Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)
Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej
Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.
2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.
4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.
6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).
Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Ooo i znowu zaserwowałaś jakiś „Pysznościowiec”:) Serniki kocham i ten przygotuję już na niedzielę, a co!!!
Witam Alinko:)
cieszę się i życzę smacznego:)
pozdrawiam
Rewelacyjny sernik! Dawno nie robilam takiego na zimno…
wygląda bajecznie :)
Witaj! Ale odlot, wygląda po prostu bosko! Pozdrawiam:)
wygląda obłędnie, a ta wiśniowa warstwa nadaje mu tego pazura:) pozdrawiam ciepło
ciekawe połączenie, wygląda świetnie ;)
Ależ cuuuuudowny sernik!!!:)))
dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze,
pozdrawiam:)
niesamowita kolorystyka.
No i zrobiłam ten sernik i potwierdzam jest pyszny. Wszystkim nam smakował, a w lodówce został tylko kawałeczek dla kolegów do pracy na jutro do porannej kawy:) Dziękuję za przepis:) A jeśli chcesz zobaczyć jaki wyszedł mnie ten serniczek to zapraszam do mnie: http://aliner.blox.pl/2011/07/Sernik-z-wisniami-i-bananami-na-zimno.html
Widziałam ten przepis w gazetce „To jest pyszne” – to stąd go wzięłaś, prawda? :) Bardzo ładnie wygląda w Twoim wykonaniu :)
tak zrobiłam go z gazety „To jest pyszne” i trochę go zmodyfikowałam bo nie dało się go kroić
pozdrawiam
no to powinno być…krajalne!!! ;-)))))) zaraz nie wytrzymam i …zjam Michałka! nie mam nic słodkiego a język mi sie juz przykleił do ekranu…….nie sa mo wi te….;-)))))))))))) masz kobito talent i do pieczenia i do ukazywania tych cudów na ekranie…..nic nie widz e…juz sie wzruszyłam;-))))))))))
ja dzis zrobilam, wyszlo przepysznie;) zmodyfikowalam wierzch , kładąc brzoskwinie z puszki i zalewając niebieską!!! galaretka. wyszlo supcio;)
musiał pięknie wyglądać, też muszę się pobawić niebieską galaretką,
pozdrawiam
Sernik super! zaskakujący w smaku, bardzo dobry chrupiący spód. Na stole prezentuję się po królewsku, można nim zabłysnąć:)następnym razem jednak dodam mniejszą ilość żelatyny.
cieszę się, że przepis się spodobał i ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Nie wiem co się stało ale mi nie wyszło:( żelatyna mi nie związała albo coś źle zrobiłam …a miało to być popisowe ciasto na dzisiejsze 3 urodziny mojej córeczki.
bardzo mi przykro, ale nie mam pojęcia czemu żelatyna się nie zsiadła
pozdrawiam
wydaje mi się, że zbyt duża ilość soku z cytryny mogła utrudnić związanie żelatyny (podobnie jak świeże kiwi czy ananas)
Jej serniczek wygląda bosko. Własnie szukałam jakiegos fajnego przepisu na serniczek na zimno i trafiłam na ten,więc jutro zabieram się za niego tylko proszę mi powiedzieć czemu jest aż tak dużo żelatyny? Czy można dać o połowę mniej?
Zawsze zastanawiałam się czym się różni sernik na zimno z mniejszą ilością źelatyny od tego z większą?
mysle ze w smaku nie ma za duzej roznicy tylko w konsystencji,
pozdrawiam serdecznie
Witam.
Serniczek wygląda wspaniale i zamierzam go zrobić. Zastanawiam się tylko, czy użyć soku z kartonu, czy też domowego, z butelki (chyba taki będzie zbyt słodki w takiej ilości)?
Pozdrawiam Marzena
taki typowy domowy będzie za słodki, no chyba że się go rozcieńczy, a tak to lepszy będzie z kartonu,
pozdrawiam ciepło
Czy można nie dać sera mascarpone ??
tak, można użyć innego sera trochę zmieni smak, ale też będzie pyszne,
pozdrawiam
Same pysznosci …nie mozna sie oprzec takim smakolykom …ten serniczek jest bardzo przemawiajacy :)
Pozdrawiam serdecznie
cieszę się:) pozdrawiam
Witam. Czy mogę zamiast serka mascarpone użyć jogurtu greckiego? Pozdrawiam:-)
myślę, że tak pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, jednak bałam się trochę tego jogurtu greckiego i dałam serki homogenizowane;-)Następnym razem spróbuję:-) Odnośnie przepisu- zmniejszyłam tylko proporcje masy serowej do 750g ( resztę składników masy pomniejszyłam o tę samą część) ze względu na tortownicę o śr. 22 cm. Spód zrobiłam identycznie i wierzch także choć troszkę mi go zostało więc kisielek na deserek w nagrodę tylko dla mnie:-). Jutro urodziny męża i mam nadzieję zaskoczyć rodzinkę tym sernikiem – posypię tylko brzegi pokruszonymi płatkami migdałowymi a w środek wbiję świeczki:-) To będzie sernik ala tort:-). Już teraz próbując spodu , masy oraz wierzchu sernika wiem że przepis na stałe zawędruje do mojego zeszytu:-)Smak wiśni w styczniu smakuje obłędnie, specjalnie na tę okazję otworzyłam litrowy słoik zaprawionych wiśni i „poszedł ” cały:-)Długo szukałam inspiracji z wiśniami w tle na tę okazję i bardzo dziękuję za podzielenie się tym wspaniałym przepisem:-)Miłego wieczoru. Pozdrawiam:-)
Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, zrobiła Pani wspaniały sernik ala tort i mnie również narobiła smaka:) życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest obłędne :) zrobiłam je na urodziny męża w lipcu i zaniosłam na służbę, cała jednostka (strażaków) pochłonęła w 20 min ciasto, a mąż był mega happy :) na pewno je w przyszłości powtórzę :) acha zamiast soku wiśniowego użyłam zagęszczony sok wiśniowy, rozrobiłam go z wodą jak do picia tylko trochę więcej soku dałam i też super wyszło :) niestety nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia ;)
to bardzo miłe, super, że tak smakowało:) pozdrawiam ciepło
Witam Czy zamiast wiśni można ma wierch dać truskawki i zalać je galaretka truskawkową? Jeśli tak to czy zmniejszać wtedy warstwę z serem i o ile?
można, chyba tak po 100g z serka i śmietany, pozdrawiam
A czy wiśnie takie ze słoika i kompot z nich będą się nadawały do tego ciasta?
myślę, że tak pozdrawiam.
Te proporcje w przepisie są na blachę o jakich wymiarach?
Tortownicę o średnicy 26cm, pozdrawiam
Witam. Czy mozna dac 750 gram sera a 250 serka mascarpone?
tak można, pozdrawiam
Witam,
Czy masa serowa to taka z wiaderka?
tak można dać z wiaderka, pozdrawiam