Sernik z wiśniami i bananami na zimno – Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sernik łatwy w przygotowaniu, tylko trochę czasu zajmuje schładzanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „To jest pyszne” 2/2011)
Sernik z wiśniami i bananami na zimno
składniki:
Spód:
1 łyżeczka kakao
100g masła
150g mlecznej czekolady
50g płatków migdałowych
80g płatków kukurydzianych
Krem:
500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
500g sera mascarpone
110g cukru
9 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
250g śmietany kremówki
Wierzch:
2 łyżki cukru
500g wiśni
250ml soku wiśniowego + 9 łyżek
40g mąki ziemniaczanej
Spód:
1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać.
2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Krem:
3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy.
4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową.
5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej.
6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).
Wierzch:
7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia.
8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
ja dzis zrobilam, wyszlo przepysznie;) zmodyfikowalam wierzch , kładąc brzoskwinie z puszki i zalewając niebieską!!! galaretka. wyszlo supcio;)
no to powinno być…krajalne!!! ;-)))))) zaraz nie wytrzymam i …zjam Michałka! nie mam nic słodkiego a język mi sie juz przykleił do ekranu…….nie sa mo wi te….;-)))))))))))) masz kobito talent i do pieczenia i do ukazywania tych cudów na ekranie…..nic nie widz e…juz sie wzruszyłam;-))))))))))
tak zrobiłam go z gazety „To jest pyszne” i trochę go zmodyfikowałam bo nie dało się go kroić
pozdrawiam
Widziałam ten przepis w gazetce „To jest pyszne” – to stąd go wzięłaś, prawda? :) Bardzo ładnie wygląda w Twoim wykonaniu :)
No i zrobiłam ten sernik i potwierdzam jest pyszny. Wszystkim nam smakował, a w lodówce został tylko kawałeczek dla kolegów do pracy na jutro do porannej kawy:) Dziękuję za przepis:) A jeśli chcesz zobaczyć jaki wyszedł mnie ten serniczek to zapraszam do mnie: http://aliner.blox.pl/2011/07/Sernik-z-wisniami-i-bananami-na-zimno.html
niesamowita kolorystyka.
dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze,
pozdrawiam:)
Ależ cuuuuudowny sernik!!!:)))
ciekawe połączenie, wygląda świetnie ;)
wygląda obłędnie, a ta wiśniowa warstwa nadaje mu tego pazura:) pozdrawiam ciepło
Witaj! Ale odlot, wygląda po prostu bosko! Pozdrawiam:)
wygląda bajecznie :)
Rewelacyjny sernik! Dawno nie robilam takiego na zimno…
Witam Alinko:)
cieszę się i życzę smacznego:)
pozdrawiam
Ooo i znowu zaserwowałaś jakiś „Pysznościowiec”:) Serniki kocham i ten przygotuję już na niedzielę, a co!!!