Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej

Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.

2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.

4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.

5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.

6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Sernik z wiśniami i bananami na zimno

Print Friendly, PDF & Email

42 komentarze do wpisu „Sernik z wiśniami i bananami na zimno

  1. tak zrobiłam go z gazety „To jest pyszne” i trochę go zmodyfikowałam bo nie dało się go kroić
    pozdrawiam

  2. no to powinno być…krajalne!!! ;-)))))) zaraz nie wytrzymam i …zjam Michałka! nie mam nic słodkiego a język mi sie juz przykleił do ekranu…….nie sa mo wi te….;-)))))))))))) masz kobito talent i do pieczenia i do ukazywania tych cudów na ekranie…..nic nie widz e…juz sie wzruszyłam;-))))))))))

  3. ja dzis zrobilam, wyszlo przepysznie;) zmodyfikowalam wierzch , kładąc brzoskwinie z puszki i zalewając niebieską!!! galaretka. wyszlo supcio;)

  4. Sernik super! zaskakujący w smaku, bardzo dobry chrupiący spód. Na stole prezentuję się po królewsku, można nim zabłysnąć:)następnym razem jednak dodam mniejszą ilość żelatyny.

  5. Nie wiem co się stało ale mi nie wyszło:( żelatyna mi nie związała albo coś źle zrobiłam …a miało to być popisowe ciasto na dzisiejsze 3 urodziny mojej córeczki.

  6. Jej serniczek wygląda bosko. Własnie szukałam jakiegos fajnego przepisu na serniczek na zimno i trafiłam na ten,więc jutro zabieram się za niego tylko proszę mi powiedzieć czemu jest aż tak dużo żelatyny? Czy można dać o połowę mniej?

  7. Zawsze zastanawiałam się czym się różni sernik na zimno z mniejszą ilością źelatyny od tego z większą?

  8. Witam.
    Serniczek wygląda wspaniale i zamierzam go zrobić. Zastanawiam się tylko, czy użyć soku z kartonu, czy też domowego, z butelki (chyba taki będzie zbyt słodki w takiej ilości)?
    Pozdrawiam Marzena

  9. taki typowy domowy będzie za słodki, no chyba że się go rozcieńczy, a tak to lepszy będzie z kartonu,
    pozdrawiam ciepło

  10. Dziękuję za odpowiedź, jednak bałam się trochę tego jogurtu greckiego i dałam serki homogenizowane;-)Następnym razem spróbuję:-) Odnośnie przepisu- zmniejszyłam tylko proporcje masy serowej do 750g ( resztę składników masy pomniejszyłam o tę samą część) ze względu na tortownicę o śr. 22 cm. Spód zrobiłam identycznie i wierzch także choć troszkę mi go zostało więc kisielek na deserek w nagrodę tylko dla mnie:-). Jutro urodziny męża i mam nadzieję zaskoczyć rodzinkę tym sernikiem – posypię tylko brzegi pokruszonymi płatkami migdałowymi a w środek wbiję świeczki:-) To będzie sernik ala tort:-). Już teraz próbując spodu , masy oraz wierzchu sernika wiem że przepis na stałe zawędruje do mojego zeszytu:-)Smak wiśni w styczniu smakuje obłędnie, specjalnie na tę okazję otworzyłam litrowy słoik zaprawionych wiśni i „poszedł ” cały:-)Długo szukałam inspiracji z wiśniami w tle na tę okazję i bardzo dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem:-)Miłego wieczoru. Pozdrawiam:-)

  11. Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, zrobiła Pani wspaniały sernik ala tort i mnie również narobiła smaka:) życzę smacznego!
    pozdrawiam serdecznie

  12. To ciasto jest obłędne :) zrobiłam je na urodziny męża w lipcu i zaniosłam na służbę, cała jednostka (strażaków) pochłonęła w 20 min ciasto, a mąż był mega happy :) na pewno je w przyszłości powtórzę :) acha zamiast soku wiśniowego użyłam zagęszczony sok wiśniowy, rozrobiłam go z wodą jak do picia tylko trochę więcej soku dałam i też super wyszło :) niestety nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia ;)

  13. Witam Czy zamiast wiśni można ma wierch dać truskawki i zalać je galaretka truskawkową? Jeśli tak to czy zmniejszać wtedy warstwę z serem i o ile?

Dodaj komentarz

.