Cobbler z brzoskwiniami

Cobbler z brzoskwiniami – Rewelacyjny, bardzo smaczny deser, prosty w przygotowaniu i szybki. Bardzo podobny do crumble, z tą różnicą, że owoce przykrywamy gęstym ciastem, a nie kruszonką. Zachwyca smakiem, kolorem i zapachem. Soczyste, mięciutkie brzoskwinie zanurzane są w słodkim, korzennym, gęstym soku. Z wierzchu przykryte są ciastem, które nie jest słodkie i idealnie łączy się z pomarańczowo-złocistym, słodkim syropem. Ten deser to doskonałe połącznie smaków i aromatów. Mój cobbler jest bardzo soczysty, ponieważ do owoców nie dodałam mąki ziemniaczanej ani kukurydzianej. Fantastycznie wygląda i smakuje, do tego jest taki łatwy, bardzo polecam. … (trochę zmodyfikowany przepis ze strony browneyedbaker)

Cobbler z brzoskwiniami

Cobbler z brzoskwiniami
Składniki:
Nadzienie:
6 brzoskwiń
2 łyżki soku z cytryny
180g cukru
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
Ciasto:
260g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
8 łyżek zimnego masła
180ml śmietany

Cobbler z brzoskwiniami

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. Masło posiekać, dodać do mąki i rozcierać palcami na kruszonkę. Dodać śmietanę i wymieszać porządnie (najlepiej widelcem).

Nadzienie:
3. Brzoskwinie obrać i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.

4. Wymieszać razem cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Dodać do owoców, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego (użyłam miski ceramicznej o średnicy 25cm). Na wierzchu poukładać kawałki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 45-50 minut, aż ładnie się przyrumieni (w czasie pieczenia sok z owoców może trochę pryskać dlatego dobrze jest zabezpieczyć spód piekarnika, wsuwając pod naczynie blachę). Można podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem bitej śmietany.

Udanych wypieków:)

Cobbler z brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Cobbler z brzoskwiniami”

  1. Witam serdecznie,jestem profesjonalną kucharką, zdarza mi się czsem poszukiwać znanych przepisów w nie orginalnych receptach,,, brawo dla autora ,,małej cukierenki,, jestem zachwycona absolutnie wszystkim i w jaki sposób i nawet reklamy są OK!,pozdrawiam, dłożyłam do mych ulubionych stron!!!!DZIĘKUJĘ…..

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.