietanowy tort z rabarbarem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Śmietanowy tort z rabarbarem”

  1. Ech, ten rabarbar… Ledwo skonczyl sie na niego sezon, a ja juz za nim tesknie. Kiedy zas patrze na ten tort, tesknie jeszcze bardziej. Pieknie wyglada!

    Odpowiedz
  2. tort wyglada pyysznie, napewno go zrobie:) czy jak użyję formy 23 to mam zmniejszyć objętość produktów?? czy tez bedzie dobrze??

    Odpowiedz
  3. tylko proszę jeszcze na wszelki wypadek brzegi tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i żeby wystawał trochę pod nią tak z 2 cm,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Wygląda wspaniale. Tak się zastanawiałam, czy może być jedynie na cieście biszkoptowym?
    I czy można wykorzystać mrożone truskawki zamiast rabarbaru?

    Odpowiedz
  5. myślę, że może być na biszkoptowym i spokojnie można użyć truskawek, tort jest rewelacyjny radzę go kiedyś zrobić z rabarbarem, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Niestety nie mam termoobiegu – proszę o pomoc w przeliczeniu czasu pieczenia pierwszego i drugiego ciasta przy funkcji góra-dół :-)

    Odpowiedz
  7. bez termoobiegu proszę piec pierwsze ciasto w temperaturze 190oC i drugą warstwę też w tej samej, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.