Kolejny przepis z sezonowymi, aromatycznymi owocami, których mam pełno w ogródku:) Uwielbiam lato pod tym względem. Zapraszam więc na pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Ładnie i apetycznie się prezentuje w czerwone kropeczki. Szybki i prosty w przygotowaniu, nie powinien sprawić problemu. Świetnie smakuje schłodzony, zresztą chyba jak każdy sernik. Bardzo polecam… (inspiracja z gazetki „pieczenie jest proste” 1/2011).
Sernik z porzeczkami
Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500g zmielonego twarogu (użyłam odtłuszczonego, gotowego sera na sernik „emilki” z Mlekomy)
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
100g naturalnego jogurtu
200g śmietany 12% lub 18%
1 łyżka soku z cytryny
80g kaszy manny błyskawicznej
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do piecznie, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Wierzch:
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik z porzeczkami podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc radzę przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Udanych wypieków:)
Witam. Sernik jak wszystkie Pani ciasta wygląda wspaniale. Czy można użyć każdych porzeczek, np. czarnych lub białych (akurat tych białych mam sporo)? Pozdrawiam
myślę, że można dać trochę takich i takich, pozdrawiam serdecznie
Jakim produktem bezglutenowym mogę zamienić kaszę manne ?
może mąką kokosowa lub tapioka prędzej, skrobia kukurydziana,
pozdrawiam serdecznie
kwaśna śmietana, pozdrawiam
A mnie popekal z góry sernik musiałam udekorować polewa bo brzydko wyglądał nie wiem czemu
chciałam się dowiedzieć jaka śmietana 12% czy 18% ma być kwaśna czy słodka
jeśli Pani chce, pozdrawiam